Gå direkt till Nyheten (Debatt: Nyanserad debatt, tack!)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 04 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Nyanserad debatt, tack!

Publicerad onsdag, 22 juli 2009, 16:25 av Redaktionen

ikondebatt– Statistiska centralbyrån talar om helt andra siffror än företrädare för rödgröna oppositionen gör i debatten, skriver folkpartisterna Sewon Ekberg och Mikael Wendt i en debattartikel.

Nyanserad debatt, tack!

När Alliansen vann valet 2006 var över en miljon människor arbetslösa, sjukskrivna eller stod utanför arbetsmarknaden av något annat skäl – detta trots att det var högkonjunktur. År 2008 kom finanskrisen, samma år når  Sverige för första gången 80 procents sysselsättning.

Idag har vi en global lågkonjunktur som omfattar betydligt fler länder än vad som var fallet under 1930-talet. Det är, och har alltid varit, svårt att hantera sådant man inte själv råder över. Att bli varslad och arbetslös är därför något som ingen önskar sig.

Ungdomsarbetslösheten är allt för hög, men bra att känna till i detta sammanhang är att en elev eller student som letar efter extraknäck och en ungdom som är ”arbetslös på heltid” räknas på samma sätt i statistiken.

Över hälften av de ”arbetslösa” ungdomarna är enligt sin egen definition heltidsstudenter och inte arbetssökande.

Några ytterligare fakta från SCB:
– arbetslösheten är 9 procent.
– Konsumentprisindex har sjunkit med 0,6 procent på årsbasis (billigare priser).
– Detaljhandeln säljer bättre +4,4 procent och orderingången för industrin  är nu + 3,8 procent.

Var och en kan se att SCB:s uppgifter ger helt andra siffror än vad som redovisats i flera insändare den senaste tiden från de röd-gröna debattörerna.

Vi föredrar en debatt som bygger på saklighet och innehåller såväl nyans som balans.

Mikael Wendt, ordförande för Folkpartiet Skövde
Sewon Ekberg, ordförande för Liberala Seniorer Skaraborg

32 kommentarer på “Debatt: Nyanserad debatt, tack!”

 1. Oven skriver:

  Apropå saklighet, 1,5 miljoner var enligt alliansen i utanförskap i valrörelsen 2006.
  Men nu kanske det låter bättre att säga drygt en miljon?
  Wendt och Ekberg kanske kan ge besked om dagens utanförskap med samma beräkningsgrunder man hade i valrörelsen?

 2. Oven skriver:

  Klyftorna ökar mellan män och kvinnor. Fler lever i fattigdom. Riksdagens utredningstjänst anses väl sakliga och nyanserade av dessa liberala herrar hoppas jag?

 3. Käringen skriver:

  Om 1,5 miljoner var i utanförskap när alliansregeringen tillträdde var det verkligen hög tyid att sossarna fick lära sig en läxa. Kalla sig arbetarparti och tillåta 1,5 miljoner i utanförskap och sådant mixtrande med arbetslöshetssiffrorna det var då. Alliansen skall inte känna sig säker – men vänsternissarna var minsann inte ett dugg bättre. Många sossar och vänsterpartister borde skämmas över hur de agerade för bara några år sedan.

 4. Bamsefar skriver:

  Och var, Oven, fanns vänsterpartisterna när den förra regeringen lät arbetslösheten skena. För lågkonjunktur och arbetslöshet är ju enligt dig just det som svenska regeringen är ansvarig för.

 5. Oven skriver:

  Industrins orderingång är + 3,8% jämfört med föregående period.
  Jämfört med ett år tillbaka är det – 30,1%.
  Så var det med Wendts och Ekbergs nyanserade debatt! Skrattretande!

 6. Oven skriver:

  Detaljhandelssiffran däremot där använde Wendt och Ekberg jämförelsen för ett år tillbaka. Hade man använt samma jämförelse som för industrins orderingång hade det stannat på 0,2%.
  Vem försöker ni lura???????????

 7. andreas skriver:

  Hörrni, klicka in på scb.se och läs på samma sätt båda gånger va! Kollar man graferna för antal arbetslösa var siffran i maj 06 ~350k och maj 09 ~450k, hur går det ihop med debattartikeln månntro?

 8. Nils skriver:

  Kärringen: 1.5 miljoner var inte i utanförskap. Det hela beror på vilka man räknar in. Studenter, pensionärer, sjuka och personer som inte arbetar av andra orsaker måste räknas bort.
  Det väsentliga är hur många arbetslösa som behöver ha arbete, inte hur många som inte arbetar.Om jag inte minns fel så var ca: 600 000 personer ”arbetslösa” när den nya regeringen kom till makten.

 9. Kärringen skriver:

  Jasså! När man använder samma siffror till sosseregeringens nackdel – då är dom fel. Jag skrev om utanförskap precis så som Oven brukar skriva.
  Slingra er inte. Stå upp för er sak och var ärliga för en gångs skull. Jag trodde att sossarna och vänsterpartiklarna skulle lära sig en läxa av att förlora valet. Men dom snurrar på som om inget hänt på tre år.

 10. Oven skriver:

  Kärringen, 1,5 miljoner var alliansens påstående så vad är det du yrar om?

 11. andreas skriver:

  Kärringen och Nils, klicka er in på scb.se, så ser ni att ni båda har för höga siffror. Kolla diagrammet ”Antal arbetslösa – månadsvis/2005-2009”, så ser ni att toppen de senaste fem åren var i juni 2005, med drygt 460k utanför arbete, därefter ligger maj i år (senaste datapunkten).

 12. Kärringen skriver:

  Är det jag som yrar nu?
  Dessutom är det någon ny statistiknisse som fått för sig att blanda ihop utanförskapet med arbetslösheten. Läs på själv!
  Oven – du har i tre år valsat med siffran på utanförskapet – skyll inte ifrån dig. Sosseregeringen gjorde med ert stöd ett skitdåligt jobb ochföll på det. Min förhoppning är att det ska bli bättring efter den örfilen – men det tycks inte partiledningarna ha fattat.

 13. Oven skriver:

  Idag redovisar SCB att arbetslösheten stigit till 9,8% i juni jämfört med samma period föregående år. Nu är över 500 000 människor arbetslösa enl. SCB.
  Ville bara nyansera liberalernas ngt ålderdomliga redovisning från igår.

 14. Oven skriver:

  Kärringen, utanförskapet är ett begrepp som skapades av alliansen i valrörelsen för att lura folk att tro att allt var mycket sämre än det egentligen var. Du räknades in i utanförskapet även om du bara var korttidssjukskriven. Så fungerar borgerlig nyansering!

 15. Mikael Wendt skriver:

  Justering av uppgifter ovan med anleding av att scb:s junirapport kom idag.
  Några ytterligare fakta från SCB (juni): arbetslösheten är 9,8 procent. Konsumentprisindex har sjunkit med 0,6 procent på årsbasis (billigare priser). Detaljhandeln säljer bättre +4,4 procent på årsbasis och orderingången för industrin är nu + 3,8 procent gentemot föregående period.

 16. Oven skriver:

  Mikael Wendt fortsätter att redovisa siffror som fan läser bibeln.
  Detaljhandeln säljer 0,2% bättre jämfört med föregående period.
  Orderingången för industrin är minus 30,1% jämfört med samma period föregående år.
  Källa SCB, för att nyansera Wendts onyanserade presentation.

 17. andreas skriver:

  Kärringen, för det första tycker jag att du håller otrevlig ton som kallar andra för nissar hit och dit, istället för att använda dig av sakliga ord. För det andra var min poäng att man måste använda samma siffror vid bägge mätpunkterna för att få någon form av jämförbarhet, förklara gärna det för mig diffusa begreppet ”utanförskap” med en exakt definition, så kan vi jämföra det se’n.

 18. andreas skriver:

  Dessutom, Mikael, så ser det inte snyggt ut att använda årsbasis och periodbasis i samma mening, om inte perioden motsvarar årsbasis, vilket inte verkade vara fallet när du inte skrev det. Rätta mig om jag har fel.

 19. Sofia skriver:

  Min bästa vän är arbetslös.
  En annan vän till mig har tvingats flytta till familjens sommarstuga för att hon inte har råd att betala hyra.
  Min sambo är uppsagd.
  Alla vi känner är antingen arbetslösa eller uppsagda.
  Att ni VÅGAR vända och vrida på siffror och påstå att det blivit bättre är bortom mitt förstånd!
  Det är allt jag hade att säga…

 20. TG skriver:

  Hade inte vi tagit emot så mycket invandrare skulle jobben räcka till alla Svenskar?!

 21. Elof skriver:

  TG
  Konstigt. Nu säger du att invandrarna tar alla jobben och sedan påstår andra, möjligen du också, att invandrarna inte jobbar utan bara lever på socialbidrag. Hur går det ihop. Kan du förklara det?

 22. Gunnar skriver:

  TG det du säger kanske stämmer till viss mån. Själv tycker jag att de styrande i kommuner och i landet stöder invandrarna mer så det skapas motsättningar. Vi skall inte skylla på invandrarna utan på Politikerna.

 23. Jan M skriver:

  TG
  Om du fick bestämma , skulle du då ha tillåtit Silvia att ta jobbet som drottning ?

 24. TG skriver:

  Elof, det finns väl både invandrare som jobbar och de som lever på bidrag. Konstiga är att det ska sparas på allt i samhället utom på vad invandringen kostar. Titta bara hur de gamla har det på en del äldreboende, jag bävar för att bli gammal i Sverige.

 25. Armando skriver:

  Utanförskap påtvingat eller valt är det största sociala problem vi får lära oss leva med i framtiden ! Tror inte nuvarande regerings politik är till hjälp, tyvärr inte oppositionens heller. Våra invandrare ges inte möjlighet att integrera sig i det svenska samhället då de upplever en meningslös/kravlös tillvaro (som dock ter sig bättre än hemlandets fasor) detta leder till svag ekonomi och utanförskap som också medför kriminalitet och missbruk !

 26. Elof skriver:

  TG
  Vilka belägg har du för att det inte sparas på det som invandringen kostar som du säger? Att de äldre har det dåligt har inget med invandringen att göra alls utan det är helt upp till dina kommunalpolitiker/riksdagspolitiker att fördela resurserna.

 27. Gunnar skriver:

  Elof
  Vilka belägg har du att invandringen inte påverkar hur de gamla har det i samhället så skulle det vara trevligt. Du skriver emot dig själv att politikerna fördelar resurserna. Lägger man en stor del på invandringen så innebär det att man måste dra ner någon annanstans. Det är en enkel uträkning eller hur.

 28. TG skriver:

  Jan.M om jag fick bestämma skulle det inte finnas något kungahus alls, det hör hemma i sagornas värld!

 29. TG skriver:

  Elof, har du någon gång hört någon säga det måste sparas på invandringen, kan du ge exempel på det isåfall?

 30. Bamsefar skriver:

  Till TG: Det har väl sparats massor på invandringen. Invandring är som princip stoppad sedan några år – om jag inte är helt fel underrättad. Det är väl humanitära skäl som gäller?Svårigheten är väl det här med gränsen för humanitärt. Vi hör ju ofta om utvisningar som verkar helt korkade. Jag tror de som bestämmer har mycket svårt med det här. Ingen vill väl stoppa den som behöver få komma hit?

 31. Calle skriver:

  Sparats massor på invandringen???!!! Sverige tar årligen emot ( enl. SCB) över 100,000 invandrare till Sverige. Ett fåtal procent av dessa hade flyktingstatus enl.FN:s kriterier. Om vi generöst säger att dessa tillsammans med arbetskraftsinvandrare utgör 10%, är det ju fortfarande 90.000 fler årligen som skall försörjas. Håller med Gunnar, ngn.stans måste ju pengarna tas ifrån.

 32. Pär skriver:

  Knäppskallar som TG finns det några och de försöker enbart leta anledningar att blanda in och öka främlingshat inför valet. Undrar om TG kan tänka sig att ta de jobb som invandrarna skapar… restauranger och taxi körningar i storstäder.

Kommentarerna är stängda