Gå direkt till Nyheten (
“Nu blir det personalförändringar i kommunen!”)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat


“Nu blir det personalförändringar i kommunen!”

Publicerad Wednesday, 22 April 2009, 16:02 av Björn Smitterberg

Lidköpings kommuns försämrade ekonomi slår hårt mot personalen som arbetar med kost och städning. Nu kan inte personalförändringar uteslutas. Torben Persson, (S), är ordförande i Teknisk Servicenämnd och säger att han aldrig tidigare utsatts för en så stark press.

– Vi gör vårt ytteersta för att rädda personalen kvar. Men vi har redan sett att de andra nämndernas besparingar kommer att slå mot vår personal, säger Torben Persson.

En särskild grupp kallade Mariegruppen har tillsatts för att alla personalförändringar skall kunna göras utan att någon blir orätt behandlad. Fackförbunden är redan från början med i diskussionerna.

Än finns inga förslag på hur lösningen ser ut. Det handlar om 133 anställda inom städ och 95 anställda inom kost. Deras arbetssituation kan komma att påverkas – men ingen vet ännu hur.

– Vi vet i dag att äldreomsorgen minskar på städningen med motsvarande fyra eller fem årsanställda, säger Ann-Sofi Nissfeldt som är förvaltningschef vid Teknisk Service.

Kost- och städ köps av kommunens nämnder för skolor och äldreomsorg och olika lokaler för 105 kronor per år. Fyra femtedelar av pengarna är personalkostnader.

– Jag har inga aspekter på vad andra nämnder beslutat, säger Torben Persson.

Men Teknisk Servicenämnd är i slutet av “näringskedjan” och drabbas alltså hårt.

– Jag har aldrig varit med om något så besvärligt som detta under de nära 15 år jag suttit i den här nämnden.

 

23 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Fundersam
Gäst
Fundersam
22 April, 2009 05:55

Jaha, återigen är de äldre och barnen som får ta smällarna.
Städ är ju redan som det är nu för lite hos äldre. Var 14:de dag är för sällan att städa t.ex toletter och kök . Ni kanske förstår varför?

Mini
Gäst
Mini
22 April, 2009 06:35

Glöm inte att involvera de anställda i förändringsarbetet – annars blir svårt att genomföra förändringen med bibehållen kvalité och arbetslust. Små förändringar med stora effekter istället för stora förändringar med små effekter…………..;)

Jessica
Gäst
Jessica
22 April, 2009 08:15

Det är sorgligt, det var det här som många försökte få fram i debatten kring barn o skolas besparingar. Konsekvenserna på kommunen som helhet! I en nämnd värnar man personalen framförallt som i sin tur slår hårt mot en annan. Hur det än görs så blir barnen och de gamla lidande igen, de måste hela tiden anpassa sig, de kan inte påverka sin situation. Värna kärnan i välfärden, jo man tackar….

Primus
Gäst
Primus
22 April, 2009 11:14

Bedrövligt! Varför finns det en “automatik” i att det alltid är städ, kost och motsvarande som får ta smällen? Varför inte fundera på sänkta löner (som t.ex Volvo gjort) eller minska på satsningar inom teknisk förvaltning eller liknande? Tror inte att en enda invånare i vår kommun skulle opponera sig mot minskad blomsterprakt i stadsträdgården, fördröjning av arenabygget eller avsaknad av en ny scen etc… jag vet inte …

Kjell Hedvall
Gäst
Kjell Hedvall
23 April, 2009 12:07

Jessica tror tydligen man kan spara 40 miljoner utan att det märks.Eller som alliansen vilka vill spara ytterligare 40 miljoner men som säger nej till det mesta som föreslås och säger ta något annat,,,Sedan är vi nästan 5000 anställda i kommunen. Vissa år har vi nyanställt 200 -300 personer..Ingen har lyft på ögonbrynet ens,,,Nu kanske några få måste sägas upp tillfälligt…då kommer överdrivna kommentarer…Tal om lidande är ju befängt..

s
Gäst
s
23 April, 2009 08:25

Kjell, det pratas mycket om att spara för att det går dåligt p g a ex Lidköpings kapital i aktierna har minskat i värde.
Men sanningen nu måste ju vara att de aktierna också har gått upp kraftigt ,börsen ca 17 % i år och 30 % senaste månaden.
Det måste bli mycket pengar i uppgång sedan på “vårt” kapital ?.

Gunnar
Gäst
Gunnar
23 April, 2009 08:57

Kjell
Hade det vart så svårt att tänka ut att denna hall som du var med och tog beslut om skulle kosta pengar. Kom inte och säg att beslutet tog innan någon visste om ekonomisk KRIS. Där hade ni haft pengar som kunde användas

Jessica
Gäst
Jessica
23 April, 2009 09:09

Inte befängt men sorgligt. Problemen finns och har funnits länge trots tidigare blomstrande ekonomi. Det ni sparar in på nu kommer inte att märkas förrän längre fram i tiden i form av ytterligare ohälsa. Då blir det dyrt men då är det också redan försent

Nico
Gäst
Nico
23 April, 2009 09:26

Hade nog kunnat spara en del om Villa hallen inte hade byggts…

Bertil
Gäst
Bertil
23 April, 2009 03:03

Håller med dig Nico, bandyhallen (plåtschabraket) kostar för mycket och förfular området!

Henrik
Gäst
Henrik
23 April, 2009 05:07

Jag är stolt över att mina skattepengar går till stadens stolthet, Villa. Skaffar man barn kan man gott betala dagis o skolavgifter själv.

Gunnar
Gäst
Gunnar
23 April, 2009 06:40

Henrik: Hur kan du vara stolt över ett lag som inget vunnit. Tror du att dessa pojkar skall bli något så tror du fel. Förra året hade man det bästa laget någonsin enlig spelarna och ledarna. Hur gick det var stålt du. Jag skulle skämmas över det. Det finns idrottsman/kvinner som visar något här i stan men dessa är det ingen som är stolt över.

Bertil
Gäst
Bertil
23 April, 2009 07:43

Är man så dum att man bygger en bandyhall för 225 miljoner får man skylla sig själv!

Nico
Gäst
Nico
23 April, 2009 08:05

Henrik. Du tycker alltså det är viktigare att slå på en rund boll fram och tillbaka än barn? Menar du så?

Henrik
Gäst
Henrik
23 April, 2009 08:13

Ska man byta lag till det som vinner då ? För mig handlar inte stolthet över sitt lag om vinna. Konstig inställning du har och då är du med andra ord inte stolt över vårt fotbollslandslag som heller aldrig vunnit nåt ?
Du har för övrigt fel i att det finns idrottare som visar nåt. Jag kommer på rak arm på 2 men ingen av dom finns kvar i stan. Nordmark som lirar i Elfsborg och Johan Brunström.

Henrik
Gäst
Henrik
23 April, 2009 09:06

Nico: Japp jag tycker det men samtidigt har jag till skillnad från många andra tillräckligt med självinsikt för att inse att måånga andra inte håller med mig och därför förespråkar jag egentligen inte att samhället ska vara uppbygt med inställningen att sport är viktigare än barnomsorg.
Din förlöjligande beskrivning av bandy ger inget seriöst intryck i en diskussion för övrigt.

The Kopyright Liberation Front
Gäst
The Kopyright Liberation Front
23 April, 2009 09:10

Nico: Man får inte slå barn. Jag hoppas mina barn slipper betala för Henriks vård när han blir gammal. Du visar ju bara hur korkade en del bandyfans är, men jag förmodar att du är ganska ensam om dina åsikter bland bandyfolket!

Ronny Carlsson
Gäst
Ronny Carlsson
23 April, 2009 09:23

Nico: Visst är det bättre att slå på en rund boll fram och tillbaka än barn. Aga är ju förbjuden eller hur?

Jan M
Gäst
Jan M
23 April, 2009 10:29

God ekonomisk hushållning för en kommun innebär att man förbrukar max 98 % av skatteintäkterna.
Innan Kjell Hedvall tillträdde förbrukade Lidköping 85%.
2008 förbrukade man 106 %.

Gunnar
Gäst
Gunnar
24 April, 2009 06:25

Henrik: Du har rätt att det är inte bara resultatet som betyder något. Men att höja dessa spelare till skyarna kan väl inte vara rätt. Jag är inte stålt över vårt fotbollslandslag jag tycker att det är ett gäng överbetalda pojkar. Att jag har fel om idrottare i stan är möjligt men rätta mig om jag har fel. Tittade lite och hittade direkt en svensk mästare Tommy Lundell
Lidköping AS 2007 det tog mig en minut att få fram på nätet.

KIRE
Gäst
KIRE
24 April, 2009 07:09

Jan M

Förklara hur man kan förbruka 106 % av skatteintäkterna ? När man har förbrukat 100 % av dessa, måste det väl vara andra pengar man förbrukar ? Ni är inte så noga med sanningen inom moderaterna, utan vill tydligen bara skriva er propaganda och få det att framstå som sanning.

BT
Gäst
BT
24 April, 2009 07:31

Kire: Att förbruka mer än vad man har intäkter är inte alls svårt, det brukar sluta med att man får ta lån.

KIRE
Gäst
KIRE
24 April, 2009 08:19

Bäste BT

Det var inte det frågan gällde ? Utan Jan M skall förklara hur man kan förbruka 106% av skatteintäkterna ?