Gå direkt till Nyheten (Snabbast stiger priserna i Lidköping)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Söndag 22 april 2018
  1. Dagens namn:
  2. Allan och Glenn
  3. I morgon:
  4. Georg och Göran

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Snabbast stiger priserna i Lidköping

Publicerad onsdag, 19 april 2017, 14:00 av Redaktionen

genre_villagavel_genreHuspriserna ökar snabbast i Lidköping enligt en sammanställning som gjorts av Länsförsäkringar utifrån uppgifterna i Mäklarstatistik.
Den kraftiga prisuppgången på villor i Skaraborg fortsätter, det visar en undersökning som Länsförsäkringar har gjort på kvadratmeterpriser per kommun.

Genomsnittspriset de senaste 12 månaderna har på flera orter stigit med 15-20 % jämfört med föregående 12-månadersperiod. Mest stiger priserna i Lidköping, som nu har Skaraborgs dyraste villor.

– Det har varit färre bostadsaffärer den senaste 12-månadersperioden i Lidköping än föregående period. När utbudet är lågt blir det budgivning och kvadratmeterpriset stiger, säger Eva Wigholm på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Lidköping. De senaste månaderna har en hel del bostäder till och med sålts före visning. Men vi tycker att det är bättre när vi får träffa alla spekulanter, berättar hon.

Skaraborgs dyraste villor finns i Lidköping.
Här har kvadratmeterpriset, beräknat som ett medelvärde för försäljningar gjorda de senaste fyra kvartalen, stigit med drygt 2 000 kr jämfört med föregående 12-månadersperiod. Man får nu betala 19 107 kr/kvm i Lidköping, jämfört med tvåan Skövde där man får betala 18 473 kr/kvm och priserna har ökat med ungefär 800 kr/kvm.

– Alla kommuner i västra Skaraborg uppvisar tvåsiffriga procentuella ökningar av kvadratmeterpriset jämfört med året innan, berättar Sven-David Malmesved, Marknadsområdeschef för Länsförsäkringar Skaraborg. Att kvadratmeterpriset är allra högst i Lidköping tror jag påverkas av ett stort tryck på nybyggnation och svårigheter att få tag i attraktiva tomter i Lidköping. Götene kommun arbetar fortsatt med nya tomter i Källby och prisutvecklingen i Götene är på bra nivåer med 17 % ökning.

– Dessutom är ränteläget fortsatt väldigt gynnsamt för köparna, fortsätter Eva Wigholm, även om priserna stiger finns ekonomiska marginaler för att köpa sin bostad. De förändringar som har varit i amorteringsregler, kontantinsats och så vidare har inte dämpat prisutvecklingen ännu. Jag tror att priserna inte kommer att stabiliseras förrän det blir ett större utbud på bostäder och räntorna börjar stiga.

Priserna stiger även i Vara

I områden runt Vara, Essunga och Grästorp är utbudet något mindre med ca 160 villor som bytt ägare de senaste 12 månaderna. Prisutvecklingen i Vara är god med 15 % ökning.

– Många som söker hus i Vara uppskattar de satsningar som gjorts på såväl konserthuset och badhuset, menar Sven-David Malmesved. Inte minst de som har barn som har flyttat hemifrån söker andra upplevelser och vill ha närhet till kultur och service. Vara kommun arbetar också för att skapa fler boendemöjligheter i tätorten med närhet till Vara Konserthus, vilket kan påverka bostadsmarknaden positivt.

– Skara har haft en mycket kraftig ökning av kvadratmeterpriset, 19 % jämfört med året innan, berättar Sven-David. Tidigare har prisutvecklingen varit långsammare i Skara men nu kan vi se ett ökat intresse för de bostäder som kommer ut till försäljning i Skara. Även områdena i och omkring Axvall och Varnhem visas ett stort intresse hos köparna.

– Lidköpingsnytt har skrivit om priserna tidigare – klicka 

bostadstatistik

 

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet