Gå direkt till Nyheten (Debatt: De mänskliga rättigheternas dag)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Debatt: De mänskliga rättigheternas dag

Publicerad Wednesday, 10 December 2008, 10:50 av Redaktionen

– Vi kommer att uppmärksamma de Mänskliga rättigheternas dag i dag, skriver Leona Öberg, ordförande i Skaraborgs FN-distrikt i en artikel.

Mänskliga rättigheternas dag

Det var ett brett baserat stöd av världens nationer när Deklarationen om De Mänskliga Rättigheterna antogs av Förenta Nationerna år 1948.

Mrs. Eleanor Roosevelt, som ledde Mänskliga rättigheters kommissionen de första åren och som förberedde deklarationen frågade, “var, när allt kommer omkring, börjar de universella mänskliga rättigheterna? På små plaster nära hemmet – så nära och så små att de inte kan ses på någon karta över världen. De är nämligen världen av var och en individuell person, grannskapet var och en lever i; skolan och universitetet du går i; fabriken, jordbruket eller kontoret där du arbetar. Detta är platserna där varje barn, kvinna och man söker lika rätt, lika möjligheter, samma värdighet utan diskriminering. Om inte dessa rättigheter har mening där, har de liten mening var som helst. Utan intresserade medborgares aktioner för att bära upp dem nära hemmet, ska vi förgäves se någon utveckling i hela vida världen.”

Deklarationen förstärker idén att mänskliga rättigheter–civilt, kulturellt, ekonomiskt, politiskt och socialt-ska accepteras i ett sammanhang och inte separeras från varandra.

Den 10 december uppmärksammas Mänskliga rättigheternas dag. Generalsekreteraren Ban Ki Mon lanserade en ettårig kampanj i vilken alla delar av FN-s familj tar del i samtalet vid 60-årsdagen av tillkomsten av Deklarationen av de mänskliga rättigheterna. Deklarationen fortsätter att hålla världsrekord som det mest översatta dokumentet på jorden. Kommissionären för mänskliga rättigheter har under åren 1995-2004 fått över 360 översättningar av FN-s Deklaration om Mänskliga rättigheter. Förenta Nationernas organisationer runt om i världen vill nu sätta fokus på och använda det kommande året till att hjälpa människor överallt. Att lära sig om sina mänskliga rättigheter. Deklarationen om Mänskliga rättigheter var det första internationella erkännandet av att alla människor har fundamentala rättigheter och friheter. Det fortsätter idag att vara ett levande och relevant dokument.

Kampanjens tema, “Värdighet och rättvisa för oss alla,” förstärker visionen av deklarationen som ett åtagande av universell värdighet och rättvisa. Och inte något som ska visas som en lyx eller önskelista. Som ett tillägg till temat är en logotyp tillgänglig som symboliserar dessa principer. På så sätt kommer tillkomsten av deklarationen under det kommande året högtidlighållas. Den kan användas av alla inom och utanför Förena Nationernas system för allmänt informationssyfte vid godkänd förfrågan från  Deklarationen av Mänskliga rättigheters kommunikationssektion.

Louise Arbour är idag De Mänskliga Rättigheternas High kommissioner inom FN.

Leona Öberg
Ordförande
Skaraborgs FN-distrikt

1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Oven
Gäst
Oven
11 December, 2008 11:17

Vad betyder detta en dag som denna när man inom EU nu pressat Irland till en ny folkomröstning eftersom valresultatet “blev fel” i den första omröstningen.
Maktmissbruk och demokratins dödsdom. Minns hur Adolf missbrukade demokratin för egna syften, nu 2008 är det EU:s ledare som påbörjar samma process.