Gå direkt till Nyheten (Polisen varnar för airbag-stölder – vill ha hjälp finna tjuvarna)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Polisen varnar för airbag-stölder – vill ha hjälp finna tjuvarna

Publicerad Friday, 15 January 2010, 17:29 av Redaktionen

Polisen i Skaraborg har i dag via redaktioner skickat ut en varning om att en ny våg av airbagstölder är att vänta. Lidköpingsnytt återger varningen i sin helhet.

– Efter en tids uppehåll börjar återigen stölder av aribags rapporteras från våra grannlän. Erfarenheterna säger oss att sannolikheten för att Skaraborg, ska utsättas för en ny inbrottsvåg inom de närmasta veckorna liknande brott de som drabbat Hjo vid flera tillfällen under 2009 är relativt stor.

De stölder som skedde i Hjo i början av december då närmare ett 10-tal bilägare, företrädesvis ägare till Volvo V50, drabbades följer samma mönster som vid tidigare stöldserier av aribags. Gärningsmännen eliminerar larm och tar sig sedan in i fordonen med stor precision, bl a genom borrning eller klippning av plåten i anslutning till handtaget på förardörren. Det är i första hand aribags som är målet men även annan dybar elektronik som t ex navigationsutrustning.

Polisen kommer att ha en skärpt uppmärksamhet en tid framöver.

Varning
Med erfarenhet av tidigare stöldserier av det här slaget bedömer Polisen i Skaraborg, att dessa mycket mobila tjuvar även kommer att genomföra liknande stölder inom vårt område. Tidsmässigt kan tjuvarna slå till i närtid men med erfarenhet av tidigare stölder kan det dröja flera veckor innan det sker nya stölder.

Information om brott och gärningsmän

De biltyper som varit mest utsatta hittills har varit nyare Audi, VW, BMW, Volvo V70 och BMW samt Mazda 6. I vissa fall stjäls inte enbart airbags utan även xenonstrålkastare, GPS och stereoanläggningar. En skada till följd av ett sådant inbrott kan kosta upp till 100 000 kronor.

De som ligger bakom stölderna kommer oftast från Baltikum eller Polen. Inför stölderna brukar gärningsmännen åka runt och rekognosera. Man har med sig GPS där man knappar in adresserna och man har med sig digitalkamera och fotograferar området. Någon dag efter rekognosering begås brotten. De stulna föremålen exporteras bl.a. till Polen där det finns marknad för begagnade airbags. Någon sådan marknad finns inte i Sverige.

Vid några tillfällen, i samband med utredningar av den här typen av brottslig verksamhet, har det visat sig att personer främst från Baltikum hyrt en stuga eller ett sommartorp som bas för verksamheten. Ett exempel är den polisinsats som ledde till att en omfattande tjuvgömma anträffades vid en sådan hyrd bostad utanför Skövde.
Där anträffades ett stort antal motorcyklar och aribags som stulits i närområdet och sedan i avvaktan på transport förvarades i en jordkällare. Två litauer greps och häktades och ytterligare en är anhållen i sin frånvaro.

Har man varit utsatt för ett sådant  inbrott är risken att råka ut för ett nytt brott något större än för övriga medborgare som inte tidigare har drabbats.  Det är inte ovanligt att gärningsmännen återkommer en kort tid efter det första inbrottet för att på nytt stjäla den nyinstallerade airbagen med nya skador på fordonet som följd. 

Förebygg bilinbrotten
För att minska risken att utsättas bör man om möjligt parkera bilen i ett låst garage. Rörelsevakt som tänder ytterbelysningen kan också  minska utsattheten. I vissa fall kan en rattkrycka göra det svårare för tjuven att få loss airbagen.

Tipsa Polisen
Polisens möjligheter att ingripa mot tjuvarna är, i de flesta fall, helt beroende av tips och iakttagelser från allmänheten.

Vi behöver således all hjälp vi kan få. Polisen tar emot tips från den som sett något eller vet något som kan sättas i samband med stölderna. Det kan röra sig om ut-landsregistrerade fordon som normalt sett inte brukar befinna sig i området eller personer som betett sig märkligt. Alla tips är värdefulla, ring hellre en gång för mycket. Bl a förfrågningar om eller uthyrningar av tillfälliga bostäder är värdefulla uppgifter för Polisen.

Ring Polisen på telefonnummer 114 14.

Viktigt – vid pågående brott uppmanas ni kontakta polisen via 112.

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Jan
Gäst
Jan
15 January, 2010 06:40

Sätt åt dom kräken.

Helena
Gäst
Helena
16 January, 2010 02:03

Jag hoppas denna skrivelse kommer in i den vanliga tidningen också eftersom det finns dom som inte har tillgång till datorer och ev hyr ut sina fastigheter till utlänningar. Då har de möjlighet att ev ana” ugglor i mossen” som vi säger.

Saleby-Bo
Gäst
Saleby-Bo
16 January, 2010 03:21

Detta är den vanliga tidningen! Papperstidning slutade jag med för två år sedan! Saknar inte repotage om symöten och årsmöten! Här finns all viktig info och den är färsk! Häng i redaktionen!! Ni är bäst!

C J
Gäst
C J
16 January, 2010 05:47

Jamendåså Saleby-Bo. Huvudsaken är ju att Du har fått reda på detta och alla vi intresserade noterar att Du har slutat med papperstidningen. Så duktig man kan vara.

Robin
Gäst
Robin
14 February, 2010 07:29

Jag är en av dom som drabbats.. De gick in i min Mazda 6 och tog airbags och navigator. Summan för reperationen: 90 000kr. Taskigt att dom kanske kommer tillbaks :S