Gå direkt till Nyheten (Regionen går mot stort underskott)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 20 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Regionen går mot stort underskott

Publicerad Wednesday, 06 May 2009, 16:47 av Redaktionen

Västra Götalandsregionens underskott för 2009 beräknas bli 900 miljoner kronor.
Det är betydligt mer än vad som tidigare beräknats. Den informationen fick politikerna vid ekonomiutskottets sammanträde på onsdagen.

Det är framförallt de försämrade skatteprognoserna från SKL, Sveriges kommuner och Landsting, som påverkar resultatet negativt. Enligt SKL:s prognoser ökar kostnader och löner inte i samma takt som tidigare men det kompenserar inte den stora minskningen av landstingens skatteintäkter.

– Prognoserna är oroväckande, säger ekonomidirektör Mats Friberg.

– Det här är den största resultatförsämringen hittills i regionens historia. Förra året hade vi ett överskott på 777 miljoner kronor. I relation till årets beräknade underskott försämras resultatet med nästan 1,7 miljarder kronor.

I det beräknade underskottet för 2009 har Västra Götalandsregionen även räknat med regeringens vårproposition och gjort bedömningen att Västra Götalandsregionen får en relativt stor del av regeringens kö-miljard. Även under 2010, 2011 och 2012 beräknas stora underskott.

– Vi vet ännu inte hur stora underskotten för de kommande åren blir men Västra Götalandsregionen ekonomi är fortfarande god. Med flera års överskott är vi väl rustade att möta krisen, säger Mats Friberg.