Gå direkt till Nyheten (Nationaldagen i Saleby: Lilla Hjulafton – nu med A-traktorer)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Nationaldagen i Saleby: Lilla Hjulafton – nu med A-traktorer

Publicerad Monday, 06 June 2016, 00:45 av Björn Smitterberg

saleby_traktorerDen 6 juni firas inte bara nationaldagen i Sverige, då är det även Lilla Hjulafton i Saleby.
För sjunde året i rad arrangerar Saleby bygdegårdsförening en dag i bygdegårdsparken för alla som gillar bilar, traktor, mopeder och allt annat som kan tänkas gå på hjul.
Nytt för i år är en utställning av A-traktorer som ska locka fler ungdomar till arrangemanget och ytterligare en populär kategori av fordon.

Förra året samlades ca 150 entusiastbilar, 30-tal traktorer och ett stort antal mopeder och motorcyklar och varje år utser även en jury årets bil, årets traktor, årets tvåhjuling och i år även årets A-traktor. Arrangemanget brukar locka omkring 700-800 besökare och är mycket populärt besöksmål både för boende i bygden och lite mer långväga gäster då intresset för gamla fordon och entusiastbilar är stort. För ett par år sedan vann föreningen även Motorhistoriska Riksförbundets pris för bästa motorevenemang i Sverige, på just nationaldagen. Med motiveringen att ”det är ett trevligt arrangemang med mycket fordon, folk och fin stämning”.

mannekengsaleby

Ett populärt inslag under dagen är mannekänguppvisningen med kläder från 50-60-talet. Modeller från bygden visar upp modet som gällde och kommer du som besökare i tidsenliga kläder har du möjlighet att vinna pris för Bäst klädda. Niklas ”Pani” Johansson är enligt tradition speaker och är den som håller ihop programmet.

I bygdegårdsparken kommer det var fullt med aktiviteter för både stora och små. Det blir bland annat uppvisning av trial med Adam Tiger, kortege med traktorer och mopeder, tipspromenad, tombolla och chokladhjul för den godissugne och försäljning av korv, hamburgare, kaffe och hembakt. Dagen avslutas med godisregn från scenen och att vi gemensamt sjunger nationalsången.

Mer information om programmet – klicka. Bilder: Lidköpingsnytts arkiv