Gå direkt till Nyheten (Debatt: FN behövs för en tryggare värld)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 23 september 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: FN behövs för en tryggare värld

Publicerad tisdag, 20 oktober 2009, 19:26 av Redaktionen

ikondebattMed anledning av FN-dagen på lördag har riksdagsledamoten Chriuster Winbäck skrivit en debattartikel om FN:s arbete.

FN behövs, för en tryggare värld.

Den 24 oktober firar vi FN-dagen som ett minne av att de permanenta medlemsstaterna ratificerade FN-stadgan 1945.

Grundarna av FN hade högt ställda förväntning på att organisationen skulle förhindra konflikter mellan världens nationer och göra krig omöjliga i framtiden.

FN har idag fyra huvudmål:
• att bevara freden i världen
• att utveckla vänskapliga förbindelser mellan länderna
• att genom samarbete hjälpa till att förbättra levnadsvillkoren för människorna i de mindre utvecklade länderna, minska svälten, sjukdomar och analfabetism och förbättra respekten för människors rättigheter och frihet
• att vara en mötesplats där olika länder kan enas om hur de ska nå dessa mål

Syftet är angeläget, men under flera år har FN haft svårigheter, bla med inställningen från USA, där president Bush inte gjorde någon hemlighet av vad han tyckte om organisationen.

Jag fick själv uppleva vid ett möte i FN-skrapan, med delegater från flertalet av världens nationer samlade, hur den dåvarande administrationens högste representant grusade förhoppningarna om samförståndsbeslut kring vapenkontroll.

Desto mer glädjande är det då när USA:s nuvarande president Obama häromveckan gjorde sitt debuttal inför FN:s generalförsamling där han försäkrade att USA är berett att arbeta med världssamfundet. Obama fick varma applåder av den fullsatta generalförsamlingen flera gånger när han pratade sig varm för FN, men han uppmanade samtidigt övriga världen till större insatser.

FN har många strängar på sin lyra – en av dem är säkerhetsrådet som har ett unikt mandat att upprätthålla internationell fred och säkerhet och avgöra vad som bör göras när freden hotas – från medling och sanktioner till militära insatser.
En av de viktigare frågorna kring säkerhet och trygghet i världen, är nedrustningsfrågorna.
Därför startar också FN:s nedrustningsvecka i direkt anslutning till FN-dagen den 24 oktober.

Ett stort antal aktiviteter sker i FN-föreningars regi runt om i världen, samtidigt kommer en mängd aktiviteter såsom seminarier och föreläsningar att ske i anslutning till FN:s högkvarter i New York, för att uppmärksamma problemet och fortbilda aktörer med olika uppdrag.

För egen del deltar jag i några av aktiviteterna i New York utifrån FN:s handlingsprogram mot den illegala trafiken av små och lätta vapen bl.a. tillsammans med Parlamentarikerforum, en sammanslutning av parlamentariker från olika delar av världen som arbetar för lagstiftning och upplysning kring vapenfrågor.

FN har under sina 64 år fått svara upp mot en ständigt föränderlig världs alla utmaningar. Verksamheten har blivit alltmer omfattande, diversifierad och komplex. Behovet ökar ständigt för att hitta gemensamma lösningar i en alltmer globaliserad värld. FN har trovärdigheten och legitimiteten som krävs för att hantera de globala utmaningarna, men handlingskraften är också helt beroende av medlemsländernas medverkan.

Vi måste alla dra vårt strå till stacken, för att få en fredligare och tryggare värld.

Christer Winbäck (FP)
Riksdagsledamot för Skaraborg

4 kommentarer på “Debatt: FN behövs för en tryggare värld”

 1. Fritänkare skriver:

  Tack för en bra artikel och jag håller med dej! Allt som skrivs av insändarskribenter behöver ju inte vara utmanande.

 2. Oven skriver:

  2005 ändrade Nato sin stadga på tre viktiga punkter,
  1, Från defensiv till offensiv organisation
  2, Nato kan använda sin vapenmakt även utan godkännande av FN
  3, Nato tog sig rätten att kunna inleda ett kärnvapenanfall

  Hur får Alliansens NATO kramande anhängare ihop detta med ovanstående artikels innehåll? Säger man en sak i FN och agerar tvärt emot på ”hemmaplan” ihop med NATO?

 3. Ralph Haglund skriver:

  Som skämt var det nästan roligt. Efter Durbankonferenser och Goldstonerapporten som i sin slutform inte ens nämnde anlednigen till Gazakriget – mer än ett halvt dussin år och 10000 raketer/granater från Hamas mot civila i Israel. Den nämnde heller inte 268 missiler efter stilleståndet den 18 januari, de senaste häromdagen.

  Idag levererar Israel 116 fulla lastbilar med förnödenheter till Gaza och 440.000 liter drivmedel.

 4. Carmelita skriver:

  FN ett bara ett stort skämt och skam för mänskligheten. Som bästa skämtet om FN fungerar UNHuman Rights Council och UNRWA. Som mest makabert FN-skämt – slakt i Rwanda med FN på läktaren med käre Kofi Annan. Allt detta för miljader och återmiljarder bidrag från västs skattepengar till världens värsta diktaturer och mördarregimer!

Kommentarerna är stängda