Gå direkt till Nyheten (Nalin Pekgul: Lidköping påminner om Kurdistan)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 12 augusti 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nalin Pekgul: Lidköping påminner om Kurdistan

Publicerad fredag, 12 februari 2010, 10:54 av Redaktionen

nalin1_100212Igår var det avslutning på Stenportskolan med temat mångkultur, som elever från förskolan till årskurs 3 arbetat med sedan september i fjol.  Under hösten har man läst och arbetat med olika kulturer – som det heter på skolsvenska – forskat. Nalin Pekgul var med och berättade om sitt möte med Sverige – här med läraren Marianne Blomqvist.  

Dessutom har föräldrar kommit och berättat om sin ursprungskultur och hur det var att komma till Sverige.

Temat avslutades med utställning, besök av Nalin Pekgul och en fest för föräldrar och barn, där föräldrar bjöd på typiska rätter från sina respektive hemländer.

Nalin Pekgul, som varit riksdagsman och nu är ordförande för s-kvinnor, men det var inte i den egenskapen hon kommit utan för att berätta om sin erfarenhet att komma till Sverige och om sin bakgrund i kurdisk /muslimsk kultur – och ett av det gemensamma kittet vi har i Sverige – demokrati.

nalin1_100212

Marianne Blomqvist, som lett arbetet med temat och Nalin Pekgul, framför några av de många arbeten som eleverna ställer.
Bilden är klickbar till större format

En något trött Nalin Pekgul, efter fem lektioner, en gemensam samling för alla i elever i arbetslaget och en inledande träff med lärare, tyckte att Stenporten och deras elever var en härlig samling. (Tilläggas bör att hennes dagsprogram på Stenporten ungefärligen motsvarar en genomsnittlig dag för Sveriges lärare.)

– Det märks att det är en positiv stämning på den här skolan. Eleverna var pålästa, frimodiga och ställde bra frågor. Allt från hedersmord till om jag har träffat kungen, säger Nalin Pekgul leende.

nalin2_100212

Nalin Pekgul hade samling med åk 4 till 6 i gymnastiksalen och berättade om sin bakgrund, demokrati och tolerans, för frågvisa elever.
Bilden är klickbar till stort format.

Hon berättar att det hör till ovanligheterna att hon kommer ut i skolor på det här sättet.

– Det skiljer sig från då jag var riksdagsman och var ute i skolorna för att prata politik.
Nalin Pekgul har varit i Lidköping ett flertal tillfällen och gillar sta`n.

– Jag känner mig lite hemma här, torghandeln påminner mig om Kurdistan. Det är en gullig stad – sympatisk och vacker. Sedan finns det en underbar te-affär här och som jag rekommenderar till alla jag känner, avslutar Nalin Pekgul och betonar än en gång att det varit en härlig dag på Stenporten.

3 kommentarer på “Nalin Pekgul: Lidköping påminner om Kurdistan”

 1. Yvonne Andersson skriver:

  Heja Nalin
  Du är jätte bra. Bra att du säger i från att vi inte ska acceptera extrimistgrupper ¨t något håll vare sig de kommer från religösa talibaner eller främlingsfientliga Sverige demokrater

 2. Mike skriver:

  Eller från extrem vänster skulle väl kunna tilläggas. Eller glömmer vi så lätt att dom i sin kamp för ”rättvisa” Väljer att slå sönder för miljoner när demonstrationen helt plötsigt (men långt från sällan) inte fungerar som planerat?

 3. Tommy skriver:

  Det är roligt hur långt det har gått. Folk säger på fullaste allvar att man ska inskränka demokratin, för att skydda den?

Kommentarerna är stängda