Gå direkt till Nyheten (
Finsnickeri i stort och smått för Modellteknik)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 22 mars 2023

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat


Finsnickeri i stort och smått för Modellteknik

Publicerad måndag, 30 mars 2009, 16:28 av Björn Smitterberg

Det är finlir som gäller för Per Spännare och Pelle Larsson. Själva lägger de nu sista handen vid en bandyklubba som de hoppas ska sitta extra fint i handen på landets bandyspelare. Men än är den på utvecklingsstadiet – inte helt klar. Lidköpings Modellteknik heter det företag de båda driver. Och här är detaljerna viktiga. Och finishen.

Det är ett yrke som sitter i händerna när modeller, små små detaljer, skall byggas. De båda har byggt modeller i många år, de senaste sju år en i sitt gemensamma företag. De har byggt hela stadsdelar i Lidköping – i modell. De har byggt framtida stadsdelar – i modell.

– Just nu ägnar vi oss mycket åt detaljer människor vill ha i sina hus – det är specialbeställda trappor, möbler och mycket annat, säger Per Spännare medan han visar ett mycket gammalt fönster han just nu renoverar.

– Det är tillverkat av en snickare som visste vad han gjorde – i trä som aldrig ruttnar.

När Pelle Larsson och Per Spännare arbetar blir det en hel del tid som ägnas åt att välja rätt trä. De båda gillar träslag som vuxit långsamt, trä som håller ”hur länge som helst”.

– Det är en fingerfärdighet man får, det följer med. Vi har tränat upp oss efter att ha lärt oss av di gamle…

Pelle Larsson instämmer, och visar en trappa som ska få trappsteg. Det finns ingen ritning.

– Det är inte lätt att göra en ritning så en snickare förstår, vi får jobba efter eget huvud. Man blir lite av designer av bara farten.

TV-programmen om inredning har givit jobb åt de båda.

– Människor vill ha grejer som gör deras boende unikt, och TV-programmen om ombyggnad och inredning har givit spår hos oss.

Men de stora kunderna är faktiskt industrier. På bilden ovan är det en trämodell av vilket det gjorts en gjutmodell för en chuck-kropp. I trä tillverkar de båda modeller som sedan kan användas för att göra gjutformar åt stora saker. Här läggs grunden för leveranser till LKAB i Kiruna såväl som delar till bilar.

 

Just nu är det en hel del ROT-arbeten. En speciell idé är det här trappsteget.

– Vi tillverkar det på mått och är ett trappsteg man lägger ovanpå sin gamla trappa. Det kanske är en målad trappa som med ett fint träslag och fin finish blir något alldeles speciellt, säger Per Larsson.

Bandyklubban då?

– Ja varför inte. Vi är väl inga storspelare själva förstås, men har ju barn som spelar och sådär. Så varför skulle inte vi kunna leverera bra bandyklubbor…? Kanske en nisch i framtiden.

5 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Hmmm...
Gäst
Hmmm...
30 mars, 2009 04:38

Sicka fina pöjkar som ä mä på bild….
och sneckra småsaker kan de!
Jäla sicka pöjka….

Spännarn
Gäst
Spännarn
30 mars, 2009 05:46

Di kan di pöjka =)

Karin Ekblad
Gäst
Karin Ekblad
30 mars, 2009 10:10

Kul att ni har å göra i dessa spartider! Hörs!
Kramis Karin Ekblad

syrran
Gäst
syrran
1 april, 2009 05:32

Heja brorsan och Per!
Hoppas på mycket jobb åt er!

Syrran Lippan
Gäst
Syrran Lippan
2 april, 2009 05:20

Kul med alla fina saker som pryder vårt hem! Ni har det i fingrarna… alla 19,5 ;) Önskar er också mycket jobb och slit. Hälsningar från Sälen! Kramar