Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vill vi ha ökad tillväxt?)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 maj 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Vill vi ha ökad tillväxt?

Publicerad tisdag, 20 oktober 2009, 16:50 av Redaktionen

ikondebattI en debattartikel tar folkpartisten Pär Johnson, Lidköping, upp behovet av tillväxt till debatt.
– Ökad tillväxt ger bättre standard och livskvalitét!

Vill vi ha ökad tillväxt?

Vi hör ofta i media att tillväxten stannat av, ökat, stagnerat m.m. och jag tror nog att vi alla värderar det i jämförelse med att tillväxt ökning är den rätta vägen. Jag tror nog att det är så men det fordrar lite eftertanke eftersom ökad tillväxt genererar behov av ökad tillväxt osv.

Som exempel går det bra för våra företagare kommer de att kunna betala ut högre löner vilket medför ökat antal skattekronor till kommun samt ökad köpkraft för mig och min familj. Pengarna läggs inte på hög utan kommunen ökar utgifterna liksom jag och min familj, det medför i sin tur mer pengar till våra företag som kommer att behöva effektivisera eller nyanställa för att klara av ökad efterfrågan.

Då det går för företagen så kommer de att kunna betala ut mer lön och cirkeln är sluten och snurrar på. Förutom utbetalning av löner satsar företagen och offentlig verksamhet på forskning och utveckling för att bl.a. få bättre produkter och för att vi skall få bättre standard och livskvalitet.

Ökad tillväxt ger med andra ord bättre standard och livskvalitet.

I världen ökar befolkningen konstant liksom i Sverige tack vare ökad standard och livskvalitet. Vi blir inte bara fler vi lever även längre och det är givetvis helt underbart med längre liv.

Men då kommer frågan hur skall denna tillväxt som genererar längre liv och fler människor kunna fortsätta?

Det kan enligt min mening enbart ske på tre sätt, minskat barnafödande så vi klarar tillväxt för alla, ökad pensionsålder så att vi arbetar längre, eller fler i arbete genom ökad befolkning. Jag tycker absolut inte vi skall minska barnafödandet och ogillar ökad pensionsålder…
Då är det bara ökad befolkning kvar men det löser vi inte på annat sätt än via invandring.  Som tur är så är invandrarna kreativa och företagsamma för hur skulle de annars ha orkat bryta upp från sitt hemland.

I andra länder är man av tradition mer företagsamma och vana att behöva klara sig mer själva än vad vi är i Sverige. 

Jag kan med andra ord bara se det som om vill vi ha ökad tillväxt med lång pensionsålder fordrar den uppåtgående tillväxtspiralen ökad invandring oavsett vad man tycker om det . Alternativet är ta någon av de andra tre lösningarna och det tror jag ingen vill.
Eller hur var det nu ville vi eller ville vi inte ha ökad tillväxt?

Pär Johnson (FP)