Gå direkt till Nyheten (Vänermuseet visar Lidköping vid Vänern
Efter två års förberedelser skapas ny utställning)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Måndag 25 mars 2019
  1. Dagens namn:
  2. Mariebebådelsedagen
  3. I morgon:
  4. Emanuel

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Vänermuseet visar Lidköping vid Vänern
Efter två års förberedelser skapas ny utställning

Publicerad onsdag, 29 april 2009, 15:45 av Björn Smitterberg

marcus_drotz_lopPå söndag öppnar Vänermuseets nya basutställning – en annorlunda berättelse om Lidköping och vad som skapat Lidköping.
– Lidköping är en smältdegel mellan jordbruk och fiske, samt tjänster och handel kopplade till vad Vänern och jorden ger, säger Marcus Drotz som i ett par år förberett den utställning som nu öppnar.

Det blir nya saker att studera, nya akvarier med nya fiskar. Men det blir också en ny pedagogik.

– Vi skall lättare kunna ta emot skolor och lättare kunna berätta, säger Marcus Drotz. Och det är en viktig uppgift för oss.

I dag ser Vänermuseet ut som en stor byggarbetsplats. Praktiskt taget all personal är engagerad i uppbyggnaden av den nya utställningen. Den är verkligen speciell – för den berättar Lidköpings historia ur så många perspektiv;
– Makten
– Vänern
– Lidan
– Fisket
– Jordbruket med bl a havreepoken
– Djurlivet i Vänern
– Människorna.
– Sjöfarten

marcus_drotz_makten

En del av inslagen i utställningen bygger på senaste möjliga teknik. Annat är mera hemtamt. Intressant är de porträttbilder som kommer att berätta om olika epoker i där bilden sätter in betraktaren/lyssnaren i en viss miljö. I delar av utställningen används pekdatorteknik – i en annan ett schackspel.

marcus_drotz_bilder

Det här är en ny stående utställning, som förberetts under två år med ett allt intensivare arbete. På söndag klockan 14 är det öppningsdags. Det är en av de riktigt stora satsningar som någonsin skett på museet. Här ska man inte bara kunna ta skolklasser – här skall man kunna ta emot besökare och grupper som vill studera särskilda ämnen. Här skall en biolog såväl som en arkeolog kunna ta emot.

museichef

Så här högt kan man komma som chef för Vänermuseet; Pernilla Schedin målar för utställningen.

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet