Gå direkt till Nyheten (Vänern får ett eget rum – på gott och ont
Invigning på Vänermuseet på söndag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 10 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Vänern får ett eget rum – på gott och ont
Invigning på Vänermuseet på söndag

Publicerad onsdag, 28 januari 2009, 15:57 av Björn Smitterberg

Hur blir det med Vänern?
Är du skeptiker i klimatdebatten, eller är du entusiastisk?
Oavsett detta så öppnar Vänermuseet nu en ny del i sin nya basutställning – en utställning om Vänern i framtiden.

Futu-rum Vänern – ett rum på ont och gott invigs på söndag. Just nu skrivas, målas och snickras det för fullt.

– Vi vill förklara- utan några pekpinnar, säger Pelle Eckerman – bilden – som
tillsammans med Marcus Drotz står för research och utformning av utställningen.

Furu-rum Vänern blir en del av den stående nya utställning som skall finans i Vänermuseet. Denna del handlar om Vänern – men det kommer också en del som handlar om livet ovan vattenytan och på land så småningom.

– Vänern är ju en livsnerv för oss. Det är ett otroligt område att spänna över – med alla hot från industrier och tankar på kärnkraftverk, ända till att visa vilka möjligheter det innebär att vi har Vänern.

Med hjälp av statistiskt material har det skapats profiler om svenskarnas inställning till klimatförändringen. Det finns världskartor som visar det vettiga i att transportera en del matvaror långt – medan vi i andra fall borde byta utländska grönsaker mot svenska rotfrukter.

Thomas Fredriksson och Daniel Bridholm är snickare som monterat den väldiga bilden över Vänern och dess tillrinningsområde. Tio procent av Sveriges yta ger sitt bidrag på ett eller annat sätt till Vänern.

En ovanlig bild visas av Vänern. Den visar varifrån Vänerns vatten kommer och att det handlar om hundratals, kanske tusentals, sjöar och vattendrag som tillsammans gör att Vänern är en så stor insjö – nästan ett innanhav. Kartan börjar i Härjedalen i norr och sträcker sig till Ulricehamnstrakten i söder.

– Överallt på den här kartan skulle vi kunna rita in hot mot Vänern. Men vi nöjer oss med att visa kartan, säger Marcus Drotz.

Kartan är säkert fyra meter hög, och vattnet rinner över den.

– Vi funderade ett tag på att ha en biktstol, där besökaren skulle kunna erkänna att han ”kört bil i onödan i tio minuter” – men släppte snart tanken. Vi vill inte ha pekpinnar, bara förklara sambandet och har satt Vänern i centrum för vårt bidrag till klimatarbetet.