Gå direkt till Nyheten (Debatt: Ja till lärlingsjobb)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 24 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Ja till lärlingsjobb

Publicerad måndag, 19 april 2010, 15:57 av Redaktionen

– Folkpartiet vill införa särskilda lärlingsjobb, skriver Pär Johnson, ordförande i Folkpartiet i Lidköping och tror att det kan vara ett av sätten för att komma åt ungdomsarbetslösheten.

Ja till lärlingsjobb

Sverige har en hög ungdomsarbetslöshet och har haft det under lång tid. Unga har svårt att få fäste på arbetsmarknaden och går ofta mellan jobb och arbetslöshet. I kölvattnet av den ekonomiska krisen måste vi se till att unga inte fastnar arbetslöshet och passivitet.

Folkpartiet vill införa särskilda lärlingsjobb där elever lär sig där ett yrke direkt på arbetsplatsen – och får en naturlig väg in på arbetsmarknaden. Arbetsgivaren får å sin sida chansen att skola in en ung person och betalar en lägre lön under lärlingstiden.

Regeringen har på prov infört lärlingsutbildningar inom ramen för gymnasieskolan. I höst kommer 9000 gymnasieelever ha fått chansen att lära sig ett praktiskt yrke på en arbetsplats. Vi vill att den möjligheten ska finnas även för andra som inte går i gymnasiet. Det ger människor en möjlighet att gå från arbetslöshet till ett jobb och en egen yrkesstolthet. Därför säger folkpartiet ja till fler lärlingsjobb.

Pär Johnson Ordförande Folkpartiet i Lidköping

9 kommentarer på “Debatt: Ja till lärlingsjobb”

 1. Oven skriver:

  Med tanke på vad man sa i valrörelsen 2006 så kan man ju undra vad det blev av alla fagra löften? Varför har man inget gjort på 4 år nu? Varför fanns det inget i vårbudgeten för att stävja arbetslösheten och undomsarbetslösheten? Nu har Alliansen visat att sänkta ersättningar till de arbetslösa inte skapar fler jobb, enbart ökade klyftor med allt vad det innebär. Dags att rösta bort dem och få en regering som sätter människan i centrum!

 2. Julle skriver:

  Många äldre giriga som fan, jobbar tills de är 70 år måste lära sig att ge plats till ungdomen.

 3. Hulken skriver:

  Sedan finns de ungdomsarbetslösa som är 30+. Vad ska vi göra med alla dem? Det finns många av de födda på 70-talet som ännu inte fått jobb utan halkar omkring som eviga vikarier och tillfälligt anställda. Det är skit tycker jag!

 4. LIGIZT skriver:

  Låter bli att skriva typ ”bu eller bra” ang Johnsons inlägg. På 80talet hette det ungdomslag/ungdomsplats skapat av S. Själv fick jag arbete via detta med en genomusel lön (dock rejält högre än dåtidens studiebidrag) Kke hade just jag tur men fick fast arbete efter en dryg vecka iom detta. Jobbar numer annorstädes fast tycker tanken med ”lärlingsjobb” kan vara intressant ändå.

 5. LIGIZT skriver:

  Efter ca 6mån tog den fackligt ansvarige kontakt med mig, klart man gick med i facket med alla dess fördelar tänkte jag?! Det jag ej visste då var att 7% av min fackavgift gick oavkortat till. . . SAP o fortfarande gör?!! Nu vet jag dock hur demokratiskt LO o de rödgröna är?!

 6. HIC skriver:

  Erfarenheterna från Danmark med lärlingsplatser är mycket goda, jag ser bara positiva sidor med lärlingsjobb. Det ger både arbetstagare (lärling) och arbetsgivare chansen att känna efter.

 7. Agust Vråk skriver:

  De flesta tycker nog att det är en bra idé. Utom de som har sina röda glasögon på sig och per automatik sågar allt som kommer från Alliansen utan att läsa vad som står. Tragiskt!

 8. JZ skriver:

  Det var sjutton vad du klagar på de rödgröna herr Vråk!

 9. Knegare skriver:

  Bra sagt Vråk. Gillade ditt inlägg häromdagen om att askmolnet säkert är Alliansens fel oxå ;-)

Kommentarerna är stängda