Gå direkt till Nyheten (Gustaf Larsed såg Creed – en fyra)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 19 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Gustaf Larsed såg Creed – en fyra

Publicerad Monday, 08 February 2016, 09:40 av Redaktionen

film-lop2006 släpptes ”Rocky Balboa” – den sjätte filmen om den legendariske boxaren med samma namn. Planen var att detta skulle bli den avslutande delen i serien, men den planen gick i kras för några år sedan när Stallone blev kontaktad av regissören Ryan Coogler (Fruitvale Station). Coogler, som alltid varit ett stort Rocky-fan, hade nämligen en idé till en spin off-film som fångade Stallones intresse. Resultatet är filmen ”Creed” som precis haft svensk biopremiär, bland annat på Folkets Hus och Röda Kvarn i Lidköping.

Adonis Johnson spenderar sina unga år på barnhem och ungdomsanstalter. Det vill säga fram till den dag då han får besök av en dam vid namn Mary Anne som visar sig vara den framlidne legenden Apollo Creeds fru. Hon avslöjar att Adonis är Apollos utomäktenskapliga son och att hon gärna vill att han ska bo hos henne vilket han tackar ja till.

Flera år senare är Adonis en välutbildad ung man med kontorsjobb. Detta är dock inget han trivs särskilt bra med. Vad han helst av allt vill är att satsa på boxningskarriären. Han åker därför till Philadelphia och söker upp sin fars gamle vän Rocky Balboa och ber honom träna honom. Rocky går till slut högst motvilligt med på Adonis önskemål och snart börjar de träna med målet att en dag nå lika högt som Apollo Creed.

film-a-

Det är väldigt populärt nu för tiden att göra uppföljare som i grund och botten är rena hyllningsfilmer till sina föregångare. Exempel på detta på senare tid är ”Jurassic World, Star Wars: The Force Awakens” och till viss del även ”Terminator: Genisys” och ”Mad Max: Fury Road”. Jag tar upp dessa exempel eftersom ”Creed” också skulle kunna placeras i denna kategori filmer då den har flera av de givna ingredienserna för en Rocky-film såsom spektakulära boxningsscener, en kärlekshistoria och naturligtvis flera träningsmontage till pampig musik. På så sätt kanske inte ”Creed” är en särskilt originell film, men det spelar faktiskt inte så stor roll för trots att vi sett det förut så lyckas man återigen engagera publiken både i filmens nya karaktärer men även i gamle Rocky.

Coogler tar till några nya och fräscha grepp som till exempel i en av boxningsmatcherna som tycks vara filmad helt i en tagning, vilket verkligen är imponerande.

Michael B Jordan – som även spelade huvudrollen i Cooglers förra film ”Fruitvale Station” – gör en väldigt bra insats som Apollo Creeds son Adonis, men filmens bästa prestation bjuder nog ändå Sylvester Stallone på. Han är ju även nominerad till en Oscar för sin insats i ”Creed”, vilket han absolut är värd.

Det är inte ett måste att ha sett alla Rocky-filmer för att se ”Creed”, så jag rekommenderar alla att gå och se den, men är du ett Rocky-fan så är det inte längre en rekommendation att se filmen, utan ett måste.

Betyg 4/5
betyg4

 

Regi: Ryan Coogler
Medverkande: Michael B Jordan, Sylvester Stallone, Tessa Thompson m.fl.
Speltid: 2 tim, 13 min

Bilder från SF.