Gå direkt till Nyheten (Nyheter för Lidköpings jazz-älskare)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 28 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nyheter för Lidköpings jazz-älskare

Publicerad Friday, 24 March 2017, 09:49 av Redaktionen

kulturikon– Äntligen!  Två positiva nyheter för jazzvänner.

På Stadsbiblioteket kan man återigen ta del av Orkesterjournalen (OJ) i tidskriftshyllan för musik.

För några år sedan fick man för sig att säga upp prenumerationen av OJ trots att den varit en självklar del av bibliotekets utbud sedan 1960-talet (!).

Bibliotekschefen Tobias Bengtsson med medarbetare har förtjänstfullt tagit sig en funderare och som lett till en återprenumeration, så nu finns årets första nummer av OJ på Lidköpings Stadsbibliotek.

Orkesterjournalen är faktiskt den äldsta jazztidskriften i världen som fortsatt är i publicering. Tidningen såg dagens ljus 1933.

Om än inte den andra positiva nyheten kommer från Lidköping, utan Barcelona, Katalonien,  i Spanien, så finns den i rikligt utbud på det fantastiska nätet på YouTube.

På en musikskola i Barcelona har en engagerad lärare, Joan Chamorro, sedan åtta år tillbaka varit förgrundsfigur och initiativtagare för en inriktning av undervisningen på jazz. Och det all sorts jazz, från grunden New- Orleans/Dixieland över swing till be-bop, vidare till Coltrane och allt därefter. Anmärkningsvärt är att han inte bar fått fram storband och smågrupper utan att så många av eleverna är tjejer som träder fram i en och samma person som multiinstrumentalist, solist, improvisatör och därtill begåvad sångerska.

Allt det som skett i Barcelona i detta avseende är fantastiskt, roligt och beundransvärt. Joan Chamorro har fått jazzen att återuppstå i all sin härlighet av rytm, känsla, glädje och värme förmedlad av unga musikanter. En slags omedelbar vardagsjazz für alle.

Vill man se och höra och bli upplyft till sinnet är det bara att gå ut på YouTube eller googla enklast ”Chamorro” så kommer man fram och kan välja och vraka bland alla videoklipp med allsköns jazz från Barcelona.

Vem trodde att jazzen skulle återfödas i Katalonien?