Gå direkt till Nyheten (Den gamla bilden: Midgård Nya Stadens torg 1)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 september 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Den gamla bilden: Midgård Nya Stadens torg 1

Publicerad tisdag, 29 september 2009, 07:43 av Tore Sahlström

gamlabilden_midgard_bankVeckans gamla bild: Kvarteret Midgård  vid Nya Stadens Torg 1. Ett av stadens karaktärshus. Så stort som det är nu var det inte från början – det framgår tydligt av bilden från Vänermuseets arkiv.
Kvarteret Midgård består av ett större affärs-, bank- och bostadshus mellan älven och torget.
Trevåningsbyggnadens äldsta del uppfördes som bankhus 1907, men byggdes om till nuvarande volym 1931. Byggnaden har en 1920-tals prägel med slätpustad fasad , samt fasaddeltaljer i huggen sten.

gamlabilden_midgard_bank
Bild från Vänermuseets arkiv. Bilden bör vara tagen cirka 1910.
Fotograf är okänd

På 1930-talet hade den legendariske stads- och familjeläkaren Gösta Kjellin sin mottagning i huset. Han var verksam mellan åren 1931-1960. Gösta Kjellin blev älskad för sin humor, sina värmande kommentarer, och sina bitska anmärkningar. Det finns åtskilliga historier om doktor Kjellin. De flesta var nog sanna.

Vid ett tillfälle mötte Gösta Kjellin tandläkarsönerna Nylén, och talade då om att deras syster fått en hund. När pojkarna med andan i halsen rusat hem för att titta blev de rejält besvikna. Det att det var sjukdomen röda hund systern hade fått.

Utöver patienterna doktor Kjellin hade på sin mottagning vid Nya Stadens Torg 1,  var han också skolläkare, industriläkare, samt chef för epidemisjukhuset. Hans arbetsböra var enorm, men han hade alltid tid att lyssna på sina patienter. Många av dem blev doktor Kjellin personlig vän med.

I huset fanns också vid denna tid stora lägenheter och alla hade jungfrukammare. Gunnar Nylén hade sin tandläkarmottagning i huset vid älven . I huset fanns även frisörssalong , och frisören hette Olle Grunditz. Axen öppnade stans första sportaffär i kvarteret på 1930-talet. Apropå Axens sportaffär så stod vid ena kanten vid torget mittemot affären en bensinpump, som dåtidens mesta bilmärke – Fordarna  kunde fylla på bensin.

gamlabidl_ny_midgard

Apoteket Lejonet flyttades 1907 till Skaraborgsbankens fastighet vid älven, och kom att ligga i hörnet vid bron. Många kanske minns det gyllene lejonet som hade sin plats över ingången till apoteket. 1961 var dags för apoteket att flytta igen. Det flyttades till det nyuppförda Orionhuset.

Skaraborgs Enskilda bank har startat sin verksamhet i huset. Denna bank ändrat namn många gånger efter hand som ägarna skiftat. Det har varit Skaraborgsbanken, Gota Bank (slutet 1980-tal), PK-banken som blev Nordbanken, som  sedan blivit Nordea Bank. 2004 bytte Nordea Bank till Nordea, och blir moderbolag i Nordeakoncernen. Nu heter banken rätt och slätt bara Nordea.

I huset hade också Walther Andersson sin damaffär Bergwiks.  Denna affär öppnade Walther Andersson 1952 , som han drev fram till sin pension. Senare tid hade damaffären Xelle  sin affär i huset, men har nu flyttat . Denna lokal står för närvande utan hyresgäst.

Axel Erikssons bokhandel har också legat i kvarteret. Bokhandeln flyttade  1996 till de nuvarande lokalerna vid Nya Stadens Torg 9 och heter numera Bokia Lidköping. Dessa lokaler innehas nu av modebutiken Spirit of St.Louis.

Många klädmedvetna Lidköpings bor minns också herrmodeaffären Ermans , vars innehavare heter Stig Eriksson.  Ermans tillkom 1963. Sonen Kjell,  som nu håller till hos JC berättar att namnet Ermans har sin förklaring. Namnet Ermans är en sammankoppling av orden Eriksson och mansmode. Butiken innehas sedan 2004 av Hennings kläder.

Apropå  Ermans kommer här lite ”gammal” nutidshistoria. Det var år 2001 då Vänern höll på att svärma över. Lidan hade stigit över sina bräddar,  och t.o.m. en del av torget var översvämmat. Källaren till Nordbankens hus vid torget låg under Lidans vattennivå, och älvvatten pressades upp under huset. Ermans herrmode blev hårt drabbad, och trots att personalen arbetade hårt med pumpar och vattendammsugare så blev Ermans klädlager i källaren delvis förstörda. Firman tvingades därför till en tidig realisation. Det rönte stor uppskattning hos de klädmedvetna i Lidköping

På den gamla bilden vid torgbrons ena fäste syns den Särnmarkska pumpen, som har en liten historia för sig . Handlaren A.P. Särnmark utfärdade ett gåvobrev daterat 15 mars 1855, och hade föjande lydelse i början av hans brev:

”Till en vattenledning från Råda ås förbi Mellbutullen varest anbringas vattenreservoar, varifrån överflödigt vatten avledes till det blivande badhuset, samt vatten vidare avledes  till en tjänlig plats inom nya staden för vattenhämtning. Dock förbihåller donatorn rättighet till en vattenledning på egen särskild beskostnad inom sin gård. Arbetet bör vara fullbordat till den 1 juli 1858, samt att staden garanterar mig 5 procent ränta, så länge jag lever, varefter räntan upphör…”

Den frikostiga donatorns namn huggfästes genom att en ovalt vit marmorskivtavla uppsattes, upptagnade donatorns namn jämte följande devis:

”Flöde källa klar din flod påminn om att Gud är god.”

Särnmarska pumpen användes flitigt förr av torghandlare och kuskar. Den revs 1968 . År 1968 lät staden uppföra ett minnesmärke över Lidköpings första vattenledning. Konstverkets skapare är den kände Rörstrandskonstnären Gunnar Nylund. Vattenledningen hade mycket stor sanitär betydelse. Kerstin Hallin vid Vänermuseet har berättat om hur sjukdomar som härjade svårt i Lidköping plötsligt minskade – man fick helt enkelt rent vatten genom vattenledningen.

Kanse har du som läsare något spännande att bidra med om det här kvarteret. Skriv en kommentar nedan, eller skriv ett e-brev till redaktion@lidkopingsnytt.nu

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
S-E Borg
Gäst
S-E Borg
29 september, 2009 05:10

Trevligt reportage.Jag kommer ihåg att min mor alltid talade om doktor Kjellin. Han var tydligen en rolig men bestämd läkare.

Henrik S
Gäst
Henrik S
29 september, 2009 10:09

Jag kopmmer ihåg tandläkare Nylén -Han var skoltandläkare på 60-talet. Tack vare han så uppkom min skräck för tandläkare i många år framöver…..

Sjörövaren
Gäst
Sjörövaren
30 september, 2009 07:11

Trevlig läsning!

K
Gäst
K
31 mars, 2010 01:56

Min mormor väkte upp i en av lägenheterna i detta hus på 1920-1930 talet. Hon hette Kerstin. Hon lekte med Gösta Kellnins barn som var lite yngre enn henne. Hennes pappa Tage Sandberg var landsfiskal. Läste upp den här artikkelen för henne och hon tyckte det var veldigt roligt.