Gå direkt till Nyheten (Söndag är löjrommens dag)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 26 juli 2017
  1. Dagens namn:
  2. Jesper
  3. I morgon:
  4. Marta

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

De senaste kommentarerna

Se fler kommentarer

Mötesplatsen i dag

ONSDAG 26 JULI

SeniorCenter, Målaregatan 22, tele 771288
10:30 Sittande yoga, drop in!
14:00 Sommarbingo, 5 spel med paus för fika, vinst till alla! Kostnad 15kr/bricka

Musikunderhållning
18: Kaffestugan vid Falkängen

Bio och livesändningar som visas på Folkets Hus (föreställningar på Röda Kvarn anges särskilt):
18.00 Spider-Man: Homecoming, 11 år
18.00 Dumma mej 3 (sv. tal), 7 år
20.15 Apornas planet: Striden, 15 år
20.45 Baby Driver, 15 år

Hela Mötesplatsen – klicka

Söndag är löjrommens dag

Publicerad torsdag, 05 november 2015, 06:48 av - Inskickat material

loejromklemning_131026Att det fiskas löjrom i Spiken är det många som känner till, men arbetet och hantverket kring beredningen av denna delikatess är det få som har upplevt. För att uppmärksamma detta firas Vänerlöjrommen nu på söndag för tredje året i rad, med sin egen dag i Spikens fiskehamn. Arkivbild.

Löjrommens dag är ett slags ”öppet hus” där besökare, på nära håll, får en inblick i löjromsberedningens fantastiska hantverk. Det är full produktion i hamnen just nu och under dagen kommer man kunna se fiskebåtarna komma in i hamnen för att skaka fisken ur näten, träffa och prata med fiskare och kika in i några av fiskebodarna där rommen snabbt tas omhand, kläms och bereds genom ett mycket gediget hantverk.

För den som vill smaka på Vänerns röda guld finns löjrom till försäljning i några bodar samt möjligheten att äta löjromsinspirerade rätter på restaurang- och caféer. Vid ett par tillfällen under dagen kommer det även att ges smakprov i Destination Läckö-Kinnekulles Info-tält. Där arrangeras också en tävling och alla barn får hjälpa till att måla ett jätte-konstverk med fisketema på hamnplan. På eftermiddagen hålls det en föreläsning med Vänermuseet om fisket i Spiken och Vänern.

Även hantverksbutikerna i Spiken håller öppet sina verksamheter och det arrangeras en mini-delikatessmarknad med försäljning av andra lokala råvaror såsom ost, honung och vilt mm.

Spikens idylliska fiskehamn på Kållandsö är en av landets viktigaste fiskehamnar för det yrkesmässiga insjöfisket. Siklöjan som bär rommen är en liten laxfisk som lokalt kallas för ”Sil” och under Löjrommens dag ges även möjlighet att få smaka på den delikata fisken, som steks och serveras traditionsenligt på knäckebröd.

Löjromsfisket pågår under en kort och intensiv period. Mellan 17 oktober till 17 december då det är tillåtet att fiska siklöja i Vänern. Men beroende av yttre förhållanden som ex vattentemperatur, kraftig blåst m.m. kan starten och tillgången till rommen variera. Förutsättningarna inför helgens evenemang känns hoppfulla och som det ser ut nu är fisket i full gång.

Löjrommens dag är ett samverkansevenemang och arrangeras av aktörerna i Spiken, föreningen Vänerlöjrom och Kållandsöföreningen under samordning av Destination Läckö-Kinnekulle

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet