Gå direkt till Nyheten (Mopedentusiaster surrade runt Kullen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 22 juni 2018
  1. Dagens namn:
  2. Paulina och Paula
  3. I morgon:
  4. Adolf och Alice

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mopedentusiaster surrade runt Kullen

Publicerad lördag, 20 maj 2017, 14:33 av Tore Sahlström

moppe7170520De kom från alla håll – mopedfolket som på lördagen samlades vid Falkängen för att starta i sjätte upplagen av mopedrallyt Kullen runt.
Numera är det en tradition som för varje år växer – intresset för den här sortens av tvåhjuligt rally växer över hela landet.

moppe1170520

Ordföranden i arrangörsklubben Skaraborgs cruisers Per- Erik Claesson kunde glädjas över att hela 262 mopedfrälsta hade kommit denna soliga lördag till den 6,5 mil långa rallyturen. En uppskattat tur när, det blommande berget Kinnekulle visar sig från sin allra bästa sida. Nu var det inte bara mopedrally på Kullen denna lördag utan även Götenerundan i bilrally skedde samtidigt, men de höll till på helt andra väger på andra sidan berget.

moppe4170520

-Det är numera inte bara män i övre medelåldern som, kör mopedrally utan även yngre och särskilt roligt är det att, även tjejer har börjat upptäcka tjusningen med en moped, berättar Per-Erik Claesson.

En av alla entusiasterna var Anders Sasse som, med sin Crescent Scouter från 1959 tycker att mopedrally är något visst med. Hällekisbon Anders tyckte att, det är en otrolig härlig miljö att i sakligt tempo köra runt Kullen.

moppe6170520

-Jag har ”bonnatrimmat” lite förstås, småler Anders.

Anders tog detta rally som en liten uppmjukning för hans stora äventyr i sommar. Då ska han tillsammans med två kompisar köra Carbage run i Östeuropa i sin Volvo 145 från 1973. Det är andra bilrallyt som trion ska köra. I somras körde man i det annorlunda danska Carbage run rally genom västra Europa.

moppe3170320

Exakt klockan tio släppte Per-Erik Claesson repet och, ett himla mopedknatter hördes och ett stort rökmoln lades över Falkängen. Längs fram precis som, i fjol stod Källbybon Arne Jogesäter med sin raritet Crescent Rambler från 1956.

moppe9170520

-Jag var här redan 1,5 timme före start – jag har lite bråttom i dag för jag ska på fest i eftermiddag, och man vet ju att Kinnekulle har på vissa ställen branta backar och, då får jag ”hjälptrampa” upp, förtäljde entusiasten Arne.

Alla möjliga modeller och årgångar var på plats vid startplatsen- inte bara gamla ”moppar”utan även nyare och modernare mopeder i allsköns färger.

moppe2170520

Evenemanget lockar mopeddiggare från stora delar av södra Sverige. En av dessa var Mårten Andersson från Alingsås som, med sitt yviga rödskägg och ”stridshjälm” väntade på sin tur att starta.

Vissa av deltagarna kör runt på ett par timmar och, andra är ute hele dagen, man får ta det i det i precis vilket tempo man vill, säger rallygeneralen Per- Erik Claesson.

Rallyt är i själva verket tipspromenad med olika stopp som t.exp Utsikten och Husaby kyrka. Rallygeneralen Per-Erik har också medvetet sett till att, placera stoppen vid några av Kinnekulles mesta turistmål.

moppe5170520

Efter starten som skedde klungvis bar det ut på sexmilafärden runt Kullen och, en passage som alltid är jobbigt är backen upp till Dimboparkeringen. Här fick en del ta till trampen på de äldre modellerna.

Humöret verkade på topp hos de åkande motorvelocipedentusiasterna-för som någon av de åkande sa.

-Det är så jäkla trevligt och tjöta lite med personer som, har samma favoritsyssla.

moppe8170520

Bilderna i reportaget är klickbara till större format.

 

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet