Gå direkt till Nyheten (
Inget bygge närmare än 25 meter från Vänern)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 27 februari 2021

Sök i Lidköpingsnytt arkiv


Inget bygge närmare än 25 meter från Vänern

Publicerad tisdag, 07 april 2009, 19:06 av Björn Smitterberg

I dag presenterades de nya regler som kommer att börja gälla redan i sommar – och inte bara vid Vänern utan även längs med Lidan och andra vattendrag och sjöar. Det innebär att det i fortsättningen bara kommer att kunna byggs på strandtomter som kommunen och länsstyrelsen från början godkänt. Inget hus skall kunna byggas närmare än 25 meter från strandkanten.

– Det här gör vi för att stärka strandskyddet, sa Lennart Pettersson, centerriksdagsman som är en av arkitekterna bakom de nya lagarna om strandskydd.

– Den som säger att vi bygger igen stränderna med de nya reglerna har fel, och om det sker beror det på att kommunpolitikerna vill bygga igen stränderna.

Naturskyddet och även skyddet av vattnen utanför stränderna får tydligare skydd. men reglerna öppnar öven för sådana saker som gynnar lokal företagsamhet.

– Jag kan tänka mig en sjönära bebyggelse någonstans bortåt Tun, säger Kent Folkesson, (c), som är andre vice ordförande i miljö- och byggnämnden i Lidköping.

– Jag kan också tänka mig verksamheter längs Lidan och Flian, säger Kent Folkesson.

Den nya regeln innebär i korthet att strandskyddet blir kvar som nu. Men kommunerna får göra översiktsplaner där vissa områden frigörs för detaljplanerad bebyggelse. Dessa områden ska godkännas av länsstyrelsen. Och det skall vara områden där det är stor efterfrågn på tomter, och där inget viktigt i naturen påverkas.

– Stränderna får inte spärras av – de skall vara tillgängliga för allmänheten. Likaså vattnet utanför, säger Lennart Pettersson.

22 kommentarer på “
Inget bygge närmare än 25 meter från Vänern”

 1. kjell hedvall skriver:

  Så gick det med de borgerligas frihetsdrömmar..om att vi sossar alltid satt käppar i hjulet….ingen plats för några lusthus här inte..om man nu skall tro på det som står.

 2. Kent Folkesson skriver:

  Tack Kjell Hedvall för att du med din Glimrande förmåga att höja debatt nivån återigen huvudlöst kastar dig in i en debatt som du på förhand är dömd att förlora!
  Den nya strandskyddslagen handlar om så mycket mer än att strandnära byggande! Det handlar om etableringar av näringsverksamheter vid våra sjöar, det handlar om att utveckla landsbygden att locka mäniskor att verka och bo utanför stadskärnorna och den handlar om att värna allemansräten

 3. Kurt Svensson skriver:

  Återigen ett korkat inlägg av Hedvall!

 4. kjell hedvall skriver:

  Jadu, Kent Folkesson ..du är nyinflyttad till Lidköpings kommun. Du har en del att lära om oss lischöpingsbor….
  Det du framför i artikeln ovan är ljusår från vad dina brödrer inom den svenska högern berättade för oss vad den nya lagen handlar om.Börja du på ett alliansmöte innan du hoppar på mej..ler…Det där med Tun var framsynt med allt buller.
  Efter några månader i Lidköping har du redan gjort dej känd för att skriva ord utan innehåll.

 5. Elof skriver:

  Kent Folkesson:
  Tycker allt han har en poäng. Är väl ingen nyhet för dig att det har klagats och stått i väldigt högljutt från vissa håll för att det stoppats en massa byggen och nu verkar det ju som att de som klagat mest gör på precis samma sätt som de förut klagade så mycket på.

 6. Kent Folkesson skriver:

  Kjell du som välkommnar inflyttning och nu hoppar du på mig som och har som argument att jag som nyinflyttad inte har rätt att uttala mig! efter att jag bott sex år i kommunen är jag altså inte välkommen att delta i debatten om Lidköpings framtid?
  Kjell Hedvall vill bygga en framtidskommun med inflyttning utifrån. Tydligen med det förbehållet att vi som flyttar in sitter ner i båten och håller käft och låter infödda Lidköpingsbor bestämma

 7. Kent Folkesson skriver:

  Elof mannen som skriver under ett alias en man som enligt kommunalrådet inte fins, en osynlig, som i debatten inte är värld annat än förakt! För det var väl så han skrev för någon vecka sedan?.
  Ändå ställer han sig troget vid sin herres sida och försvarar nämde herre även i denna fråga. Jag kan inte låta bli att dra parraleler till Don Quijote och Sancho Panza. Förtydlig dig Elof så ska jag gladeligen ta en debatt med dig i frågan! Jag ser dig!

 8. Elof skriver:

  Kent F
  Jag och Kjell H är långt ifrån några kompisar. Är snarare att jag och han oftast inte har samma åsikt så det där med att han ska vara min herre får du nog läsa på lite om.Det jag syftade på var lusthuset i ullersund som det skrev en del om. Var inte just du men andra sympatisörer till Alliansen tyckte att det var helt ok att bygga sjönära för det har de ju betalat extra för.Ny lag och ändå blir det inte som de ville.Var det jag syftade på.

 9. Rolf Larsson (C) skriver:

  Det är svårt att föstå Kjell Hedvalls inlägg. Menar sossarna att det endast är de som har råd att ha två bostäder som ska få rätt att bygga nära vatten? Eller ska sossarna tänka om när det gäller Viktorahuset vid Läckö, det ligger ju nära vatten och dessutom kan det ju vara alltför avvikande från omgivande byggnader med sin futuristiska utforming i en gammal kulturbyggd. Det kanske ska vara ett rött tak på huset också!

 10. Kent Folkesson skriver:

  Elof: Då ska jag lämna din och Kjells relation därhän. Vad det gäller Lusthuset så är det en fråga som är utagerad där har ägaren fått rätt i högre instans! dessutom handlade det om höjder och storlekar samt förhållande till annan bebyggelse.
  Nya strandskyddslagen är tydlig den öppnar för att kommuner själva kan peka ut vilka strandområden de vill ska vara tillgängliga för bebyggelse och näringsverksamhet. Och att allemansrätten bibehålls.

 11. Jan M skriver:

  Kjell Hedvall:
  Jag var med på alliansmötet som Kent Folkesson bjöd in till.
  Dessutom bjöd han in Lennart Petterson som är en av arkitekterna bakom den nya lagen. Vi fick en gedigen genomgång av lagen och massor av lokala frågor diskuterades.
  Kanske en god ide för dig också att ta reda på fakta i stället för att skylla på att någon har berättat fel saker för dig !

 12. kjell hedvall skriver:

  Som sagt…Det ni beskriver från Centerns håll är inte det som Moderetaterna som också varit på möte..informerade om på Kommunstyrelsen..Läser man vad Folkesson skriver så så låter det väldigt kommunistiskt.Undrar hur Centern funkar idag.
  En partiledare som är höger om högern och fotfolk som låter som ÅsaNisse Marxister ;att man genom LAG skall främja företagande och utveckling,,,Hu ja mej…

 13. kjell hedvall skriver:

  Jag vill inte informera om vad som sägs internt på Kommunstyrelsen men i detta fallet måste jag säga att jag litar mer på Moderaterna , Jan Manitski.
  Med de kommunala möjligheterna som ges kan vi givetvis inte
  utveckla Lidköping genom nåt lite område perifert.
  Vi har har 23 mil strand och det räcker för alla.
  Vi har mängder av exempel från den gamla lagen där Alliansen gått på friheten,medan vi kämpat på.

 14. kjell hedvall skriver:

  Det var därför jag lämnade en syrlig kommentar om lusthuset.
  Här kommer det en nyinflyttad och bröstar upp sig med övertoner utan att ens ha mage och ta reda på hur centern och borgerligheten agerat i Lidköping genom alla år.
  Det agerandet är ljusår från vad Folkesson beskriver.Det skall bli intressant att följa den karriären..ler…

 15. kjell hedvall skriver:

  Oavsett som sagt floskler….Så står sanningen på Centerns egen hemsida….i Lidköping:Centerpartiet Lidköping
  Ny strandskyddslag skapar möjligheter
  Strandskyddslagen kommer att ge kommunerna mer makt att bestämma över vad och hur det ska byggas utmed våra vatten. Bestämmelserna kommer att göra det möjligt att i högre utsträckning bevilja tillstånd för att bygga bostäder nära sjöar.
  För Lidköpings kommun kan lagen komma att innebära stora

 16. kjell hedvall skriver:

  Kent Folkesson (C ), andre vice ordförande i byggnadsnämnden, är övertygad om att det kommer att byggas mer utmed stränderna: Citat…
  Det tog 3 minuter o få reda på sanningen….Som sagt det kan inte vara lätt att vara politiker i denna allians.

 17. Kent Folkesson skriver:

  Kjell Hedvall: Jag vill ha svar på om du tycker att nyinflyttade ska få vara med i politiken? Jag vill också veta hur länge du tycker en person är nyinflyttad och efter hur många år du tycker det är lämpligt att man bor i kommunen innan man får vara med och debatera Lidköpings framtid! Sen kan du väl förklara hur lischöpingsbor fungerar. det jag har känt av och det du beskriver går inte hand i hand!

 18. Kent Folkesson skriver:

  Kjell Hedvall: Jag vet inte ens om jag ska bry mig att komentera dina två sista inlägg Sans och vett i debatten efterlyste du för någon vecka sendan jag får efterlysa det samma här!
  Hur ska jag tolka detta är du bara ute efter att slå på allians partierna eller vill du ha en konstruktiv debatt om hur vi ska föra Lidköping framåt? I de kommuner jag jobbat förut har det varit mindre viktigt med partibok och mer viktigt att jobba för medborgarna

 19. Rolf Larsson (C) skriver:

  Det var ju så att artikeln handlar om strandskydd och sedan kommer det en sosse som hellre vill kommentera moderaterna, eller som han själv uttrycker det; litar på moderaterna (sic!). Sakfrågan är hur vi ska ta vara på de möjligheter vi har att utveckla hela kommunen och inte bara koncentrera allt till Atlantis. 23 mil strand räcker rätt långt. Dessutom är det så att vi bara har allmän väg till stranden på två ställen. Kom med ideer på utveckling

 20. jan M skriver:

  Kjell:
  Lagen handlar om regler för strandnära bebyggelse.
  Skulle det inte byggas något mer saknades behovet av en lag…
  Att något låter kommunistiskt är det bra eller dåligt för dig ?
  Antar att ett av dina stödpartier tycker att frågan är mycket relevant !!!

 21. Kent Folkesson skriver:

  Är det någon som är intreserad att diskutera sakfrågan om nya strandskyddslagen med mig? Jag har bott i Lidköping i 6 år och räknas tydligen som nyinflyttad! Jag är intreserad av samhälls frågor och vill vara med och forma det samhälle som jag och min familj ska leva och verka i! Jag är mycket intresserad av frågor som berör byggande och boende därav att jag har intresserat mig för nya strandskyddslagen. Någon som vill diskutera den lagen med mig

 22. Vitalis Klosterhage skriver:

  Jaha så var det dags igen. Förra veckan var det jag själv som fick mina fiskar varma och kalldes byfåne mm av kommunalrådet och påhoppen rättfärdigade han för att jag inte skrev under mitt riktiga namn. Nu ger han sig på en politikerkollega med påhopp och grova anklgelser! Nu rättfärdigar han sitt handlande med att killen är inflyttad. Jadu Kjell tur att Folkesson är Värmläning och inte av någon utlänsk härkomst för då hade vi kallat dig ……

Kommentarerna är stängda