Gå direkt till Nyheten (Hård facklig kritik mot Lidköpingsföretag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 oktober 2020

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Hård facklig kritik mot Lidköpingsföretag

Publicerad tisdag, 19 augusti 2008, 16:22 av Redaktionen

Fackförbundet IF Metall kritiserar skarpt ett bemanningsföretag i Lidköping och talar om låga löner, inga garantilöner, utebliven sjuklön och uppsägningar vid klagomål. Det är en tidigare anställd och sedan uppsagd som vänt sig till facket, men ytterligare några har haft klagomål på sin arbetsgivare.

Bland annat uppger facket att bemanningsföretaget stängde över jul- och nyårshelgerna. Då fick de anställda inte den garantilön de har rätt till när de inte är uthyrda. Det uppges också att företaget föredragit personal som inte är fackligt ansluten – det skall vara lättare att hitta jobb till dessa.

När Robert Bengtsson, ombudsman på IF Metall Västra Skaraborg, satt sig in i ungdomarnas anställningsförhållanden insåg han att det fanns allvarliga brister:

– Lönerna var på tok för låga, de hade fått fel OB- och övertidsersättning, ingen garantilön och inte heller någon sjuklön. 

Robert Bengtsson begärde lokal förhandling med företaget. I samma veva blev en klagande anställd uppsagd.
Vid två tillfällen träffade Robert Bengtsson företagets ägare utan att komma överens. Då begärdes central förhandling.

Darko Davidovic, central förhandlingsombudsman på IF Metall, menar att företagets agerande är ett praktexempel på hur det inte får gå till:

– Ägarna har tjänat på att systematiskt utnyttja oerfarna ungdomar. De har brutit mot de flesta paragrafer i kollektivavtalet.

Den centrala förhandlingen hölls i mitten av augusti. Då visade det sig att ägarna mer eller mindre tömt bolaget på pengar och startat upp ett nytt bolag.

– Det är inte otänkbart att de på så vis hoppas slippa betala skadestånd och också slippa reglera skulden till ungdomarna, säger Darko Davidovic.