Gå direkt till Nyheten (Skärgårdsfest på Kållandsö i lite mulet väder)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Tisdag 18 juni 2019
  1. Dagens namn:
  2. Björn och Bjarne
  3. I morgon:
  4. Germund och Görel

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Skärgårdsfest på Kållandsö i lite mulet väder

Publicerad lördag, 05 september 2015, 20:14 av Bernt Blomgren

skergardsfest3Grått och småregnigt var det på Kållandsö på lördagen, men en hel del biltrafik blev det ändå med besökare till de 18 ställena som deltog i arrangemanget. Bernt Blomgren rapporterar i ett reportage.
ikon-bildreportage

Tre ställen på västra delen av öna´ var Kållandsö varv i Trelle, Värmeböljan och Smedjebacken – metall, mat och måleri i nämnd ordning.

skergardsfest1Skärgårdsfest 1:Tomas, Samuel och Per Jonsson driver Kållandsö Varv, som startades av deras farfar Oskar år 1945. Varvet är alltså 70 år ! Alla tre ser positivt på framtiden vad gäller uppdrag.


skergardsfest2Maskinhallen. Varvet är störst i Vänern och därmed ligger Sveriges största insjövarv i Lidköpings kommun. Alltsomallt är det sex personer som sysselsätts. Vid speciella tillfällen vid mycket arbete kan det vara uppåt 30- 40 man som jobbar på Kållandsö Varv.


skergardsfest3Skärgårdsfest 3:Dockan, där för närvarande Vänerhamns bogserbåt Lidköping ligger inne för reparation, har förlängts och breddats vid två tillfällen 1996 och 2011.

skergardsfest4Kenneth Unger på Värmeböljan, vid nedfartsvägen till Hörvikens Marina, hade samlat sex utställare hos sig. Han driver sedan några år tillbaka Läckö Honung på sin fritid. Honungsproduktion är vansklig förra året blev det drygt sex ton mot innevarande år blott 400 kilo – anledning är dem kalla våren. På Kållandsö finns för närvarande fyra biodlare och kanske någon till som börjat nyss, menar Kenneth Unger som också är s k tillsynsledare på Länsstyrelsens uppdrag angående ”binas väl och ve” i våra trakter.

skergardsfest5Stefan Johansson driver Rosthuset, Gösslunda, sedan knappt ett halvår tillbaka. Alltså – han importerar direkt från kooperativ runt om i Världen och rostar i en egentillverkad rostmaskin de högkvalitativa gröna bönorna. Han fick idén då han såg ett reportage om något liknande som en kaffeintresserad privatperson startat i New York; då varför inte i Lidköping ?


skergardsfest6Emelie Unger sålde honungsprodukter.


skergardsfest7Birgitta Fjaestad, Smedjebacken, är inflyttad konstnär sedan två år tillbaka och tyckte det var lämpligt att presentera sin konst i samband med Skärgårdsfesten. Hon är utbildad på Hellidens Folkhögskola på 80-talet och har alltsedan dess sysslat med måleri. Konstskapandet ser hon som en livfull och spännande lek för att bygga bilder och blandar gärna olika tekniker och material – måleri, tryck, skrap, schabloner – färg och metall.

©Lidköpingsnytt. Bilderna är klickbara till större format