Gå direkt till Nyheten (3.000 elever till 3.900 gymnasieplatser – hot eller möjlighet?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 september 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

3.000 elever till 3.900 gymnasieplatser – hot eller möjlighet?

Publicerad Tuesday, 16 June 2009, 14:47 av Björn Smitterberg

Om skolverket godkänner alla de ansökningar om att få starta friskolor på gymnasienivå i Skaraborg som det finns ansökningar om kommer 3.000 elever att ha 3.900 platser att välja på. De kommunala utbildningsanordnarna oroar sig – det kan bli dyrt.
– Vi måste ha beredskap att ta över om en friskola plötsligt måste lägga ned, säger Jan Fransson, chef för förvaltningen Utbildning i Lidköpings kommun.

Flera av ansökningar om att starta fria gymnasier gäller Lidköping. Det skulle ge Lidköping cirka 250 nya platser förutom dem som redan finns på De la Gardiegymnasiet och Portalen. Samtidigt krymper kundstocken – elevantalet sjunker nu och nästa år är det 3.000 som söker till gymnasierna i Skaraborg, sedan allt färre för att stabilisera sig på cirka 2.400 år 2014.

Problemet är alltså för kommunerna att kunna ha backup om någon friskola inte klarar konkurrensen. Den risken ökar också med det minskande elevantalet.

– Vi försöker göra en grundlig utredning om konsekvenserna av att antalet platser på friskolor ökar med 724 nya platser i Skaraborg, säger Jan Fransson. Större delen av de nya platserna hamnar i Skövde – om de godkänns. Lidköping får ungefär en tredjedel.

Samtidigt står gymnasieskolorna inför en stor reformation. En proposition har lagts som innebär stora förändringar för gymnasieskolorna från och med höstterminen 2011. Än så länge vet man inte vad detta får för betydelse.

– Men det måste bli rätt, helt rätt för eleverna och för oss. Annars väljer eleverna att plugga någon annan stans, säger Tomas Lidberg, (s), ordförande i utbildningsnämnden som i dag beslutade att sätta igång förberedelserna för gymnasiereformen redan före midsommar.