Gå direkt till Nyheten (Debatt: Hur ”nya” är Moderaterna?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 13 maj 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Hur ”nya” är Moderaterna?

Publicerad torsdag, 31 december 2009, 07:06 av Redaktionen

ikondebatt– Vad är nytt med Moderaternas politik, undrar Ovew Nordström i en debattartikel om skatterna.

1921 så stod det att läsa på Moderaternas (Högerpartiets) val-affisher: Väljare! Kom ihåg att skatteskruven är vänstergängad! Lätta skattebördans tryck! Vrid skruven åt höger!

oveno_21

Notabelt är väl att skattetrycket 1924  var 10,9%

1930 kunde man läsa: Sänkta skatter – nya arbetstillfällen – allmänt välstånd.

Man påstod sig alltså då vara för allmänt välstånd, men i riksdagen har man konsekvent genom hela 1900 talet röstat emot alla reformer som på något sätt lett till ett ökat välstånd för folket, rösträtt, allmän folkskola, pensioner, 8-timmars arbetsdag, semester mm  mm  mm.

oveno_30

Notabelt är att skattetrycket fram till 1930 redan sjunkt något, nämligen till 10,1%

1935 kunde man sedan läsa på högerns affisher: Lägre skatter, välj med de borgerliga.
Och 1946 kunde man läsa: Som man röstar får man skatta, följ högern.
Skattetrycket ökade mellan 1930-1940 med 5% enheter.

1952 kunde man läsa det föga revolutionerande: Visst går det att sänka din skatt, Högern.

Skattetrycket hade fram till 1950 stigit till 21%. Men vad hade hänt mer? Jo den allmänna välfärden steg i Sverige och välfärd är ju naturligtvis inte gratis.

oveno_58

1958

1960 var man ovanligt fyndiga i Högerpartiet, då drog man till med: Sträng sparsamhet inte Strängs skatter.
Skattetrycket hade då stigit till 28,3% och den allmänna välfärden hade också stigit raskt i samma takt.

1991 så tyckte Moderaterna att vi skulle byta regering, sänk skatten.
Och 90-talskrisen vet vi ju alla vad den innebar. Men visa av lärdom kunde man 1994 läsa på moderaternas val-affisher: Ja! Vi sänker skatter.

Efter detta vet väl de flesta av oss hur det gått. Vad man kan notera är att skattetrycket mellan 1990 och 2000 sjönk från 55,7% till 52,6%. Men moderaterna vill fortsatt sänka skatten.

Det är ju ganska enkelt att se sambandet mellan välfärdsstaten och skattetrycket, inte minst efter 90-talskrisen då vi väl lite till mans märkte att det gått grus i maskineriet. Och då var det ju också så att skattetrycket sjönk detta decennium.

Men så till min slutfråga igen. Vad är det ”nya” med Reinfeldts moderater idag när de redan 1921 ville lätta det då 10% skattetrycket?

(Skattekvoten % av BNP) Källa: Rodriguez, RRV, Statens Finanser, RSV.

Tack för ordet
Ove Nordström

143 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Elof
Gäst
Elof
9 januari, 2010 08:36

Peter Johanson
Ja, visst har hans fråga ett självklart svar. Men tyvärr är det inte så verkligheten ser ut nu utan den behandlande läkaren anses tydligen inte kunna avgöra om hans patient är sjuk eller inte.

Bempa
Gäst
Bempa
9 januari, 2010 08:42

Peter, menar du Ovens fråga om det är läkare eller politiker som ska bestämma om någon är sjuk eller inte?
Jag tycker det är en relevant fråga efter den senaste tidens debatt……

Oven
Gäst
Oven
9 januari, 2010 08:44

På vilket sätt Peter?

Leif R
Gäst
Leif R
9 januari, 2010 10:24

”Fundersam” Det är absolut inte orättvist med jobbskatteavdraget som sådant, men skattesänkningar som alltid varit ”högerns” paradgren skulle/skall naturligtvis komma alla ”inkomster” till del! Varför sätta vissa grupper på ”pottkanten” ?

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
10 januari, 2010 09:44

Bempa, Elof, Oven
I alla tider har FK:s läkare ifrågasatts vad gäller beslut ang sjuka/inte sjuka människor. Läkarens uppfattning har många gånger gått stick i stäv med läkare utanför kassan. Detta är ingen ny företeelse. Vad som är nytt är vår regering, möjligen kan det ha eldat på debatten i en del ögon! Själva lagstiftningen kring frågan ägs naturligtvis av politiker. Läkaren gör en bedömning av pat och verkställer sedan utifrån statuterna.

Fundersam
Gäst
Fundersam
10 januari, 2010 10:10

Leif R Jag kan tänka mig många diffrentierade skatter framöver. tex om det blir lärarbrst skulle jag tänka mig att man sänker skatter första tio åren man jobbar som behörig lärare bara för att locka ungdommar till det yrket. Jobbskatteavdraget gynnar de som jobbar . ingen annan grupp har fått det sämre pga av det. att sedan prisindex gör att pensionärerna får en sänkning just nu är ju så olyckligt som helst det måte kompenseras.

Erik
Gäst
Erik
10 januari, 2010 12:33

Idag är det försäkringskassans ”experter” inte läkare som bestämmer vem som är sjuk.

Student 99
Gäst
Student 99
10 januari, 2010 01:53

Man kan ju undra vad FK håller på med när en halvt sjukskriven man med fast tjänst, som går i pension 1 april, plötsligt skall begära tjänstledighet för att vara med på något på AF. Handläggaren på FK hänvisar bara till regelverket. Han har talat med riksförsäkringsverket som säjer att han visst kan vara vara halvt sjukskriven till pensionen, men FK säjer att han måste delta. Vilken soppa – eller är det såpa?

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
10 januari, 2010 03:01

Erik
Gör de det från en egen diagnos eller hur går det till? Vad är deras beslutsunderlag? Jag är ärligen lite dåligt insatt, men du verkar ha koll. Du kanske kan bringa klarhet?

Bempa
Gäst
Bempa
10 januari, 2010 06:20

Så Fundersam, Alliansen har alltså lyckats med att sänka skatterna utan att en enda kotte har fått det sämre…..hmmm…de måste vara duktigare än vad jag trott….

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
11 januari, 2010 10:46

Elof
Du skriver ”ok om det är några som får för hög ersättning, får ersättning fast de inte ska ha”. Du en skrämmande syn du har på skattepengar. Du försvarar ett lagbrott. Den man i Varberg som lurade till sig 7.8 miljoner o var helt frisk, helt okej enligt dig. Skamligt att du kan utrrycka dig så.

Elof
Gäst
Elof
11 januari, 2010 01:33

Undrande Inflyttad
Ta och läsa hela inlägget nästa gång så kanske det blir klarare för dig. Snarare du som har en skrämmande syn som anser det vara viktigare att spara några kronor i skatt och folk kanske dör istället för att någon skulle få några kronor extra.
”Hellre några som slinker med än att några lämnas utanför alltså.” Och jag försvarar inga lagbrott. Så det är nog du som ska skämmas för du läser inlägg som fan läser bibeln.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
11 januari, 2010 02:28

Ursäkta Elof, jag läser innantill o är läskunning. Du talar om ”några kronor” har du en uppfattning om hur många miljoner det rör sig om, de är våra skattepengar du talar om.
Vad kunde göras med dina ”några kronor” om de du försvarar,
bedragarna, stoppades. Många fler kunde få hjälp. Den skrämmande syn du anklagar mig för kräver förklaring från dig.
Det du gör är att försvara de som begår brott men d är ju bara våra skattepengar de tar

Oven
Gäst
Oven
11 januari, 2010 03:44

Precis som Moderaterna gjorde då Undrande Inflyttad när de ”avknoppade” skolor till underpris. Då var det inte så noga att måna om skattebetalarnas medel. Varför??

Jessie
Gäst
Jessie
11 januari, 2010 06:39

Fundersam !
Nej du har inte förstått ett skit !
för det första är det inte tal om att jag ska ha bidrag av dina skattepengar ! jag jobbar och har gjort dom senaste 32 åren !
men jag känner folk som har fått lämna hus, hem, familj, barn vänner m.m för att ta ett jobb 20 mil hemifrån dit kommunikationerna är urusla och dessutom till en lön som efter uppehälle m.m inte går att försörja sig o familjen på ! annars ska han mista akassan ! Tänk lite

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
11 januari, 2010 07:06

Oven
Jag gjorde som du sa, jag googlade på Täby. Håller med dig, det ser inte bra ut, utifrån den information man kan få via nätet.
Där sägs däremot inget om tex vilka avgifter kommunen får betala till skolan. Om ngt sådant ingick i avtalet eller ej. Sedan är det ju lite lustigt att Täby trots så dåliga affärer har en av Sveriges lägsta kommunalskatter. Eller vad tycker du?

Oven
Gäst
Oven
11 januari, 2010 07:28

Skulle skattesatsen vara låg p.g.a. avknoppningarna menar du?????
Eller vet du inte orsaken till deras låga skattesats? Verkar mest som du vill skingra ”krutröken” från avknoppningarna. Eller menar du att man skall se genom fingrarna med lagbrottet för att de ändå har så låg skatt?

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
11 januari, 2010 07:37

Ja du Ove du slutar inte att förvåna mig. Vad har detta med att din vapendragare Elof anser att de som lurar Försäkringskassan gör rätt o man kan bortse från detta. De är ju bara ”småpengar” Ni två måste var de enda som anser detta. Vad har ni för trovärdighet. Fråga ut i era egna led vad de andra tycker om detta, ni måste vara ensam om denna inställning. Förstår att ni förespråkar höjda skatter för de ”mytomaner o idioter” som vill jobba.

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
11 januari, 2010 08:30

Oven
Skattesatsen har säkerligen inget med avknoppningen att skaffa ! Nej, jag tycker fortsatt inte att det är ok med lagbrott. Har Vänsterpartiet anmält Moderaterna i Täby? Det måste väl vara på det sätt eftersom det gått så ”regelvidrigt” till eller? Det jag undrar är hur en så ”illa skött” kommun kan ha så låg kommunalskatt? Vad tror du? Jag har ingen krutrök att skingra dessvärre.

Oven
Gäst
Oven
11 januari, 2010 08:35

Barnevik fick 9 miljarder för att inte göra någonting. Visserligen betalade han tillbaka hälften p.g.a. den mediastorm som blev men 4,5 miljarder för att inte göra något är ganska bra det också. Tänk vad många som kunde fått det mycket bättre med de pengarna Undrande Inflyttad. Är du så sopblind så du inte ser vilka som utnyttjar och vilka som blir utnyttjade? Sen kan du skriva vilken skit du vill, mig berör det inte.

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
11 januari, 2010 09:20

Men bäste Oven!

Vad har Barnevik att göra med detta? Om du känner för det så kan vi fortsatta diskutera hur Lenin och Stalin hade det medans deras egna folk svalt. Hur de behandlade oliktänkande. Tänk så många de kunde delat med sig till. Vänligen försök hålla debatten rumsren. Nu har du funnit ett verkligt lågvattenmärke.

Oven
Gäst
Oven
12 januari, 2010 07:16

@Peter, de har väl gott om höginkomsttagare i kommunen. Antagligen betydligt fler än i ex. Skara, Götene eller Lidköping.

Oven
Gäst
Oven
12 januari, 2010 07:21

Barnevik var ett svar till Undrande Inflyttad Peter. Finns för övrigt gott om exempel på liknande avtal nu också även om siffrorna inte är lika orimliga, ändock orimliga för att inte göra ngt.

Elof
Gäst
Elof
12 januari, 2010 08:30

Undrande Inflyttad
Sluta ljug nu. Jag har aldrig påstått att de som lurar FK gör rätt. Det jag säger är att det är inte värt att få fast ett ytterst litet fåtal om det medför att andra råkar riktigt illa ut. Fattar du nu eller ska jag behöva skriva det en gång till?

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
12 januari, 2010 08:43

Oven
Ok, jag förstår. Det vår kommun bör satsa på är alltså att få hit
höginkomsttagare??? Det är alltså Vänsterpartiets medicin för att få ner kommunalskatten? Intressant!

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
12 januari, 2010 11:08

Ja du Olof, det du fortfarande skriver ”det är inte värt att få fast ett ytterst fåtal om det medför att andra råkar riktigt illa ut” har du en blekaste aning om hur mycket pengar de rör sig om, gav dig ETT exempel på 7.8 miljoner. De är bara toppen av isberget. Du behöver inte förklra mer jag är läskunning och vet vad JAG talar om. Gör som Ove brukar rekommendera Googla så ser du.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
12 januari, 2010 11:23

Komlettering Elof, det är ”bara ca 150 ” stycken här i Skaraborg som gjort sig skyldig till detta banala brott som du så ivrigt försvarar, dvs. lurat försäkringskassan. Tänk till käre broder.

Elof
Gäst
Elof
12 januari, 2010 12:11

Undrande Inflyttad
Dessa 150 ”brott” har då begått under hur lång tid? Vad jag kan se så är det mellan 50-60 domslut/kvartal de senaste åren och då är det i hela landet det gäller. Sedan så får du gärna skriva vilken/vilka undersökningar du baserar det hela på. Och nej, vad någon tror på internet är inte samma som en undersökning. Och samma med 7.8 miljoner gubben. Du verkar ”veta” att det finns en massa sådana fuskar. Ange dom då om du nu vet.

Bempa
Gäst
Bempa
12 januari, 2010 07:50

Tycker det är märkligt vad många det är som ”vet” att det är massor med folk som fuskar. Jag känner inte någon, men jag kanske rör mig i ”fel” kretsar….

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
13 januari, 2010 10:03

Antalet anmälda brott, ”Berägerier mot försäkringskassan” var 2008 nästan 400 (398). Avser V-Götaland. Men fortsätt du Elof men att försvara detta banala brott. Dit förtroendekapital minskar med dit synsätt. Dock är det ju bara våra skattepengar det rör sig om.

Elof
Gäst
Elof
13 januari, 2010 11:18

Anmälda brott? Vad har det med saken att göra? Det är om någon blir dömd som har med saken att göra. Ta och läs Misstanke_om_brott_Q2_2009.pdf som finns försäkringskassan så får du reda på lite korrekt siffror för jag vet inte var du får dina ifrån. Du kan få lite andra siffror att roa dig med. ”Om man tittar på Stockholm kan man hitta att under 2006 tror Försäkringskassan, när det gäller sjukpenningen, att 534 personer felaktigt fick forts…

Elof
Gäst
Elof
13 januari, 2010 11:23

”17,3 miljoner kr. Totalt krävdes 50 miljoner tillbaka. (I denna siffra ingår också de fall som försäkringskassan själva gjort fel och krävt tillbaka pengar för, men det bortser vi i från här). Totalt betalade FK ut 77 miljarder kr till Stockholms länsinvånare. Av det går mest till ålderspensionärerna som får 39 miljarder kr och där lär det nog vara ett ganska litet fusk, så av 38 miljarder var 50 miljoner fusk i Stockholm.” 0.13% är rätt lite?

C J
Gäst
C J
13 januari, 2010 12:57

Elof
Och förmodligen ligger det i försäkringskassans intresse att underkänna sig själva eller ?? Det är väl roligt att få reda på vad dom tror men troendet kan vi väl sköta i kyrkan på söndagarna.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
13 januari, 2010 01:43

Det går ej att föra en rak dialog m dig Elof. Totalt omöjligt. Enligt regeringen är fusket m exv VAB beräknat till 650 miljoner kr. Samma kostnad som åklväsendet tilldelas. För Guds skull öppna ögonen o se till det problem som finns. Att sossarna inte under sin tid tittade på detta är obegripligt. Övriga uppgifter kan du få hos exv BRÅ om du vill göra dig besväret att söka själv. Slut på denna diskussion, tack

Elof
Gäst
Elof
13 januari, 2010 02:10

”I en annan DN-artikel från 2006, strax efter valet kan man läsa att försäkringskassan beräknat fusket till en miljard. Det är mycket pengar, men som Anders Borg säger: ” Även om fusket är begränsat så rör det sig om stora belopp, eftersom det är så stora summor som hanteras i de här systemen”. I en budget på runt 500 miljarder kan knappast 1 miljard kallas för ett utbrett fusk som dränerar systemet.”

Oven
Gäst
Oven
13 januari, 2010 05:08

Jämför den miljarden med momsfusket.

Oven
Gäst
Oven
17 januari, 2010 11:34

@Peter Johansson, tydligen har en av mina kommentarer försvunnit ur rullorna här ang. din tolkning av Täby och deras lägre skattesats. En skillnad du kan se gällande Lidköping och Täby är att Täby tar ut högre taxor. Lidköping hamnade på andra plats i Nils Holgersson undersökningen och Täby på trettonde. Det som ser bra ut i ena ändan visar sig omvänt i den andra.

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
17 januari, 2010 04:10

Oven
Jo så kan det naturligtvis vara. Sanningen är inte alltid helt enkel. Undrar om Täby har en avkastning av eget kapital motsvarande Lidköping per capita på tal om sanningar? Såvisst kan den ena änden vända sig ibland……?

Oven
Gäst
Oven
17 januari, 2010 09:26

Det har de säkert inte Peter, de skänker ju bort skattebetalarnas gemensamma tillgångar till enskilda.

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
20 januari, 2010 08:48

Oven
Aha, intressant att skolor ger en sådan avkastning till komuninnevånarna! Nu får vi som Mats tidigare sagt här skriva om historieböckerna! Fantastiskt! Men det borde ju åtgärdas i så fall.

Oven
Gäst
Oven
20 januari, 2010 08:59

Är du stolt som företagare Peter om du säljer en produkt till ett underpris? I detta fall ca 25 miljoner ör lågt. Hur länge klarar du att driva en verksamhet så? Eller är det gemensamt ägda på ngt sätt mindre värt i dina ögon?

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
24 januari, 2010 06:25

Oven
jag har tidigare sagt att jag inte tycker det ser bra ut det jag funnit om fsg av skolor i Täby. Till skillnad från dig kan jag se att de som har mina sympatier inte är felfria. Det finns flera exempel på fsg av allmän egendom som skett till felaktiga värden med annat styre än borgerligt. Och nej, jag tycker inte det är ok. Det vi diskuterade nu var ju omkostnaden/kommunalskatten i Täby kontra Lidköping. .

Oven
Gäst
Oven
25 januari, 2010 11:07

Jämför då även de kommunala taxorna Peter. Enbart skatten ger inget netto för helheten!

Peter Johanson
Gäst
Peter Johanson
28 januari, 2010 07:00

Det är ju precis det jag säger! Jämför skatt OCH omkostnader eller taxor om du så vill!