Gå direkt till Nyheten (Exportstiftelsen utreds igen)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Exportstiftelsen utreds igen

Publicerad Monday, 26 September 2016, 21:51 av Björn Smitterberg

ITM, en stiftelse för att utbilda exportsäljare i Lidköping och till vardags kallad Exportstiftelsen, medförde kvällens kovändning i kommunfullmäktige. Här var förslaget att stiftelsen skulle få 600.000 kronor för att fortsätta verksamheten – tillsammans med de eftergymnasiala och högskolestudier som bedrivs i Lidköping. Men förslaget gick inte i genom.

Efter en intensiv ordväxling mellan olika sidor – majoriteten contra alliansen – blev beslutet att återremittera hela frågan till ny utredning. Majoritetens påstående att en grundlig utredning redan gjorts tillbakavisades.

– Lidköpings kommun skall inte hålla på med sådant här, det är inte kommunens sak att driva en stiftelse för utbildning av exportsäljare, särskilt inte när eleverna kommer från andra länder, sa kristdemokraten Sten-Eric Lager och han var bara en av alla som var kritiska.

Majoriteten försvarade sitt förslag men hamnade till slut i ett läge då det begärdes en paus och förslaget om ny utredning antogs. Det sades tydligt att nuvarande verksamhet inte bara kan stängas av, eftersom stiftelsen har åtaganden kvar. Men därefter är allt nu osäkert.

Stiftelsen bildades av tre parter. En har avlidit, en har dragit sig ur och nu är bara kommunen kvar med hela ansvaret.