Gå direkt till Nyheten (Rundade Svalbard – tar vägen hem genom Vänern)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Rundade Svalbard – tar vägen hem genom Vänern

Publicerad Thursday, 17 September 2015, 11:56 av Redaktionen

seglare-a-150917Mellanlandade i Spiken …
… gjorde tre ”vikingar från Stockholm”, efter en seglats runt Spetsbergen (Svalbard).
Besättningen (från vänster) Aaron Sterner, Joakim Söderström och Krister Stark, som alla erkänner de saknade mest under resan var – en diskmaskin.ikon-bildreportage

Idén till resan fick man för tre år sedan, då hade de tre vännerna seglat tillsammans på Östersjön under helger och ferier, och nu ville man göra en drömseglats. Målet blev Svalbard, eftersom detta inte är så vanligt bland svenska långseglare.

– Över Atlanten kan man nästan segla i karavan till Västindien, förklarar de tre.

Så icke till Svalbard där man i och för sig mötte seglare från olika europeiska länder, men blott en från Sverige (den som gick genom ryska kanaler och ut vid Murmansk som omtalats i media).

Sålunda inköptes en RW32, motorseglare av stål, byggd i Västerås 1979, billigt, då motorn skurit. Ett år ägnades all fritid att slipa rost och bättringar.

Sjunde juni i år gav man sig av och fick uppleva många intressanta möten med människor, natur och djur, bland annat en nyfiken hungrig isbjörn men också medsimmande delfiner.

Säkerheten är a och o på sådana här turer och de tre har bara lovord för norrmännens ansvar för sjö- och allmänna ansvar för Svalbard.

– Dessutom är norrmännen särdeles trevliga och hjälpsamma, poängterar de.

seglare-b-150917Sjunde juni bar det av till Svalbard och hemma är man i Bromma 26 september (tolv dagar tar det genom Göta älv,Göta kanal och Södertälje kanal innan man är hemma i Bromma , Mälaren.)

De kunde också konstatera att deras båt var den minsta i jämförelse med andra som var ute i samma ärende runt Svalbard. Avslutningsvis rekommenderar de en seglats runt Svalbard för människor som vill uppleva fantastisk natur och olika djurförekomster. Dessutom är det lätt att fiska – torsk blev man faktiskt trött på att äta.

Anledningen till angörandet av Spiken är tvåfaldig, dels ville man ha en lugn seglats det sista genom Göta Kanal och Södertälje kanal hem till Bromma och dels en koll på sin motor som inköptes från Rodahl Marin i Lidköping, en Lombardini.

– Den har gått som en klocka i det närmaste och har det varit något har man bara ringt Lidköping.

seglare-c-150917S/Y Chiquitita i Spiken. För den som vill kolla upp mer om seglatsen finns man på nätet – klicka här

©Lidköpingsnytt – www.lidkopingsnytt.nu