Gå direkt till Nyheten (Nytt HUS-avdrag för fler jobb)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 04 juli 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nytt HUS-avdrag för fler jobb

Publicerad onsdag, 14 januari 2009, 14:39 av Redaktionen

Det skatteavdrag regeringen presenterade i början av december skickades i dag ut på remiss. Genom att utvidga systemet med skattereduktion till att även omfatta reparationer, underhåll samt om- och tillbyggnad vill regeringen öka efterfrågan på arbetskraft. Åtgärden kan också minska svartarbetet inom byggsektorn.

Det nya hushållsskatteavdraget (HUS-avdraget) kommer att omfatta både hushållsarbete som till exempel tvätt, städning och barnpassning, samt reparations- och ombyggnadsarbete som till exempel målning och tapetsering.

Remisstiden för promemorian löper ut den 6 februari 2009. Regeringen kommer sedan att lämna en proposition till riksdagen i slutet av mars 2009. Reglerna föreslås träda i kraft i juni 2009 men ska gälla även reparations- och ombyggnadsarbeten som har utförts och betalats från och med den 8 december 2008.

Enligt regeringens förslag ska skattereduktionen riktas till den som har det egentliga underhållsansvaret för sin bostad. I linje med detta föreslås den gälla reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad av småhus, ägarlägenhet eller bostadsrätt. Hyresrätter omfattas alltså inte av reformen.

10 kommentarer på “Nytt HUS-avdrag för fler jobb”

 1. Oven skriver:

  Återigen ett hafsverk av alliansen. Du kan få avdrag från dec. 2008 trots att inga regler ens finns förrän i bästa fall i Mars 2009. Så ta kostnaden nu och har du tur så kommer du att omfattas av reglerna, annars?????? Shit happens eller?

 2. dap skriver:

  Förra gången vi hade ROT-avdrag 2004 så trädde reglerna i kraft den 1 november 2004 men fick tillämpas retroaktivt för byggnadsarbeten som har utförts under perioden den 15 april 2004 t.o.m. den 30 juni 2005.

  Då fungerade det ju bra, så varför skulle det inte fungera även denna gång?

 3. Oven skriver:

  Reglerna kanske var klara tidigare men trädde ikraft i nov.då. Nu är ju inte ens reglerna klara. Det har inte ens varit ute på remiss än. Jag lutar mig mot skattemyndighetens kritik, du kanske missade den?

 4. Undande inflyttad skriver:

  ” Ännu ett hafsverk ” Det fungerade med förra regeringen, nu ett nytt ROT avdrag, till skillnad är det nu ny regering. Klart att det inte fungerar då, tillåt mig le.

 5. dap skriver:

  Jag har inte sett skatteverkets kritik. Gäller kritiken beslutet som sådant bör man kanske byta från statlig tjänsteman till politiker. Gäller kritiken att underlag saknas kan man gå in på regerings hemsida och få information. Där står ”detaljer kring vilka arbeten som omfattas baseras de på praxis under tidigare perioder med ROT-avdrag osv”.

 6. Heléne skriver:

  ROT-avdraget ”skall göra svarta jobb vita” – tveksamt. Satsa i stället på att subventionera byggande av hyresrätter. Många saknar bostad. Skulle ge många jobb och dessutom vara till samhällelig nytta. Varför ska skattepengar gå till privatpersoners villor och sommarhus?

 7. funderande skriver:

  Den röda alliansen ”skriker” att regeringen inget gör åt den ökande arbetslösheten. Regeringen stimulerar byggsektorn på ett snabbt sätt för att få behålla så många riktiga byggjobb som möjligt. Då är detta också fel enligt vänstern? Snacka om färgade!

 8. dap skriver:

  Heléne: Man kan väl alltid diskutera hur skattepengar ska användas. Enligt tidigare undersökningar har staten fått tillbaka ca 3 kr för varje utbetald krona i Rot-avdraget.
  Sedan kan man ju även då ifrågasätta varför ska skattepengar gå till att subventionera de som hyr sina lägenheter mot de som äger sina hus.

 9. Elof skriver:

  dap: Vad menar du? Vilka bidrag finns det som hyresgäster kan ta del av? Jag vet inte om något sådant och om du vet om det så tala genast om vad det är för något så ska jag söka det direkt. OM och nu ROT-bidraget ger så mycket tillbaka varför finns då inte detta jämt? Vore ju en guldgruva för staten att få 3 gånger pengarna tillbaka eller?

 10. dap skriver:

  Elof: jag ber om ursäkt för om mitt inlägg var otydligt. Jag är inte så van vid ”debattsystemet” här. Men i och med att jag skrev Helené i början av mitt inlägg ska frågan/påståendet om bidrag till hyresrätter ses som en fråga till henne och inget annat.

Kommentarerna är stängda