Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Alla talar om vädret…)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 25 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Alla talar om vädret…

Publicerad Friday, 13 March 2009, 07:57 av Björn Smitterberg

… men bara SMHI gör något åt det. På onsdagsmorgonen var det något fel. Vädergudarna hade inte läst prognosen, eller gjorde fel ändå. För det skulle vara lite solsken – men det snöade! Vädret följde alltså inte prognosen.

Så nu kan vi inte ens lita på vädergudarna.

För 25 år sedan var debatten om ozonskiktet het. Vi förväntades att omkring år 2010 gå med parasoller och solhattar för att skydda oss. Förbudet att utnyttja ämnen som bryter ned ozonet förbjöds – men forskarna sa: Det är för sent!

Dock finns det hopp. Redaktören läste i veckan att vinterns ozontäcke har varit det kraftigaste på många år – och en del forskare börjar tala om ett möjligt trendbrott.

Kan det vara så att mänskligheten trots allt kan göra något åt saker och ting – bara man gör det tillsammans?

Flera läsare bidrar med små anekdoter. En läsare som själv brukar “blogga” i Lidköpingsnytt (det heter tydligen blogga när man kåserar nu för tiden) är den Lidköpingsbo som skriver under signaturen Plusgubben. Han såg att redaktören förra veckan tog upp det här med bonusar och skrev att detta påminde honom om en historia:

Fröken frågade skolbarnen vad deras föräldrar arbetar med varvid en svarade:

– Han spelar piano på en porrklubb.

Fröken förstod att pojken ljög och frågade varför han ljög. Pojken svarade då efter en stund lite blygt:

– Han är bankdirektör men jag vill inte skämma ut honom…

Det var en lite elak historia att skratta åt – finanskrisen är inget man skrattar åt. Och banktjänstemän gör nog vad de kan för att återställa ordningen. Ingen skam över dessa. Inte över pianister heller för den delen. Porrklubbar är sådana som alla tycks veta allt om men ingen varit på.

Det är svårt att förklara vad som hänt och händer. Vi berättar egentligen bara om följderna och mycket lite om orsaken. Häromkvällen intervjuades ett barn i grundskolans tidiga år (som det heter numer) i TV. Reportern frågade:

– Vad gör du för att spara under finanskrisen?

Barnet kom med det svar som 99 procent av människorna skulle kunna ge:

– Jag vet inte riktigt vad finanskris är för något!

För redaktören…

… är vårens ankomst viktig. Den torra och kliande huden släpper sin läderartade form och blir som ny; mjuk och medgörlig. Salvan får stå i skåpet fram till jul då besvären antagligen börjar igen.

Svårast är att få salva på ryggen och tips emottages gärna.

Annars får man instämma i talesättet: Vem behöver lyckopiller när det finns skrattsalva?

Redaktören fick en skrattsalva häromdagen när han mötte en bekant vars son går första året i grundskolan. Den för redaktören självklara frågan till en pojke i första klass är om han lärt sig någon rolig historia – de där historierna som florerar i första årskursen brukar nämligen ofta vara riktigt roliga.

Pojken tänkte några sekunder – så sa han:

– Vet du varför man inte ska flyga med små flygplan?

Det självklara svaret från redaktören som förstod att han var på väg in i en fälla var naturligtvis Nej. Eller Naj som redaktören säger.

– Man ska inte flyga med små flygplan för dom kan vara kapade!

God Helg! Glöm inte att vi trots allt har det rätt bra  i Lidköping…