Gå direkt till Nyheten (Chefsjuksköterskan välkomnar ny kompetensbeskrivning)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Torsdag 21 juni 2018
  1. Dagens namn:
  2. Alf och Alvar
  3. I morgon:
  4. Paulina och Paula

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Chefsjuksköterskan välkomnar ny kompetensbeskrivning

Publicerad onsdag, 17 maj 2017, 09:23 av - Inskickat material

I samband med Internationella sjuksköterskedagen 12 maj presenterades en ny nationell kompetensbeskrivning för legitimerade sjuksköterskor av Svensk sjuksköterskeförening. Det har saknats en sådan under några år, alltsedan Socialstyrelsens riktlinje upphörde att gälla 2015. Den nationella kompetensbeskrivningen för legitimerade sjuksköterskor är därför efterlängtad.

Susanne Gustavsson är chefsjuksköterska vid Skaraborgs Sjukhus. Hon beskriver hur viktig den är:

–Kompetensbeskrivningen tydliggör innehållet i den legitimerade sjuksköterskans kompetens och beskriver sjuksköterskans ansvarsområden. Det är viktigt för sjuksköterskor att känna till detta då man har ett personligt ansvar för sin yrkesutövning. Som sjuksköterska ska man dessutom kontinuerligt utveckla och fördjupa sin yrkeskompetens utifrån ett kritiskt förhållningssätt och utifrån aktuell forskning. Kompetensbeskrivningen känns förhoppningsvis betydelsefull för legitimerade sjuksköterskor.

Det har funnits en kompetensbeskrivning för sjuksköterskor tidigare. Socialstyrelsen publicerade den, men den upphörde att gälla 2015. Idag ligger ansvaret för att säkerställa sjuksköterskornas kompetens hos verksamhetschefen.

–Då Socialstyrelsen inte längre har ett myndighetsansvar för att tillhandahålla en nationell kompetensbeskrivning för legitimerad sjuksköterska har Svensk sjuksköterskeförening tagit på sig uppdraget. Den nya kompetensbeskrivningen för legitimerad sjuksköterska blir ett stöd för många, både sjuksköterskor, personer med ledningsansvar och lärosäten, säger Susanne Gustavsson.

För mer information om den nationella kompetensbeskrivningen – klicka

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet