Gå direkt till Nyheten (Skattedebatten i Lidköpings fullmäktige – beslut om skattehöjning klart)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skattedebatten i Lidköpings fullmäktige – beslut om skattehöjning klart

Publicerad Monday, 28 November 2016, 20:54 av Björn Smitterberg

skatteförslagför2017Skatten i Lidköpings kommun kommer av allt att skattedebatten i Lidköping har inletts om att höjas med 40 öre till 21,26 kronor per skattekrona. Budgeten är enda ärendet på detta extra möte.

Majoritetens förslag
Alliansens förslag
– – – –

Debatten inleddes av kommunalrådet Kjell Hedvall som yrkade att förslaget skulle fastställas. Han hänvisade till att Lidköping växer och det kräver ökad verksamhet och ökade investeringar.

Oppositionens Bertil Jonsson (M) kallade förslaget om skattehöjning för onödigt och kostnadsdrivande, han hävdade att det är Miljöpartiet och Vänsterpartiet som ligger bakom skattehöjningen.
– Jag vill veta hur hög skatt de båda partierna egentligen kan tillåta.

Kjell Hedvall å sin sida kallade Bertil Jonssons inlägg för struntprat. Bertil Jonsson hävdade att Kjell Hedvall inte läst på oppositionens förslag.

– Med god vilja hade vi kunnat hantera budgeten utan skattehöjning, replikerade Bertil Jonsson.

Nästa talare var Miljöpartiets Göran Larsson talade noga om att man valt den här vägen för att inte spara i välfärden. 85 procent av budgeten är personalkostnader.
– De anställda är vår viktigaste tillgång.
– Oppositionen har alla år klagat på brister i ledning och styrning. Det visar sig ju vara fel.

– Självklart ska vi alltid vara beredda att förbättra oss, sa Göran Larsson. Skattehöjning är ett medel, inte ett mål att nå bästa möjliga välfärd och utveckling.

-Det gäller att säkra välfärden och står inför utveckling, sa Vänsterpartiets Claes-Göran Borg.

– Även om vi höjer skatten nu är inte Lidköping någon högskattekommun jämfört med andra kommuner i Västsverige.

– Oppositionen talar om att behålla välfärden samtidigt som man föreslår att man skall spara 50 miljoner. Men man säger inte hur.

– Jag ser inte att en skattehöjning är onödig. Det är viktigt ur flera synpunkter att vi har en god ekonomi.

– Vi har inte föreslagit besparingar på 50 miljoner, sa Bertil Jonsson i en replik.

Stefan Gustafsson, kristdemokrat, ifrågasatte hur mycket kommunal verksamhet ska få kosta, och att man även borde räkna in de 65 miljoner som tas av vinsten på Gullspångskapitalet. Det innebär en inkomst motsvarande 80 öre.

– Jag yrkar att skatten ska vara oförändrad. Höjningen kostar mycket för dem med mindre inkomster.

Jan-Håkan Otterberg, Liberal, talade om att det också är de enskilda som har rätt att ha inflytande över sin ekonomi.
-Vi bör reducera driftbudgeten för att ha råd med investeringarna.

– 40 öre låter lite, men innebär en stor utgift för personer med låg inkomst, sa Jan-Håkan Otterberg. Vi borde tala mer om samverkan mellan privat och offentlig samverkan för att klara investeringar och drift.

– I juni fick vi avslag på förslag om effektiviseringar. Vi har föreslagit samarbete om tillgängligaresurser, kanske flytta personal. En effektivisering innebär inte att vi behöver färre anställda enligt min mening, sa Jan-Håkan Otterberg.

– Jag yrkar att oppositionens förslag om oförändrad skatt antas.

Mario Melani, socialdemokrat, analyserade och sa att båda blocken anser att nuvarande budget inte är stark nog. Ena sidan vill höja skatten, den andra tycks tro att man kan göra samma sak genom effektiviseringar.
– Men man säger inte hur, utan det ska man jobba med. Det kommer att medföra att någon till slut måste skära ned.

– 40 miljoner besparing innebär att vi skulle ha 80 anställda som är för många. Hur ska vi då klara de krav som vi beslutat i fullmäktige?

Socialdemokraten Daniel Arthursson yrkade också bifall.

– Inställningen i den politiska majoriteten anser att den offentliga sektorn tar vad den offentliga sektorn vill, utan att tänka på vad som blir över åt människorna. Här finns en skillnad mellan blocken. Vi tycker den enskildes ekonomi inte skall belastas i onödan av den offentliga verksamheten, sa Bertil Jonsson i ett nytt inlägg.

– Andra kommuner har mindre utrymme för den offentliga sektorn och ändå vill majoriteten i Lidköping ha mer.

Detta medförde ett nytt replikskifte som inleddes av Claes-Göran Borg.
– Bertil Jonsson undrar vad som är rimligt att ta ut – det rimliga är att ta ut efter vad behoven kräver. Vi vill ha starka verksamheter och en stark social sektor. Det här måste vi reda ut, inte överlåta åt andra. Men även om verksamheten privatiseras ska den betalas av det offentliga.

– Varför yrkar inte Claes-Göran Borg i så fall avslag på sitt eget effektiviseringsförslag utan bara påp oppositionens, frågade Bertil Jonsson.

Kristdemokraten Sten-Eric Lager sade att man måste vara självkritisk.
– Har vi gjort tillräckligt för att klargöra hur bra vi har det i Lidköping och hur mycket det kostar. Få vet att vi använder 65 miljoner ur avkastningen på gullspångskapitalet till att utöka inkomsterna för kommunen. Det är pengar som kanske skulle kunna användas annorlunda. Vi är alla måna om att alla ska ha det bra, men vi måste fråga oss: Får det kosta så mycket? Vi äter av något vi inte ens vet att vi har i budgeten.
– Förslaget att höja skatten nu kommer ju inte att räcka. Och att koppla effektiviseringar till nedskärningar är fel. Vi måste våga ta  debatten om en ekonomisk plan.

Sten-Eric Lager visade ett räkneexempel på hur investeringar på 1,1 miljard kan klaras utan skattehöjning om man har en ekonomisk plan. Han lämnade ut det hela med en fråga och en uppmaning till Kjell Hedvalls efterträdare.

Jenny Hallström Vänsterpartiet, sade att det utkristalliserat sig till en ideologisk debatt.
– Vi har varit tydliga med vad vi vill, vi ser inte offentlig sektor som något ont. Den skall utvecklas.

Därefter bröt man för kaffe, men talarlistan är ännu lång.

Efter kaffet fortsatte debatten utifrån det räkneexempel som Sten-Eric Lager presenterade. Miljöpartisten Göran Larsson  ansåg dock att denna diskussion pågår sedan flera år. Han talade om förra gången som skatten höjdes, för sex år sedan.

– Vi utnyttjar Gullspångskapitalet på ett sådant sätt att dt gynnar oss nu och i framtiden. Med den höjning vi föreslår kommr Lidköping fortfarande vara en lågskattekommun.

– Vi har inte begärt en effektivisering, vi vill veta vilka förändringar det skulle bli om vi begär en effektivisering på två procent.

Lena O Jenemark, (S) sa att hon är stolt över att vara Lidköpingsbo.
– Vi i majorteten försöker hela tiden hitta förbättringar. Vi är inte rädda för nya möjligheter. Vi vet vad vi skall ha pengarna till, och vi kan stärka Lidköping ytterligare och fortsätta vara en modern del av samhället. Jag yrkar bifall till förslaget med skattehöjning.

Kjell Hedvall återkom därefter och frågade efter alliansens strategi.
– Nu säger ni att vi är trötta och har dålig ledning. Jag är mer trött på era förslag, som alltid går ut på att ni aldrig höjer skatten. Lidköping har gått från att vara en högskattekommun till lågskattekommun tillsammans med låga avgifter. den här skattehöjningen vi föreslår är försumbar i förhållande till vad vi får för pengarna.

– Jag umgås inte med förlorare, sa Kjell Hedvall om Kristdemokraternas förslag. Tusentals har flyttat till Lidköping för att det är bra i Lidköping, bättre än i borgerligt styrda kommuner.

Kjell Hedvall fick en tillsägelse om att han kallade andra för förlorare.

– Du börjar vifta och slå när det kommer det kommer förslag som förnärmar dig, sa Sten-Eric Lager i en replik. Jag är förvånad över att Kjell Hedvall inte är orolig för ekonomin i framtiden. Jag är övertygad om att vår utmärkta organisation kan skapa samordningsbesparingar som gynnar oss alla.

Bertil Jonsson återkom och sa att det är för tidigt att höja skatten, vi har möjligheter att se vad effektiviseringar kan ge.
– Fungerar det inte så är vi beredda att diskutera skattesatserna.

Vänsterpartiets Bo Landström frågade upprört om man i nämnderna inte ska få tid till annat än effektiviseringar?

– Vi i centern har aldrig sagt att vi inte kan tänka oss att höja skatten, men först skall andra vägar prövas, sa Kent Folkesson. Majoriteten anser att den gjort allt rätt, så den kan ta ut en skattehöjning.

På detta följde ett replikskifte mellan Claes-Göran Borg, Bertil Jonsson och Kent Folkesson. Frågorna var delvis hypotetiska  om hur hög eller låg nivå man kan acceptera.

Mario Melani återkom berättade varför skolverksamheterna behöver mer pengar.
– Vi diskuterar ekonomin på alla våra nämndmöten.

Därmed, klockan 20,47 är det dags att fatta beslut om att höja  skatten med 40 öre eller inte. Båda förslagen innehåller vissa effektiviseringsförslag.
Votering begärdes.
Omröstningen följde helt blockgränserna.

Förslaget att höja skatten röstades igenom med röstsiffrorna 27 för och 23 emot.