Gå direkt till Nyheten (Fyra platser som kan få Kinnekullehotell)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 22 april 2018
  1. Dagens namn:
  2. Allan och Glenn
  3. I morgon:
  4. Georg och Göran

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Fyra platser som kan få Kinnekullehotell

Publicerad torsdag, 18 maj 2017, 11:00 av Björn Smitterberg

elin-sjöstedtKinnekulleområdet – ja, hela mellersta delen av Skaraborg – ha behov av att det skapas en ny övernattningsanläggning på Kinnekulle.
I dag presenterade Destination Läckö Kinnekulle AB och Götene Kommun en förstudie som visar att det skulle inte bara vara bra för omgivningen, det skulle även bli lönsamt för ägaren.

Med hotell i detta sammanhang menas inte att det absolut är en enda byggnad – det kan också vara någon form som mer liknar stugby. Platserna som undersökts är sådana där det är mljligt att bygga, men ändå vara nära naturupplevelser, tåg och vägar.
De fyra platsrna som nämns är:
Utsikten invid Kinnekullegården
Hönsäters hamn med Vänern och Falkängen
Högkullen
Stenbrottet

– Alla de här platserna har sådant som vi vill lyfta fram – naturupplevelser, säger elin Axelsson som gjort förstudien för destinationsbolagets del och Juliane Thorin för Götene kommuns del.

Studien har gjorts med professionell konsulthjälp och kompletterats med intervjuer gjorda lokalt. Exempelvis har det klarlagts att tre av Skaraborgs tio största företag finns i Götene, och att det i Götene kommun finns sju företag som har besökare varje vecka som behöver övernatta, men nu får åka ut ur Götene kommun för detta.

Götene kommun har tidigare haft erbjudande att stötta Golfklubben i Lundsbrunn i ett hotellprojekt men avstått, helt enkelt för att kommuner inte kan stötta företag. Men om nu Lundsbrunns stora anläggning återuppstår?
– Det gör inget, vi har räknat även med det, säger Elin Sjöstedt.

Lundsbrunnsanläggningen stod för hälften av alla övernattningar i götene – tills det blev flyktinganläggning. Det är inte känt hur det blir med framtiden för Lundsbrunn än. Enligt senaste uppgift har upprustning av Lundsbrunn inletts.

De scenarier som finns för en nya nläggning på Kinnekulle är dels ett ”standardhotell” med 50 platser och ett snittpris på 977 kronor per natt, och dels ett specialinriktat hotell med 30 bäddar och ett snittpris på 1.226 kronor per natt (Dubbelrumspriser).

Allt tyder på att turismen till och kring Kinnekulle kommer att öka. Gästerna i den nya anläggningen kommer för att de är intresserade av Vänern, Kinnekulle, Skara Sommarland, Skara, Lidköping med Läckö och Göta kanal, för att ta ett par exempel.

Nu börjar jakten på entreprenör. Götene kommun kan hjälpa till med bl a VA-frågan, markfrågor och planfrågor, men inte gå in i projektet ekonomiskt. Göttenes kommunledning får förstudien de närmaste veckorna.

Elin Sjöstedt vid Destination Läckö Kinnekulle ser gärna att företag kontaktar henne – hon skickar gärna förstudien.

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet