Gå direkt till Nyheten (I dag går Gunilla Karlsson till jobbet – men inte i morgon)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

I dag går Gunilla Karlsson till jobbet – men inte i morgon

Publicerad Thursday, 26 May 2016, 00:09 av Björn Smitterberg

gunillakarlsson-lop160523Gunilla Karlsson gör i dag sin sista ordinarie arbetsdag. Sedan i augusti har hon sakta trappat ned – och i dag har hon lämnat ett städat skrivbord, ganska tomma pärmar i hyllorna. Nu är Gunilla Karlsson färdig med allt hon skulle göra vid AB Bostäder.

Flera generationer är det som mött Gunilla Karlsson när det varit dags att ordna boende. Och hon har  blivit känd för att möta sina hyresgäster med respekt.

– Det är våra kunder, AB Bostäder äger fastigheterna men det är våra kunders egna hem. Det innebär att vi måste visa respekt för det.

Särskilt känsliga frågor har det varit när hyresgäster uppträtt störande.

– Det är verkligen inte lätt – för såväl den som blivit störd och den som upplevs störande har rättigheter.

Gunilla Karlsson har varit i branschen sedan 1972.

– Då var det lite annorlunda organiserat. AB Bostäder hade hyresrätter, Riksbyggen och HSB hade såväl bostadsrätter som hyresrätter. 1984 bestämde man att alla hyresrätter skulle inlemmas i det allmännyttiga bolag som redan fanns inom kommunen, d.v.s. AB Bostäder. Den 1 augusti 1986 övergick förvaltningen av bolaget till egen regi. Företaget flyttade in i egna lokaler på Mellbygatan 3 och förutom administrativ personal anställdes också reparatörer. Tidigare hade fastighetsskötartjänsterna köpts av Riksbyggen men i september 1989 övertog bolaget skötselpersonalen och företaget fick sin nuvarande form.

– Jag har alltså arbetat i AB Bostäder i precis 30 år nu.

bandyklubba Under ett besök i Vetlanda för flera tiotals år sedan blev hon bjuden till en bandymatch – ett möte mellan Vetlanda och Villa.
Det gav mersmak, för efter att ha blivit övertalad att se den matchen har Gunilla Karlsson inte missat många Villamatcher hemma. På hennes vägg på kontoret finns en klubba med hela lagets autografer efter säsongen 1991-92. När säsongen börjar i höst kommer Gunilla Karlsson att vara på läktaren igen.

Gunilla Karlsson har haft flera olika roller under årens lopp. Men den för hyresgästerna som helhet viktigaste uppgiften hade hon som marknadschef vid AB Bostäder:
– Det var på 1990-talet som jag fick ansvar för informationen och i början blev det väl lite kanslispråk men jag började också införa synen om att hyresgästerna inte är ett kollektiv – utan en rad enskilda kunder och det är deras hem. De är inte gäster hos oss, de har sina hem i våra fastigheter.

– På den tiden var det olika människor som gjorde olika saker. Vi hade exempelvis särskilda trappstädare. Då slog vi ihop alla de här tjänsterna så att alla blev kvartersvärdar. Det var en bra sak och har uppskattats av alla. Vi kunde förbättra servicen, alla boende i ett område kom att känna igen sin kvartersvärd -.och kvartersvärdarna lärde känna sina kunder.

– Men jag har jobbat med allt möjligt här – i växeln, med uthyrning, med krav och även som sekreterare en tid.

potatiskylt Somliga skyltar används inte längre. Som den här.
Den sitter nu i en sammanträdeslokal hos AB Bostäder.

De senast cirka 25 åren var Gunilla Karlsson uthyrningschef och allra senaste tiden har hon skött den känsliga delen med störningar. Och då skall man förstå att störningar inte behöver vara uppkomna medvetet. Det finns saker som är störande för en boende, men som en annan inte kan hantera att den uppstår. AB Bostäder har ett mycket brett ansvar, satt av kommunfullmäktige, att leva upp till.

Flera gånger under samtalet tar Gunilla Karlsson upp kamratskapen bland de anställda.
– Det är verkligen guldklimpar allihop.

Gunilla Karlsson säger att man även är bra på att lära sig av misstag.
– Det händer att vi gör fel, exempelvis har vi gjort några fel vid upprustningar av äldre lägenheter. Men vi lär oss. Hela tiden.

Ibland blir det skäll, men på det hel är det vänskap som råder med kunderna.

gunillakarlsson_160523

– Lite roligt är det att det kan vara flera generationer som jag haft att göra med i uthyrning. Man har kommit för att få boende, och efter några år kommer nästa generation. Ibland möter jag någon på stan med ett barn – och barnet får veta att jag hjälpt till med deras boende.

Följden har blivit att Gunilla Karlsson är känd för många. Hennes man hade firma i radiobranschen, och även han hade många bekanta.
– Vi kunde gå på stan och hälsa på än den ena och än den andra. Och prata om vilkens kund det var vi möte – hans eller min.

AB Bostäder har inte byggt särskilt mycket under de 30 år som Gunilla Karlsson varit ett ankare på kontoret.
– Nu är det mycket upprustningar och så bygger vi nu, och har stora planer. Men mest har det hittills handlat om att förvalta det vi har.

Det kan för övrigt nämnas att när redaktören för Lidköpingsnytt för 12 år sedan kom till Lidköping och ville veta mer om bostadsmarknaden togs kontakt med dåvarande VD, Boström. Han sa att det gick bra bara Gunilla Karlsson fick vara med och rätta honom när det behövdes…

Vad skall Gunilla Karlsson göra på lördag? Är det trädgården vid egna huset i Blomberg som väntar?
– Nej, jag har inte gröna fingrar. Min trädgård gör sig bäst i snö… Man kan på våren titta på alla mullvadar som gillar trädgården.

Om man nu frågar Gunilla Karlsson: Vilken av AB Bostäders lägenheter skulle hon välja för att bo i om hon fick välja.

– Jag vet det, och jag står själv i bostadskön för att få flytta till Karlagatan – mitt för Limtorget – när jag känner att jag vill flytta.