Gå direkt till Nyheten (Debatt: Svensk energi och framtidens miljö)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: Svensk energi och framtidens miljö

Publicerad Thursday, 05 February 2009, 18:19 av Redaktionen

– Vilken ställning tar socialdemokraterna, frågar Holger Gustafsson, kristdemokrat, i en debattartikel som har allianspartiernas överenskommelse i energifrågan som grund.

Svensk energi och framtidens miljö
Viktigt besked
För alla oss som är oroade för framtidens miljö och klimat, men också för hur vi ska klara jobben, elpriser och välfärden, är det ett viktigt besked som partiledarna för Allians för Sverige gav i torsdags. Regeringen presenterade en överenskommelse som innebär världens högsta ambition för klimatet och en vision där Sverige år 2050 får en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning och inga nettoutsläpp av växthusgaser i atmosfären.
Klimat- och energipaketet innebär tillsammans att vi tryggar industrin, jobben och pensionerna. Att incitamenten att satsa på förnybar energi förstärks. Uppgörelsen bryter dödläget i energipolitiken och skapar tydliga spelregler för näringslivet att investera långsiktigt. Det är viktigt nu inför en lågkonjunktur.
Energiballansen måste gå ihop och vara hållbar.
För att energi- och klimatpolitiken skall gå ihop krävs åtgärder med ansvar. Ett ansvar där vi måste förvalta ändliga resurser och naturvärden.
Den forskning och utveckling av förnybar energi som vi hoppats och trott på har inte uppfyllt förväntningarna i den takt vi önskat. Kärnkraften skulle enligt tidigare beslut avvecklas under 2020 eller 2030-talet. Med den utbyggnadstakt av förnybar energi som har kunnat ske skulle en avstängning av befintlig kärnkraft innebära en halvering av vår elproduktion. Det skulle vara förödande för Sverige och omöjligt för mig som riksdagsledamot att ta ansvar för. Med denna överenskommelse förlängs kärnkraftsparentesen. Inom ramen för maximalt tio reaktorer tillåts nybyggnation på befintliga platser. Den svenska elförsörjningen säkras därmed och det finns goda förutsättningar att minska koldioxidutsläppen.
Målen i överenskommelsen innebär en rejäl framflyttning av positionerna för förnybar energi som ska öka med 50 procent. Detta sker bland annat genom att en ny planeringsram för vindkraft på 30 TWh slås fast till 2020. Bioenergi till värme och gas ges också förutsättning att fortsätta växa i den goda takt man idag uppvisar.
Fordon och energibesparing
2030 bör Sverige ha en fordonspark som är oberoende av fossila bränslen, och delmålet är att det ska vara 10 procent förnybar energi inom transportsektorn 2020. Sverige är en världsledande aktör i framtagningen av teknik på detta område.
Ett femårigt program genomförs för effektivare energianvändning. Det finns fortfarande stora landvinningar att göra och till detta tillförs ytterligare 300 miljoner kronor per år utöver den redan fastslagna politiken.
Kontroll
För att veta att utvecklingen går åt rätt håll sätts en kontrollstation 2015. Denna har som uppgift att analysera den faktiska utvecklingen av energibalansen och kostnader samt klimatpåverkan i förhållande till målen.

 
Kristdemokraterna tar helhetsansvar
Vi har ett gemensamt ansvar för framtidens miljö och Kristdemokraternas mål är att agera med en långsiktig helhetssyn med respekt för vår samtid och kommande generationer. Göran Hägglund presenterade i slutet av januari den linje som nu, brutit isen, och utgör resultatet i regeringsförhandlingarna.
Vad vill oppositionen?
Vår fråga till länets socialdemokratiska riksdagsledamöter är. Är ni beredda att tillsammans med oss samla er bakom en realistisk och ambitiös energi- och klimatpolitik, eller kommer ni välja att samarbeta med partier som idag vill ha en snabbavveckling av kärnkraften och därmed riskera Sveriges elförsörjning och ekonomi och därtill öka koldioxidutsläppen?

Holger Gustafsson, Riksdagsledamot för Kristdemokraterna i Skaraborg

12 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Sosse fd
Gäst
Sosse fd
5 February, 2009 06:49

Man tackar för detta historiska beslut. Alliansen enas om det mesta. Nu har man tagit energipolitiken från Mona.Förut tog man jobbfrågan. Mona missar alla tågen.

Oven
Gäst
Oven
5 February, 2009 07:27

Det är självklart enkelt att fatta beslut som man vet att man aldrig behöver ta ansvar för! Holger o co lär knappast ta något ansvar 2050. Deesutom ligger Island “hästlängder” före Sverige men de satsar på vätgas istället.

Oven
Gäst
Oven
5 February, 2009 07:30

Troligen skall vi också bli beroende av Rysk gas också, det nämns ju av Holger här. Man bygger redan hamnar på Gotland för att ta emot båtar för gasledn. bygget fast inget beslut är fattat.

Undrande inflyttad
Gäst
Undrande inflyttad
5 February, 2009 09:36

Ja ett historisk beslut, synd att det dröjt så länge. De flesta som begriper ngt ( ja inte kommunisterna) förstår att detta är ett måste för att trygga välfärden, jobben mm mm

B
Gäst
B
5 February, 2009 10:24

Ja´, den rödgröna röran kommer att gå till val utan någon energipolitik, eftersom Mona kommer att tvingas av Lo att acceptera Alliansens energipolitik. Är inte förvånad över att Mona hamnat i galen tunna igen. Ska vi gissa att Alliansen leder i nästa opinionsmätning?

Oven
Gäst
Oven
5 February, 2009 10:40

Eller som Ohly sade: – Ingen el från kärnkraft skall avvecklas innan den är ersatt av annan el.
Och vem inbillar sig att vi konsumenter skulle få lägre elpris p.g.a. denna alliansöverenskommelse. Det som ställt till eleländet är avregleringen.

Undrande inflyttad
Gäst
Undrande inflyttad
6 February, 2009 07:00

Frågan om kärnkraften är högaktuell i alla led, även hos de som vill avskaffa. Metalls ordf. Löfven är bekymrad över S,V o MP vill avveckla i stället för utveckla. “vi kan inte ta bort halva landets elförsörjning”. Det är tur att ngn tänker hos den rödgröna smörjan. Kommunistisk gas kan väl inte vara fel, arbetstillfällen på Gotland också bra

Elof
Gäst
Elof
6 February, 2009 07:20

UI: Vad jag vet så har ingen sagt att det ska avvecklas något innan det finns annan produktion som ersätter kärnkraften så din och andra skrämselpropaganda, medvetna lögner, kan vi klara oss utan. Gällande rysk gas har vi ju sett hur kul det är att vara beroende av, får inte Putin som han vill så stryper vi leveranserna. Trevlig kille det där.

Undrande Inflyttad
Gäst
Undrande Inflyttad
6 February, 2009 09:03

Ett citat är ett citat. Löfven är bekymrad, med all rätt över den rödgröna smörjans inställning. Beträffande kommunistisk gas är vi överens/ det var ironi/ däremot att man kan ha synpunkter på jobb som skapas på Gotland är lite märkligt i dessa tider, fråga Gotlandsborna om vad de tycker

Nisse Hult
Gäst
Nisse Hult
6 February, 2009 09:50

Är det någon som tror att socialdemokraterna kommer att kunna komma överens med kommunister och miljöpartiet i kärnkraftfrågan? Industrin får här av alliansen ett tydligt besked att energifrågan är tryggad. Får de samma besked av (S) (V) (MP) ?

CarinL
Gäst
CarinL
6 February, 2009 05:59

Jättebra, då har jag el resten av mitt liv. Atomsoporna får framtida generationer ta hand om, de skall ju också ha något att göra.

Björn Smitterberg
Redaktör
6 February, 2009 06:20

Signaturen CarinL står inte för Carin Lexmon