Gå direkt till Nyheten (Stark prisutveckling på Lidköpings bostadsrätter)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. Söndag 23 februari 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Stark prisutveckling på Lidköpings bostadsrätter

Publicerad tisdag, 12 maj 2009, 14:45 av Björn Smitterberg

genre_kegenheter_lopBostadspriserna i Lidköping stiger – och på bostadsrätter steg genomsnittspriserna med över 20 procent under februari, mars och april jämfört med januari, februari och mars. Uppgången började i början av året men har alltså blivit allt starkare ju längre fram på året affären genomförts.

Så här ser statistiken ut för Lidköping för de tre senaste månaderna:

65 bostadsrätter har bytt ägare till ett genomsnittspris av 4,162 kronor per kvadratmeter. Det är en prisökning med 21 procent ökningen är anmärkningsvärd i förhållande till andra kommuner och även till riksgenomsnittet, men priserna föll kraftigt under hösten och vintern och detta kanske är en snabb återhämtning.

På villamarknaden är inte statistiken säker, det är 42 villor som bytt ägare till ett genomsnittligt pris av 1.615 miljoner kronor. Emellertid anses villorna i de här affärerna inte vara representantiva för genomsnittet av villor i Lidköping och därför redovisas i Mäklarstatistik inte någon utveckling.

Inte heller i Skara redovisas utvecklingen – varken på bostadsrätter eller på villor. Elva bostadsrätter har bytt ägare under februari, mars och april till ett genomsnittligt pris av 2.389 kronor per kvadratmeter. 25 villor i Skara har bytt ägare till ett genomsnittiligt pris av 1,186 miljoner kronor. Men tyvärr räcker inte ägarskiftena för att ge riktigt underlag för statistik.

I Götene har sju bostadsrätter bytt ägare till ett genomsnittligt pris på 2.070 kronor per kvadratmeter. 16 villor har bytt ägare till ett genomsnittiligt pris av 910.000 kronor. Ingen ordentlig statistik finns för Götene.

Inga uppgifter finns för Grästorps och Vara kommuner.

21 kommentarer på “Stark prisutveckling på Lidköpings bostadsrätter”

 1. Nämen skriver:

  Usch vad tragiskt att läsa detta. De flesta som säljer köper ju nytt i kommunen och får då köpa ett nytt dyrt boende. De enda som tjänar på detta är ju banken samt mäklare.

 2. Elof skriver:

  Så här blir det när de inte finns tillräckligt med hyresrätter att tillgå. Och kommunen går ju inte direkt i bräschen för att bygga billiga och bra lägenheter för att få ner den löjligt höga hyresnivån i den här stan. Tydligen är det tänkt att alla ska bo i villa/bostadsrätt.

 3. Undrande inflyttad skriver:

  I vad ligger felet att folk vill köpa sitt boende. Valet måste vara upp till var och en att bestämma. Att priserna stiger på villor och bostadsrätter tror jag inte beror på att det inte ”byggs billiga och bra lägenheter” och vad är billiga och bra bostäder?
  Nej sätt igång med Hamnstaden ;-))

 4. Elof skriver:

  Du tror inte det beror på det men det kan jag i stort sett garantera för annars skulle inte en liten håla som Lidköping ha samma hyresnivå som t.ex. Linköping. När jag bodde i Linköping betalade jag lägre hyra per kvm än vad det kostar att bo i den här stan. Och då bodde jag 200 meter från ”torget” i Linköping. Inget fel att folk får köpa sitt boende men alternativen måste finnas. Det gör det inte i den här stan.

 5. Oven skriver:

  För att kunna välja krävs väl att det finns ett utbud, Undrande inflyttad?

 6. Bostadsägare skriver:

  Trots att jag äger en lägenhet som jag köpt det senaste året så hoppas jag att priserna går ner, Med höga kostnader så blir det svårare att byte lägenhet, mer pengar att oroa sig för. Lägenheterna borde kosta halva priset för en bra rörlighet på bostadsmarknaden!

 7. Nämen skriver:

  Glömde att det finn ju några vinnare till och det är ju givetvis de kommuner som finns runt Lidköping, De är nog väldigt tacksamma i det tysta att bostadsmarknaden ser ut som den gör i Lidköping.

 8. Undrande inflyttad skriver:

  Du är allt en glad lägenhetsinnehavare, köpt en lägenhet och önskar att priset går ner, jo så kan man också resonera. Det är nog inte många som resonerar så då de köper en lägenhet, de flesta önskar åtminstånde att den behåller sitt värde. Själv ser jag positivt på ökningen då det också är ett riktmärke för för intresset för att bo i stan. Vill man inte bo i Lidköping kan man flytta till exv. Källby, en helt annan prisbild.

 9. Elof skriver:

  Undrade
  Man kan också se det som negativt för det gör att folk INTE flyttar till Lidköping för att det inte finns någonstans att bo. Roligt att folk anser att ett högt pris är bra även om det inte har någon förankring i vad det egentliga värdet är. Är så här bubblor/krascher uppstår.

 10. Mats skriver:

  Det egentliga värdet är väl alltid vad någon är beredd att betala? Höga priser betyder att folk är beredda att betala mkt för att bo här. Alltså borde höga priser indikera att Lidköping är attraktivt och därmed kunna locka byggare. Vid låga priser kan detta dock bli svårare att motivera.

 11. Undrande inflyttad skriver:

  Kort kommentar, vi ska nog inte jämföra lilla Lidköpings bostadsmarknad med USA, vad jag tror käre ”Elof” jämför med.
  Nej bygg mer i vår kommun, tyvärr är det som så att så fort någon vill bygga så skriks det ”nej inga gräddhyllor” från vissa.
  Det finns en marknad för både och och det vill jag se mer av i Lidköping. Bygg Hamnstaden.

 12. Elof skriver:

  Jämföra med USA? Linköping ligger i Östergötland och senaste jag var där på besök så låg det ivf i Sverige och inte i USA. Och så länge inte någon vill få ner priserna genom att bygga så går ju priserna automatiskt upp om fler vill flytta hit. Och de som nu äger fastigheter är väl glad för att de får in så pass mycket för sina hyresrätter som de byggde på 60-talet och är betala 3 gånger om nu. Och är väl ett fåtal som ”äger” hela Lidköping nu.

 13. Bostadsägare skriver:

  Undrande;
  Nej men jag äger en etta. Jag ser gärna att den halveras i värde om resten av lägenheterna i lidköping också gör det. Att ettor i Lidköping kostar närmare 200 000 (i BRF där det är låga hyror) är vansinnigt.

  Mats;
  Det är väl inte hela sanningen, nog för att det visar att det är attraktivt men det säger väl också att det finns för få lägenheter? Många vill bo i Lidköping men har inte råd. Framförallt personer mellan 20-30.

 14. Mats skriver:

  Bostadsägare:
  Jo det har du delvis rätt i. Både efterfrågan och det begränsade utbudet höjer ju priserna tillsammans och det får gärna byggas mer, mycket mer. Prisbilden indikerar ju att det är rätt tid nu.
  Jag tror dock du får förfärligt svårt att motivera en byggare att komma hit o bygga med argumentet att vi skall halvera priserna på bostadsrätter. Då lär de flesta tacka nej omgående.

 15. Snubbe skriver:

  Bygg lite mer på höjden också. Centrala hyreslägenheter finns det inte många. Jag vet inte hur högt man kan bygga i Lidköping, men silon i hamnen verkar stå rätt stabilt. Bygg ett höghus vid tågstationen/torget med utsikt över Lidan.

 16. Undrande inflyttad skriver:

  Du Elof talar om bubblor som spricker, naturligt att man då tänker på USA där just fastigheterna och bankerna var orsak till att ”bubblan”sprack. Sluta att vara negativ till allt som vi människor själva väljer att göra, i detta fall de som nu har en bostadrätt eller villa och priserna på dessa stigit. En faktor att priser stiger kan vara efterfrågan, nu tror inte jag detta är orsaken i Lidk, snarare att det finns ett stort intresse för Lidk

 17. Olle skriver:

  Ingen kan väl tycka att det är bra med höga priser förutom bank och mäklare? Ok om man skall sälja och flytta till en annan kommun där det finns normala priser. Höga boende kostnader nej tack.

 18. Snus skriver:

  Håller med Olle. Om man ska flytta inom Lidköping spelar det ingen roll om priserna är höga eller låga. Man kan ju inte tjäna på det direkt ändå. Det svåra är ju och få in en fot på bostadsmarknaden. Är man väl inne så följs ju priserna åt på ettor, tvåor osv. Undrande inflyttad: Sluta gnäll själv på oss som förespråkar en positiv helhetsyn på samhället som gynnar ALLA, även dig. Fram för mer blandning av allt.

 19. Nämen skriver:

  Har idén med ett 20 våningshus runnit ut i sanden lr finns den kvar hos Hedvall. Tycker att den idén var riktigt bra. Eller varför inte ett hus på var sida av Lidan lite Twin tower stuk

 20. Nämen skriver:

  Har idén med ett 20 våningshus runnit ut i sanden lr finns den kvar hos Hedvall. Tycker att den idén var riktigt bra. Eller varför inte ett hus på var sida av Lidan lite Twin tower stuk.

 21. Bempa skriver:

  Tycker prisinivån på både hus och bostadsrätter är på en ganska ”lagom” nivå i Lidköping.
  Tillräckligt höga för att driva på nybyggnation så att staden kan växa och tillräckligt låga för att få en hyfsat låg boendekostnad. Möjligen behöver bostadsrättspriser upp en aning till för att det ska bli riktig fart på nybyggnation.

Kommentarerna är stängda