Gå direkt till Nyheten (Så här körs Lidköping City Pull)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 21 juni 2018
  1. Dagens namn:
  2. Alf och Alvar
  3. I morgon:
  4. Paulina och Paula

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Så här körs Lidköping City Pull

Publicerad torsdag, 18 maj 2017, 07:14 av Redaktionen

tractorpull_lopPå fredagskvällen möts stora delar av Europas tractor pullingelit i Lidköping, för en deltävling i Mitas Euro Cup series. Tävlingen,
Lidköping City Pull, är Sveriges största tractor pullingtävling. Förutom Euro Cup-serien körs även en klass i SM-serien under fredagen. Dagen efter fortsätter tävlingen med fler klasser i SM-serien. Lidköping City Pull är första deltävlingen i Mitas Euro Cup Series 2017.

Fredag kl 19.00 startar tävlingen med SM-klassen Light Modifieds. Därefter körs Mini Unlimited Modifieds som första Euro Cup-klass, som följs av ytterligare två Euro Cup-klasser, Pro Stock och Heavy Modifieds.

Mini Unlimited Modifieds (0,95 ton)

Cirka 15 team till start varav fem svenska team i Euro Cupen. Traktorerna må vara små, men de har rejäla motoreffekter, på 2500–3000 hästkrafter! Klassen kännetecknas av snabba drag med mycket action. Vanligaste motortypen i klassen är en rejält trimmad V8 med kompressor, drivmedlet är oftast metanol. Det är tredje gången klassen körs som Euro Cup-deltävling i Lidköping, första gången var 2015 och då gjorde klassen stor succé.  Banan i Lidköping är ganska tungkörd, vilket gör utmaningen större för teamen i denna klass. 2016 vanns Euro Cup-serien i klassen av nederländska teamet The Riddle. De är anmälda till årets serie och kommer med all säkerhet att bjuda på riktigt bra show i Lidköping. Fem svenska team tävlar i Euro Cup-klassen; Bröderna Andersson med Cougar, bröderna Roth med Swedish Iron Toy, Per Nilsson med Burning Baby, Anna Kronvall med Wild Thing och Carl-Anders Nilsson med Burning Massey.

Pro Stock

Pro Stock-traktorerna ser ut som vanliga traktorer, men utseendet bedrar. Under huven döljer sig väsentligt många fler hästkrafter tack vare avancerad trimning med bland annat turboladdning i flera steg och finlir med bränsleinsprutning och vatteninjektering i förbränningen. De har en begränsning på cylindervolymen på 8 liter och producerar på denna nivå 2500-2800 hästkrafter.  2016 vann danska John Deere 2 serien och den finns på plats i Lidköping och kommer med all säkerhet att försöka göra ännu en toppsäsong. Ett svenskt team tävlar i klassen, Roger Svensson med traktorn Green Dragon. Tävlingsledningen utlovar racing på högsta nivå i denna klass, och Lidköping är enda chansen att se Pro Stocks på denna nivå i Sverige i år.    Heavy Modifieds

De starkaste av dem alla. Här väger traktorerna 4,2 ton och har upp till 10 000 hästkrafter. Kraftkällan kan vara ett antal V8or, två eller tre V12or med ursprung i stridsflygplan eller turbinmotorer, även de från flygplan. Förra årets vinnare, danska Fenrir Maxi Traction, kommer till Lidköping och kommer med all säkerhet att ge publiken en riktigt bra show. Detta är den mest spektakulära klassen som avslutar fredagskvällen.

Lördagen

På lördagen med start kl 10,00 körs övriga klasser i den svenska SM-serien, från de allra minsta på 500 kg till de största traktorerna på 5,7 ton i Hot Farm-klassen. Dessutom körs en för Lidköping ny klass, Garden Pulling, en klass på verklig gräsrotsnivå. Klassen körs på en mindre bana, parallellt med den riktiga banan. Lördagens tävling tar vi till en lägre nivå med ett lite lägre tempo, med ett lägre pris på inträdet, men ändock blir det god underhållning för traktorentusiaster.

Tävlingsledare Leif Larsson kommenterar:
– I och med Mitas Euro Cup-serien växer tävlingen och vi har runt 48 team till start på fredag kväll. Förra året testade vi att ha storbildsskärm och det blev en riktig succé, så det fortsätter vi med i år. I år tar vi även steget att streama ut tävlingen i världen. Vi hoppas på många besökare, som tar tillfället i akt att se tractor pulling på högsta nivå med högsta kvalitet.

Text ur pressmeddelande

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet