Gå direkt till Nyheten (Debatt: Ansvar, genom att överlåta det på andra?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Ansvar, genom att överlåta det på andra?

Publicerad Thursday, 28 January 2010, 07:40 av Redaktionen

ikondebattOve Nordström beskriver i en debattartikel ett bedrägeri och undrar om politiker undandragit sig ansvar och frågar hur mycket privatisering får kosta.

Ansvar, genom att överlåta det på andra?

Tillåt privata alternativ skanderar Alliansen med jämna mellanrum i Lidköping. Det är ord som valfrihet, effektivisering, mer vård för samma peng och inte minst att ta ansvar för skattebetalarnas pengar. Visst låter allt detta bra.

Men frågan är då vad det betyder i praktiken? Och framförallt hur mycket får det kosta innan det bedöms som oansvarigt? Ja här kommer definitivt en akilleshäl in i Alliansens resonemang. Detta har visat sig vid åtskilliga tillfällen under Alliansens nuvarande period och det senaste exemplet jag sett kommer från Skåne. Där har de två ägarna till ett
assistansföretag tagit ut en vinst de senaste tre åren på 26 miljoner kronor. Är de då så oerhört effektiva i utförandet av sina tjänster kan man undra?

Ja sättet de har lyckats på är tyvärr ej längre unikt i Sverige. För det första så har de vägrat teckna kollektivavtal, de
konkurrerar alltså på olika villkor med sina kollegor i branchen. Man betalade en timlön som låg lägre än genomsnittet och sparade på så vis även in på sociala avgifter och skatter. I ersättningen företaget fick för sina tjänster beräknas i normalfallet 85 % gå till lönekostnader men i detta fall gick enbart hälften till detta. När skatteverket gjorde en
revision av företaget begärde ägarna sig själva i konkurs. Härvid efterlämnade de även en skatteskuld på 10 miljoner kronor.

Är detta ett Allianssätt att ta ansvar för skattebetalarnas pengar?
Nej naturligtvis finns det ingen Allianspolitiker som tar på sig ansvaret för detta, de har ju delegerat det ansvaret till företaget i samband med att de lagt ut verksamheten, och skattebetalarna får snällt finna sig i att stå där med svansen mellan benen.

Min fråga är då: Hur mycket får det kosta med privatisering innan det är att anse som oansvarigt? Och är det överhuvudtaget värt risken att utsätta skattebetalarnas pengar för sånt här?
Mitt entydiga svar är ett rungande nej!
Vad är ditt?

Tack för ordet
Ove Nordström (V)

26 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Piasava
Gäst
Piasava
28 January, 2010 12:06

Självklart är ett sådant exempel inte försvarbart och helt åt skogen, men det finns många ställen där det fungerar utmärkt.Vänsterns egen Lars Ohly sökte sig till privatvård och han var väldigt nöjd. Var förövrigt ett intressant program på kunskapskanalen igår.Såg du det Oven?

Agust Vråk
Gäst
Agust Vråk
28 January, 2010 03:32

Ordförande Ohly anklagar “de rika”/borgarna för att kunna köpa sig förbi vårdköer och är osolidariska med “arbetarna” osv.
Sedan köper sig Ohly själv förbi vårdköerna. Det är hans partis grundinställning som ÅTERIGEN visar sig. Partiet och dess företrädare är alltid förmer än de de säger sig vilja företräda. Kommunism är i grunden en hycklande ideologi.

Oven
Gäst
Oven
28 January, 2010 03:59

Missade det p.g.a. andra åtaganden men jag antar att du menar det om jordbruksmarken?

Elof
Gäst
Elof
28 January, 2010 04:01

Agust Vråk
Självklart ska man få utnyttja alla lagliga vägar vare sig man är vänsterpartist eller moderat eller opolitisk. Tror nog du får ta och lugna ner dig i ditt “hat” lite för du framstår bara som löjlig när du argumenterar på det här sättet.

Oven
Gäst
Oven
28 January, 2010 04:02

August Vråk, handlade denna artikel om Ohly? Har du information om hans sjukvårdsbehandling som du har invändningar mot så kan du väl skriva en artikel om detta så får vi se vilka ev. “sanningar” du har att komma med.

Piasava
Gäst
Piasava
28 January, 2010 05:58

Nej Oven! Jag menar programmet om vänsterspöket, var en del intressant. Det går säkert i repris!

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
28 January, 2010 06:26

Elof
så du menar att INTE leva som man lär, det är ok för en parti-
ledare för Vänsterpartiet? Oven, avarter finns i alla poilitiska läger, det är inget nytt. Men att generalisera genom ETT dåligt
beteende, det kan nog sägas vara ett dåligt statistiskt underlag.

Oven
Gäst
Oven
28 January, 2010 10:23

Det finns gott om exempel Peter vilket jag också skrev. Men nu valde jag att enbart använda det sista fall jag läste om. Dock är det inte antalet fall som är själva frågan, men det hoppas jag du klarade att läsa dig till. Varför skall vi överhuvudtaget riskera ett sånt här missbruk med allmänna medel? Vilken Allianspolitiker vill ta ngt ansvar för det i så fall? Ingen så vitt jag kunnat se.

LIGIZT
Gäst
LIGIZT
29 January, 2010 12:56

Det trista i dessa debatter tycker jag vara denna oseriösa pajkastning. August skriver att han ogillar kommunismen,V har dock sen ett par år avsagt sig den ideologin o ser sig mer som ett “socialistiskt parti” Ett parti likt de forna sossarna. Om man skulle adressera “De nya moderaterna” som “de gamla högerpartisterna med allehanda nazisympatier skulle det nog bli ett jäkla liv? Varför inte kommentera innehållet i denna debattartikel istället?

Jokern
Gäst
Jokern
29 January, 2010 10:42

Håller med LIGIZT om att det blir mycket pajkastning. Ibland tror man sej förflyttad till humorprogrammet Parlamentet. I den andan skulle man ju kunna hävda att arbetslinjen hämtats från Tyskland och att man nu skickat någon att hämta hem skylten. Så kan man ju inte driva en politisk debatt. Skärpning! Kommentera artikeln så blir det mera givande.

Jan M (M)
Gäst
Jan M (M)
29 January, 2010 10:15

Många kommuner har tjänat mycket på privatisering.
Ett bra exempel är (V) styrda Fagersta.
Detta har gett bästa ekonomiska resultatet för kommuner under 2000 talet. Fagersta är den kommun som sänkt skatten mest under 2000 talet. Verkar väldigt uppskattat av väljarna,58,3 % röstade på V senaste valet. Kanske dags för V i Lidköping att lära av kollegorna i Fagersta ?

Oven
Gäst
Oven
30 January, 2010 08:06

Man kan ju också dra slutsatsen av ditt inlägg Jan M att om vi hade fler V styrda kommuner i landet så skulle många ha det mycket bättre. Väljarna har nog bara inte riktigt uppfattat det än här i trakten. Men tack för att du hjälper till att sprida dessa kunskaper. V är kommunbäst i Sverige på 2000 talet! Källa: Jan M (M)

Mats
Gäst
Mats
30 January, 2010 09:27

Nu har du nog missuppfattat det hela Ove. Bästa kommunen blir man inte bara genom att rösta på ett parti, det partiet måste dessutom bedriva en bra kommunpolitik. I Fagersta vågade man tydligen testa nya driftsformer med privata bolag, lyckades, och belönades därefter av kommuninvånarna. Anser du att det är det budskapet, för en sådan vinnarpolitik, du försöker förmedla via din debattartikel?

Jan M (M)
Gäst
Jan M (M)
30 January, 2010 09:34

Oven :
Jag drar också slutsatsen att om V i fler kommuner var lika duktiga på att ta till vara invånarnas intressen som i Fagersta skulle många ha det bättre ! Att V har ett starkare stöd i Fagersta än Lidköping kan bero på att man här fortfarande sätter ideologin först.
Ang din artikel : Hur mycket mer kostar det för en arbetsgivare att ha kollektivavtal ?

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
30 January, 2010 06:59

Ligizt
larvig kommentar tycker jag. Att jämföra dagspolitik med politiken för 50 år sedan. Hur länge sedan är det Lars Ohly deklarerade i TV rutan att han var kommunist? För att 2 veckor senare återkalla sitt påstående eftersom det inte var politiskt gångbart. Svagt tycker jag att inte stå upp för sin ideologi!

Oven
Gäst
Oven
30 January, 2010 07:02

Du får nog utveckla din kostnadsfråga ngt Jan.
Jag vet inte heller om du ser anställda som en tillgång eller enbart en kostnad?

Jan M (M)
Gäst
Jan M (M)
30 January, 2010 10:10

Oven :
Jag läser din artikel som att en av anledningarna till att de har låga kostnader är att de saknar kollektivavtal.
Hur mycket dyrare blir det för ett företag om de tecknar kollektivavtal ?

LIGIZT
Gäst
LIGIZT
31 January, 2010 04:10

Peter J. Vad Ohly har för ideer o hur han behagar uttrycka sig får stå för honom. Min poäng var att det oftast blir en sk hatstämnig ist för att bemöta argument som måhända kan gå emot sin egna politiska åskådning. Larvig kommentar? Det tycker jag alls inte och förövr får du nog gå närmare 70år sedan för att se högerpartiets skumma naziförflutna,även om jag ser deras nuvarande ultrakapitalism o jakt på de svaga i samhället som ytterst nutida

Oven
Gäst
Oven
31 January, 2010 10:52

Som du kan läsa i artikeln Jan M så var lönekostnaden i detta företag ca 50 % av den utbetalade ersättningen mot i normala fall 85 %. Men ägarna plockade ändå ut 26 miljoner på tre år till sig själva. Uppriktigt sagt förstår jag inte vart du vill komma? Eller hör du till dem som tycker att det är OK med osund konkurrens?

Oven
Gäst
Oven
31 January, 2010 01:35

@ August Vråk och Peter Johansson, Lars Ohly har inte köpt sig förbi några vårdköer. Han är opererad på remiss från Riksdagen läkare.

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
31 January, 2010 06:51

Ligizt
Skall vi vara petnoga så är det nog närmre 80 år sedan, men det spelar inte så stor roll. Min poäng är att du jämför V med
“de forna sossarna”. V vars partiledare för inte så väldigt länge sedan svängde över en kafferast mellan att vara och inte vara kommunist. Jag är i vart fall fundersam över hur en så vital åsikt kan förändra sig så snabbt.

Oven
Gäst
Oven
31 January, 2010 08:00

Lägg ner ditt kommunistsnack Peter. Det blir enbart löjligt att du drar fram ditt gamla kommunistspöke varenda gång du saknar argument.

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
1 February, 2010 07:06

Oven
1. Det var inte dig jag kommenterade i den här frågan.
2. Menar du att jag inte håller mig till fakta? Har inte Ohly påstått att han var kommunist för att kort därefter ändra sig?
3. Vad saknar jag för argument enligt dig?

Oven
Gäst
Oven
1 February, 2010 09:27

Varför kommenterar du inte innehållet i artikeln? Den skit du skriver här kan du lika gärna skriva i den fria spalten. Du tillför inget till debatten precis.

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
2 February, 2010 08:51

Oven
Min kommentar till dig togs tydligen bort av redaktören. Den handlade om din människosyn i stort: Att du tycker att jag skriver skit var tydligen ok. Men jag är varken idiot eller okunnig att läsa. Sedan kan du ju fundera över vad jag skrev.

Oven
Gäst
Oven
3 February, 2010 04:47

Det är inte ens värt att fundera över Peter, tyvärr.