Gå direkt till Nyheten (Palestinafrågan på Stadsbiblioteket)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Palestinafrågan på Stadsbiblioteket

Publicerad Thursday, 26 January 2017, 13:00 av Redaktionen

Palestina-2-(002)Gunnar Olofsson, läkare och engagerad i Palestinafrågan sedan 40 år, talade och berättade i onsdags på Biblioteket inbjuden av Amnesty i Lidköping.

För den som väntat sig en hård debatt mellan Israelvänner och Palestinaanhängare blev intet.

Föredragshållaren utgick ifrån det palestinska folkets rätt till en egen stat och agiterade utifrån detta, med att påvisa fakta, en del ifrågasatta och israeliskt agerande, i synnerhet bosättningarna.

De sistnämnda genom åtskilliga beslut i FN och säkerhetsrådet ifrågasatta och motarbetade. Dock utan nämnvärd effekt. Sålunda har nu palestinierna endast 22 procent av den yta som enligt delningsplanen 1947 tillerkändes en tänkt palestinsk/arabisk stat.

Palestina-1-(002)

Hur det kunnat bli på detta sätt gav kvällen inget svar på, utan man likt resten av världen bara kan konstatera att så har det blivit trotts alla förhandlingar, uttalanden och fördömanden.

Under frågestunden som blev livaktig var det en del som uttalade sig om intresse för aktivt stöd för palestinierna, men också var det försök att försvara Israels agerande med mur på grund av terrorismen, samt några som påtalade det märkliga förhållandet att arabstaterna inte kunnat enas och ultimativt krävt en palestinsk stat, liksom USA:s nyckelroll för Israel.

Angående USA framförde Gunnar Olofsson den djärva tanken att den nye tillika oförutsägbare presidenten D. Trump kanhända göra något hittills otänkbart i Palestinafrågan.

De drygt 50-talet åhörarna kanske inte fick till livs en färdig konkret lösning av konflikten, men en bra information om hur palestiniernas, Fatahs och Hamas´, ser på problemet.

Kanske blev man inte klokare av framställningen utan snarare än mer förundrad över hur detta problem kunnat fortgå i 60 år utan att det så kallade världssamfundet lyckats slå sina kloka huvuden ihop för en konkret politisk lösning.