Gå direkt till Nyheten (Krigsarkivet – en guldgruva för släktforskare)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Krigsarkivet – en guldgruva för släktforskare

Publicerad Saturday, 19 March 2016, 15:17 av Björn Smitterberg

slektforsk-lop160319I dag hölls den årliga släktforskardagen. Och den lyckades dra till sig flera – trots att det var en lördag med stenhård konkurrens, en av de lördagar med mest aktiviteter för Lidköpings del på länge. Ett skäl var att Bo Berg medverkade, han kom från Krigsarkivet och berättade om hur landet under århundraden dränerats av krig.
Ett annat skäl var skolkorten som kommunarkivet sparar på och som Nicolai Gille börjat gå igenom.Bilderna är klickbara till större format.

bo-berg-krigsarkivet160319

– Tidigt hade man en utskrivning där präster gjorde listor över alla män. Var tionde blev knekt, berättade Bo Berg inför en intresserad skara.

Det var ett prov på rikt föreningsliv som visades upp på Släktforskardagen. Det är fantastiskt så många olika organisationer som samlades på Vänermuseet. Här fanns en rad olika forskningsresultat, här fanns historieforskare och landsarkiv. Och museer och inte minst släktforskarföreningar.

andersaxelsson160319

bandylaglista1983
Skaraborgs föreningsarkiv var på plats – och dagen till ära hade man tagit fram lite material om Villa Lidköping BK. Anders Axelsson berättade om det.

skolkort_160319
Nicolai Gille har i kommunarkivet letat fram skolkort – över 50 år gamla.
Här var det många frågetecken – var tog den personen vägen?

En ny dag för släktforskare blir det den 17 maj. Då arrangerar släktforskare i Lidköping, Götene och Falköping en dag i Vara Konserthus med forskaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs. Det handlar om att använda DNA som ger en återkoppling mer än 50.000 år tillbaka i tiden.
– Det är en spännande resa man kan få genom att topsa munnen och skicka in, säger Josef Karlsson vid Studieförbundet Vuxenskolan i Lidköping – medarrangör i dag liksom den 17 maj. Han har också biljetter att sälja till evenemanget 17 maj.