Gå direkt till Nyheten (Torghandlarna: Krukkompaniets tomtetrupp har intagit torget)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 02 juni 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Torghandlarna: Krukkompaniets tomtetrupp har intagit torget

Publicerad fredag, 11 december 2009, 09:39 av Tore Sahlström

torget_kruka_lopDagens torghandlare är Taleb Jaacoub vars specialitet är att saluföra krukor av alla olika slag.
Han driver företaget Krukkompaniet i Lidköping med sitt säte på Kinnegatan. Varje onsdag och lördag har Taleb Jaacoub sin krukförsäljning på Lidköpings torg.

Taleb Jaacoub kommer ursprungligen från Libanon, och har sålt sina krukor på torget i cirka 15 år. För tio årsedan öppnade han sin butik på Kinnegatan. En av anledningarna att stå på torget är som Taleb Jaacoub själv menar att dra folk till sin butik. Det är en mycket bra reklamplats  att kunna synas på torget. Krukkompaniet har en årsplats inte långt från rådhustrappan.

torget_kruka_91211
Bilden är klickbar till stort format

Vackra krukor är lika viktigt  som vackra krukväxter, oavsett om man har dem ute eller inne. Detta har Taleb Jaacoub insett  och har ett stort sortiment av krukor av alla de slag. Under denna kalla årstiden är det direkt ingen kruksäsong. Därför har Taleb Jaacoub utökat sitt sortiment. I december månad är det dags för hustomtarnas parad på torget.

I gamla tider sas det att en hustomte bringar lycka i hemmet, och även vaktar huset när man är bortrest. Den kan placeras på trappan, altanen eller i rabatten. Nu har det även blivit jämlikt på hustomtfronten – på torget denna onsdag syntes flera kvinnliga hustomtar.

torget_krukab_91211

Bilden är klickbar till stort format

När Taleb Jaacoub kom till Sverige sålde han porslin, men blev arbetslös efter ett tag. Då kom idén upp med försöka sig på att sälja krukor och på den vägen har det fortsatt. Nu är det inte bara krukor som säljes utan även lyktor, prydnadssaker, konstväxter –  ja, allt som man kan utsmycka sin trädgård med finns i sortimentet.

Nu vid juletid har Telab Jaacoub hjälp av sin son Hossmma som är hemma på semester. Han läser på ett universitet i Libanon, och tänker bli journalist.

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Gun-Britt P-son
Gäst
Gun-Britt P-son
11 december, 2009 12:36

Skönt att kvinnorna har brutit manstomtebarriären, och att även kvinnor kan vara hustomtar. Det går framåt med jämlikheten mellan könen…GOD JUL

Trevligt
Gäst
Trevligt
11 december, 2009 02:35

Jag tycker det är mycket trevligt att få veta lite om ”torggubbarna”. Det blir så hemtrevligt att gå på torget då.
Tack Lidköpingsnytt som drog i gång detta.