Gå direkt till Nyheten (Debatt: Utgångspunkt och viktiga framtidssteg.)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Utgångspunkt och viktiga framtidssteg.

Publicerad Friday, 15 January 2010, 01:11 av Redaktionen

ikondebattRiksdagsledamoten Holger Gustafsson på Spiken har här en debattartikel som inte kan kallas speciellt lokal – men Lidköpingsnytt vill ge de lokala politikerna visst spelutrymme för debatt i vidare frågor.

Sverige har drabbats av en internationell finanskris som inte lämnat någon oberörd. Vi vet att ekonomin återvänder till en normalsituation, men vi vet också att rätt politik får vändningen att komma snabbare och bli bättre. Kristdemokraterna ser därför tre viktiga uppgifter under kommande mandatperiod.

Ge alla större frihet
Att ge människor och familjer större frihet är ett mycket starkt kristdemokratiskt mål. Att sätta en gräns för när, var och hur politiken ska lägga sig i. För när politiken saknar gräns blir varje aspekt av livet ett problem som kan lösas med lagstiftning och skatter. Då blir det radikalt att påstå att föräldrar vet vad som är bäst för deras barn. Många menar istället att politiker ska styra och rätta till det som familjer har valt. Ändå står Kristdemokraterna fast vid just detta: att föräldrar, i allmänhet och för det mesta, vet vad som är bäst för deras barn.

En sådan utgångspunkt ställer krav på politiken. Krav på att låta bli att lägga sig i. Vi behöver fler arbetade timmar i Sverige sammantaget. Men svaret är inte att föräldrar ska få mindre tid med sina barn, utan att fler arbetar. Arbetslinjen är bra men den ska inte styra allt. De föräldrar som vill ska kunna vara hemma lite längre med sina barn. De pappor och mammor som vill dela lika på föräldraförsäkringen ska uppmuntras att göra det. De som inte vill dela exakt lika ska få låta bli.

Kristdemokraterna står också fast vid att sänkta skatter för vanliga människor ger fler möjlighet att ha marginaler för trygghet i vardagsekonomin. Trygghet handlar nämligen om att kunna möta livets utmaningar. Därför handlar trygghet till stor del om pengar. Bara den som aldrig haft tomt i plånboken kan väl hävda motsatsen.

Höjd kvalité på samhällsservice
Att höja kvaliteten på det som politiken faktiskt ska göra är absolut nödvändigt. Sverige behöver en politik som gör äldreomsorgen tryggare. Som ser till att köerna i sjukvården försvinner. Som ger lärarna tid för att förmedla kunskap och skapa arbetsro. Som ser till att sjukförsäkringar och andra trygghetssystem fungerar bättre.  Som skapar möjligheter för polisen och domstolarna att göra sitt jobb. En politik som arbetar långsiktigt, som prioriterar utveckling och tillväxt och som tar miljön och hotet mot klimatet på allvar.

Detta är politikens verktyg
Att fördjupa ordning och reda i ekonomin efter finanskrisen och se till att det skapas nya jobb är politikens ansvar. Det behövs fler utbildningsplatser och bättre hjälp att lotsa personer till de jobb som finns. Men mest av allt krävs en politik som får företag att starta och växa.

Alliansregeringen har redan sänkt arbetsgivaravgifterna och bolagsskatten och tagit bort förmögenhetsskatten, som har utgjort hinder i näringslivet. Vi har infört Hus-avdraget och gjort hushållstjänster billigare. Valfrihetsreformer inom vård och omsorg har gett fler möjlighet att driva egna företag. Vi är på rätt väg, men mycket arbete återstår. Vi behöver bli bättre på att ta tillvara alla människors förmåga. Vi behöver fortsätta att förändra de skatter och regler som hindrar att nya jobb blir till.

 Vägval i höst
  Sverige står inför ett vägval. Vi kan välja att bygga vidare på en politik som ger människor mer att säga till om och där politiken avgränsas till sitt ansvarsområde. Eller så kan vi låta den röd-gröna politiken helt ta över både privat och offentligt liv. Vägvalet görs den 19 september 2010.

 Holger Gustafsson (KD) riksdagsledamot för
 Kristdemokraterna i Skaraborg

20 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sten Hård
Gäst
Sten Hård
15 January, 2010 09:23

dom enda som har fått känna av den så kallade finanskrisen är dom sjukskrivna,arbetslösa,pensionärerna,deltidsarbetare som ej får stämpla upp.Dom som har haft jobb under denna tid har inte handen på hjärtat haft någon finanskris.Dom välbeställda har under denna tid fyllt plånboken än mer tack vare förmögenhetsskatten bort,sänkt skatt mm.Ja du holger åter igen ett inlägg som man inte vet om ska skratta eller gråta över.

Leif R
Gäst
Leif R
15 January, 2010 10:25

När man läser denna artikel undrar man varför svenska folket inte förstår bättre att lägga sin röst på KD, inte är oppinionsläget det bästa för KD som riskerar sin plats i riksdagen! Nej, många har nog genomskådat denna transferering av kapital till redan välbeställda och därtill ett betydligt kyligare attityd till redan utsatta grupper! Var/är det detta samhälle vi ville/vill ha?

Sten
Gäst
Sten
15 January, 2010 10:31

Det gäller att ta ansvar själv, och ha koll på läget och förutsätta att saker kan hända.
Varför har vi i Sverige nästa världen sjukaste folk med med standard vi har??
Nått är väldigt fel.
Det är troligen att sossesidan har lärt folket att “ni behöver inte tänka , det gör vi åt er” med bidrag, förtidspension, för hög akassa som inte ser till att folk vill jobba utan hade det lika bra när de gick hemma !!
Sossarna mm, måste ge folk eget ansvar

alliansaren
Gäst
alliansaren
15 January, 2010 02:00

Att ge människor frihet är bra, men för den generation, som är uppvuxen med tanken att samhället ska fixa allt, blir det inte lätt. Ska man nu helt plötsligt ta eget ansvar också – och inte bara står på barrikaderna o kräva mer – nja, det kan nog gå illa.

Vallöfte?
Gäst
Vallöfte?
15 January, 2010 04:15

Hur är det ställ t med moralen Holger? I din artikel nämner du skatter. KD gick till val med ett löfte om att slopa fastighetsskatten och ersätta den med en avgift (var i består skillnaden?) på 2800Kr per år. Resultatet blev 6000kr, reavinstskatten höjdes samt en årlig avgift på investerade reavinster, även sådana som gjorts före ni kom till makten. Detta är bara några av alla skattehöjningar ni har genomfört. Vad bygger du ditt påstående på att

Christer
Gäst
Christer
16 January, 2010 06:52

alliansen gör detta bra med att bekämpa gamla, sjuka,handikappade,arbetslösa,så att dessa håller på att gå under,helt fantastiskt och du Holger Gustavsson får sträcka på dig nu.Tack för ordet.

Bempa
Gäst
Bempa
16 January, 2010 02:28

Sten hur skall man kunna ta ansvar för och ha koll på att man t ex får aggressiv MS innan man fyllt 30 år? (Exempel ur levande livet). Kan du förklara? Välja rätt föräldrar kanske?

peter
Gäst
peter
16 January, 2010 06:04

Bempa
Jag hörde häromdagen försäkringskassans generaldirektör uttrycka att det nog varit lite för lätt att bli sjukskriven tidigare. Nu erkänner ju t.o.m. vänsterpartister i TV att det gamla systemet inte var bra. Alliansen har förändrat men varit “lite förblindade” i förändringsarbetet. Med lite “finslipning” för att undvika det du beskriver, så kanske det nya kan bli ganska bra? Eller vill vi tillbaka till det gamla?

Bempa
Gäst
Bempa
16 January, 2010 07:09

Peter, jag förstår inte riktigt kopplingen till mitt inlägg ovan… Nej, jag har skrivit det förut och gör det igen, det gamla systemet var inte bra. Det nya systemet verkar dock också illa genomtänkt och utfört, man får helt enkelt inte hantera en sådan viktig fråga på ett sådant dåligt sätt. Vill också poängtera att jag inte tillhör det ena eller andra blocket. Vet inte på vad eller om jag skall rösta nästa gång….pest eller kolera….

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
17 January, 2010 08:03

Bempa
Kopplingen är ju till just det du skriver, svåra sjukdomar. De stackars individer som drabbas har nog med sin sjukdom utan att behöva “slåss för” sin sjukpenning. Där håller jag med dig fullständigt. Däremot behöver även de engageras i samhället på sina egna villkor, inte lämnas vind för våg som tidigare. Alla behövs i vårt samhälle! Alliansen har säkert haft goda avsikter men inte insett att de måste hålla svårt sjuka “skadeslösa”.

Bempa
Gäst
Bempa
17 January, 2010 07:32

Hur menar du engageras i samhället? Är det genom att bestämma att svårt sjuka har möjlighet att arbeta, ta bort sjukpenningen och söka jobb de aldrig får, för att till slut hamna som socialfall? Eller menar du något annat sätt? Det är lätt att säga att de ska engageras i samhället, men du vet lika väl som jag att det är ganska tufft i arbetslivet, speciellt nu i lägkonjunktur. Var finns dessa jobb? Har du några förslag?

Oven
Gäst
Oven
17 January, 2010 09:46

“Alliansen har säkert haft goda avsikter ”
Hur naiv får men vara Peter? Dina “idoler” är tydligen ofelbara. Ledsen men jag håller inte med dig i din “tro”.

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
18 January, 2010 08:18

Bempa, Oven
Jag håller med om att idag är det oerhört svårt att få ett nytt jobb. Det kommer att ändra sig! Men att man skulle vara “förbrukad” bara för att man fått en svår sjukdom, det vägrar i vart fall jag att acceptera. Det finns många arbeten som inte kräver tex så stor rörlighet men är viktiga ändå. Samhället måste hjälpa till att ge dessa medmänniskor att få en möjlighet i arbetslivet.

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
18 January, 2010 08:27

(ursäkta redaktören)
Som sagt så är jag övertygad att individens medverkan krävs i detta. Jag tror att det är svårt om individen har samma ersättning vare sig de engagerar sig eller ej, Och Oven, jag har tidigare sagt att här har Alliansen gjort ett misstag, så de är inte ofelbara såsom ditt parti förefaller vara enligt din utsago! Men jag är övertygad om att en förändring måste ske i den här frågan! Alliansen kunde ha gjort det bättre!

Bempa
Gäst
Bempa
18 January, 2010 10:31

Jag tror tyvärr att det kommer att vara svårt för den här gruppen att få jobb, även i högkonjunktur. Om det ska ändra sig krävs stora förändringar av arbetsmarknaden, kanske subventioner till arbetsgivare som anställer denna grupp eller en låglönemarknad….

Oven
Gäst
Oven
18 January, 2010 10:34

Då är frågan Peter, vilka arbetsgivare är intresserade av att anställa dessa människor när allt handlar om att maximera vinsterna så mycket som möjligt för att VD;n skall kunna plocka ut maximal bonus? Kvartalskapitalismen vi har nu är definitivt inte någon lösning för dessa människor.

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
20 January, 2010 08:32

Bempa
där tror jag du är på rätt spår. Ngn form av stöd till arbetsgivare kan nog behövas i en del fall. Ngt måste i vart fall göras. Oven, du är som vanligt konstruktiv i debatten med ditt eviga gnäll på Alliansregeringen. Du tycker uppenbart att dessa sjuka människor skall ta sina bidrag och vara nöjda med sin situation. Objektiviteten saknas som vanligt från dig.

Oven
Gäst
Oven
20 January, 2010 09:02

Kunde du inte svara på den frågan Peter? Eller var det enklare att låta bli?

Bempa
Gäst
Bempa
21 January, 2010 07:15

Peter, jag får en känsla av att Alliansen inte tänker i de banorna, jag tror att de är mer inne på att skapa en låglönemarknad.

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
28 January, 2010 06:50

Bempa
Där tänker vi nog olika. Ett lugnt klimat på arbetsmarknaden eftersträvas även av regeringen. Man vinner knappast några röster på att försöka sänka standard och köpkraft för den “stora massan”. Dey gynnar inte heller företagen efter-
som vårt samhälle idag bygger till stor del på konsumtion.
Jobbskatteavdraget har ju diskuterats livligt här, det kan ju knappast ha försämrat köpkraften hos låg- och medelinkomsttagare.