Gå direkt till Nyheten (Gods på Vänern alternativ till E20)

 
 1. Lidköpingsnytt.nu
 2. 28 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Gods på Vänern alternativ till E20

Publicerad torsdag, 04 december 2008, 13:31 av Redaktionen

Ett helt nytt förslag – som även Moderaterna i västra Sverige och Göteborg – ställt sig bakom är att minska trycket på E20 genom Skaraborg genom att använda Vänern. Ett helt nytt förslag med pråmar som trycks framför speciella bogserbåtar – så kallade pushers – skulle gå i skytteltrafik mellan hamnar i norra Vänern och till Göteborgsområdet.

Systemet finns redan utvecklat i de stora floderna och kanalerna i mellersta Europa. Fördelen är att investeringar i vägar skulle minskas.

Bakom förslaget stå¨r Vänerregionens Näringslivsråd och Västra Götalandsregionen.

Systemet skulle kunna utveckla infrastrukturer för alla Vänerkommuner som därmed skulle få en direkt länk till Göteborgs hamn – där lasten ändå får lastas om ett par gånger innan den hamnar rätt. I flera fall skulle behovet av omlastning minskas.

Lasten skall gå i containers. Det är mer än fem år sedan det gick containers reguljärt över Vänern.

Pusher är en slags bogserbåt – som tycker pråmen framför sig i stället för att dra den. Hopkopplade blir pråmen och pushern som ett fartyg. Systemet används förutom på kontinenten även i stor omfattning med specialtransporter över hela världen. En pusher kan hantera flera pråmar och behöver alltså inte ligga still och vänta på lastning eller lossning av pråmarna.

3 kommentarer på “Gods på Vänern alternativ till E20”

 1. Mia skriver:

  Det här (eller något liknande) var på tapeten för några år sedan. Då var det slussarna i Trollhättan som var problemet – jag minns inte varför. Om vintrarna blir kortare och isen inte är något stort problem, så skulle ju detta vara ett utmärkt miljövänligt komplement till vägtransporter året runt plus mindre olycksrisker oxå.

 2. Benny Wiknander skriver:

  Det fanns 2 combi fartyg för några årsedan som fick lägga ner på grund av att det fraktades billigare på järnvägen.Detta med pocher är väl ok men man tappar mycket plats för gots om pochern skall vara med i slussarna likaså i dåligt väder på Vänern har själv arbetat på denna typ av fartyg. Jag föreslår en modernare typ av Skytten.

 3. Skarabo skriver:

  Hmmm som vanligt en ganska stor missuppfattning om vad E20 egentligen är och vad den skulle kunna betyda i kommuniktation för HELA vår del av regionen. En fullt utbyggd E20 är viktigare för Lidköping än vad någonsin lite mer trafik på vänerna kommer att vara.

Kommentarerna är stängda