Gå direkt till Nyheten (Debatt: Vår satsning är inte satsning på passivitet!)

 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 24 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Debatt: Vår satsning är inte satsning på passivitet!

Publicerad tisdag, 28 april 2009, 09:52 av Björn Smitterberg

ikondebatt– Den satsning på tio miljarder regeringen gör är ingalunda ersättning för passivitet, skriver Holger Gustafsson, riksdagsledamot för (Kd) i debatten med Patrick Björck om arbetsmarknadspolitiken.

Tidigare inlägg i denna debattslinga:
Debatt: Tio nya miljarder mot arbetslöshet
Skriven onsdag, april 22nd, 2009
Debatt: Regeringens budgetbluff!
Skriven torsdag, april 23rd, 200

Patrick Björck (S) skriver 23/4 att regeringen satsar tio extra miljarder på att motverka och lindra effekterna av arbetslöshet är en bluff.

Det är märkligt att en socialdemokratisk riksdagsledamot tänker i sådana banor när det gäller åtgärder mot arbetslöshet, att en regering tar arbetslöshet på högsta allvar är för oss en självklarhet.

Utgångspunkten för vår satsning är att regeringen inte sviker dem som står längst från arbetsmarknaden. I kristider är vi beredda att lägga stora resurser på dem genom att  satsa extra resurser i Jobb- och utvecklingsgarantin. Det är just nu en regering skall vara aktiv och inte nöja sig med bara passivt stöd.

Det ska också läggas till att regeringen genom ett beslut i vintras satsade över tre miljarder kronor för att öka insatserna med coacher till dem som inte hunnit till Jobb- och utvecklingsgarantin.

Patrick Björk resonerar som att insatserna i Jobb- och utvecklingsgarantin bara handlar om att ta emot ett aktivitetsstöd, men så är det inte. I själva ordet aktivitetsstöd ligger att det ställer krav på aktivitet.  I Jobb- och utvecklingsgarantin handlar det om ett intensivt stöd och coaching för att hitta nytt jobb, i dessa insatser kan exempelvis utbildning/praktik vara en åtgärd. Aktiviteterna intensifieras ju längre tid man varit i garantin.

Det är rätt att de 10 miljarderna i stor omfattning går till ekonomisk ersättning men de är ingalunda passiva, hade pengarna inte avsatts hade de långtidsarbetslösa fått vara utan aktiva åtgärder.

Holger Gustafsson, riksdagsledamot (KD)

4 kommentarer på “Debatt: Vår satsning är inte satsning på passivitet!”

 1. KIRE skriver:

  Av den satsning på drygt 10 miljarder som regeringen gör går 6,613 miljarder till A-kassa och aktivitetsstöd, 2,411 miljarder till jobb och utvecklingsgaranti och 1,162 miljarder till ålderspensionsavgifter. Alltså en justering för att fler blir arbetslösa. Vilket i sig är lovvärt. Verkligheten springer även ikapp alliansen. Hade pengarna inte avsatts hade fler inte fått något aktivitetsstöd utan fått leva på socialbidrag, det är alternativet !

 2. Ronny Carlsson skriver:

  Vart har begreppet ”utanförskap” tagit vägen Holger? Ett ord som du och dina allianskollegor trumfade i oss i var och varannan mening inför och efter valet. ”Ingen skall behöva hamna i utanförskap” och ”alla har rätt till ett arbete”, kommer du ihåg dina ord från torgmöten och debattartiklar Holger? Visa oss nu vägen ur detta ”utanförskap”, du hade ju lösningarna inför och efter valet, nu står du med mössan i hand och bockar inför Herren (M).

 3. lisen skriver:

  Jag har en nära bekant som blivit a-lös alldeles nyss, ska bli intressant att följa vägen genom den arbetslösheten, med tanke på coacher och aktiveringsstöd. Det är snart val.

 4. Fritänkare skriver:

  Det lär väl inte hjälpa med coacher för att hitta jobb i en recession där det inte finns någon efterfrågan. Tyvärr får man dock intrycket att om stats- och finansministern säger att månen är en gul ost så ropar KD: -Så är det!

Kommentarerna är stängda