Gå direkt till Nyheten (Kräftfiske prövas i Vänern)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 januari 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Kräftfiske prövas i Vänern

Publicerad torsdag, 16 juli 2009, 11:56 av Redaktionen

kreftor_svv_lopLänsstyrelsen i Värmlands län har givit klartecken för fiske av kräftor. Alla yrkesfriskare med verksamhet i Vänern har fått förfrågan om de vill delta i försöket, men hittills är det bara två fiskare i Kristinehamnstrakten som ”nappat”.

De senaste åren har det kommit allt fler rapporter från yrkesfiskare om att det ska finnas signalkräftor i Vänern. Men kräftfisket i Vänern är inte fritt – det krävs särskilda tillstånd av länsstyrelsen i Västra Götaland eller Värmland. Ingen ansökan har rapporterats till länsstyrelsen i Västra Götaland men däremot finns intresse i Värmland.

I Vättern har fisket efter signalkräftor blivit stort och flera yrkesfiskare livnär sig på fisket.

Signalkräftan skiljer sig från andra på ett par sätt – de har en vit fläck på klorna, de växer snabbare än flodkräftan och finns i alla vattendrag i landet utom på Öland och Gotland. En signalkräfta kan bli 20 år, men normalt omkring 5 år. De kan bli 20 centimeter långa, och är stationära. Den här räftan lever helst på grunt vatten i sjöars strandzoner, dammar och mindre vattendrag. Den föredrar branta strandbrinkar där den gräver djupa hålor eller platser med gott om rötter, sten eller andra gömställen. Kräftan är i det närmaste allätare och äter bland annat insektslarver, musslor, snäckor, fiskrom och skott av skilda vattenväxter.

– Webbnyheter –

En kommentar på “Kräftfiske prövas i Vänern”

  1. mats larsson skriver:

    får jag fiska kräftor om jag har fiskerättsinnehavarens tillstånd hur många burar vad märker jag bojarna hans namn eller mitt fritids fiskarnr mvh

Kommentarerna är stängda