Gå direkt till Nyheten (Stort intresse för historia och släktforskning)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 22 juni 2018
  1. Dagens namn:
  2. Paulina och Paula
  3. I morgon:
  4. Adolf och Alice

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Stort intresse för historia och släktforskning

Publicerad lördag, 18 mars 2017, 14:47 av Björn Smitterberg

slektforskare170318bI Lidköping har släktforskningens dag vuxit upp till en slags kulturhistorisk dag. Hundratals persomner kom till Stadsbiblioteket för att tala med släktforskare, Lidköpingshistoriker, skeppshistoriker, sjömän och allt annat som erbjöds. Flera intressanta föredrag står på programmet som ännu pågår när detta publiceras. ikon-bildreportage

(Bilderna i reportaget är klickbara till större format)

slektforskare170318Problemlösare – en del besökare satte verkligen släktforskarna från arrangerande Lidköpingsbygdens Släktforskningsförening på prov.
Kaj Dahlquist och Dan Linder försöker hitta en försvunnen släkting.

iris-axelsson170318Iris Axelsson från Kållandsö var en uppskattad talare om livet som sailor och sitt arbete med SKU – svenska kyrkan i utlandet.

skutanthalia170318En modell av en Kållandsöskuta hade framträdande plats. Över huvud taget är det på släktforskardagarna stora delar av utställningar och olika arkiv som medverkar.

kartor170318Kartor över Lidköping har scannats och finns nu på Kommunarkivet – och visades på släktforskardagen. Det intresserade många som diskuterade hur Lidköping vuxit under hundratals år.
Lite irriterande var det för gamla Lidköpingsbor att det om älven på gamla kartor står vackert skrivet: Ån Lidan.

amerikabåt170318Även Lidköpingsnytt fick vara med på ett hörn – av en händelse. För när det gäller Nicolai Gilles stora och intressanta utställning om skutor och sjöfolk kunde Lidköpingsnytt bidra med en artikel kompletterad med bilder tagna av Lars Thorén som var känd formgivare, konstnär och fotograf i Lidköping. Det föll sig så att det blev samtal om Amerikabåtar för en tid sedan – och här kom det bildbevis med. Den minsta Amerikabåten – Kastelholm – har varit i Lidköping. Du som vill se artikeln – Klicka här.

nicolaigille170318Paus i diskussioner om Lidköping – Bengt Thiger, Thage Petrusson och Jan Haller från Nicolai Gille.

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet