Gå direkt till Nyheten (Idrottsmuseet: Om trägåbba och sorka. Hur uppkom dessa namn?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Idrottsmuseet: Om trägåbba och sorka. Hur uppkom dessa namn?

Publicerad Tuesday, 11 August 2015, 07:30 av Redaktionen

LBK-1952-svPå 50- och 60 talet fanns två dominerande fotbollsklubbar i Lidköping, IF Heimer och Lidköpings BK (LBK). Det fanns en viss rivalitet mellan klubbarna vilket också resulterade i öknamn. Heimer kallades för ”trägåbba” och LBK ”sorka”. Ingemar Williamsson kåserar och funderar över smeknamnen i höstterminens inledande artikel som bygger på material hos Idrottsmuseet.

 

Sifhälla-1960
Klipp ur rekordmagasinet: Sifhälla 1969.

Jag vet inte varför men någon i läsekretsen kanske kan förklara hur de båda lagen fick sina smeknamn?

Här följer kortare presentationer av några framgångsrika ”sorka” som alla kom att spela för bl a SK Sifhälla från Säffle. Sifhälla är ett gammalt namn på Säffle.

Lars Frisén
Lars föddes i Lidköping 1935 och spelade fotboll i LBK. I 1956 fick Lars jobb i Säffle och började spela med SK Sifhälla som då låg i div 3 men man lyckades vinna serien våren 1957 och ta steget upp i div 2.  Lars plats var oftast vänsterhalv.

Lars-Frisén
Lars Frisén på enda bilden i Idrottsmuseet har av honom

Hösten 1957 kom ytterligare två Lidköpingsspelare, Göran Jansson och Göte Einarsson, från LBK till Sifhälla.

1965 flyttade Lars Frisén till Norrköping och spelade med IK Sleipner i några år, vilka då också höll till i div 2.

Göran ”Jocke” Jansson
Göran föddes i Lidköping år 1936 och började spela fotboll i LBK i pojk- och juniorlag och spelade även till final, förlust mot Borås, i Västgötamästerskapet för skollag.

Göran kom tidigt med i LBK:s A-lag. Efter rekryten fick han jobb på flygmotor i Trollhättan och spelade då en säsong i Trollhättans IF. Här lyckades Göran bra och gjorde en hel del mål. Görans kompis Lars Frisén spelade vid den tiden i SK Sifhälla och bl a med hjälp av honom flyttade Göran dit, började jobba på Billerud och kom omgående med i SK Sifhällas A-lag i div 2. Görans plats under hela karriären var vänsterytter. Han stannade i Sifhälla i sju år och flyttade sedan norrut och blev tränare i Stockvik som han ledde från div 4 till div 3 efter en säsong utan ett enda nederlag!

Göran spelade även bordtennis, både som ung och som senior och tillhörde Sverigeeliten i dubbel tillsammans med Lars bror Göran Frisén, som också var duktig mittfältare i LBK.

LBK-1952-sv
Lidköpings BK 1952
Från vänster: Ivan Backlöv, Wilber Wallin, Sven Bridholm, Jonny Axelsson, Karl Tidblom, Karl-Erik Hellberg, Sven-Bertil ”Buck” Axelsson och Ivar Sjölin.
Främre raden: Göte Einarsson, Tage Philipsson, Sven Andersson, Sven Cederqvist, Gunnar Aronsson, Bengt Eklöf och Ebbe Lugner. 

Göte Einarsson
Göte växte upp i Lidköping och spelade med LBK där han som 18-åring fick göra debut i A-laget. 1954 började han sin lärarutbildning i Linköping och blev då kontaktad av Motala AIF genom Sten-Otto Liljedahl som senare kom att bli läkare för landslaget. Motala spelade i div 2 och Göte fick bilda högervinge med landslagsspelaren Gösta Löfgren.

1957 fick Göte sin första lärartjänst och det var i Säffle. Det blev då SK Sifhälla med spel i div 2. I klubben fanns redan LBK:arna Lars Frisén och Göran Jansson. Efter två års spel skadade Göte vristen vilket satte stopp för hans fotbollskarriär.

– – – –

Bilderna är klickbara till större format.

Läs om Idrottsmuseet i Stadsträdgården – klicka här.

Vill du som läsare bidrar med något – välkommen. Skicka det till redaktionen@lidkopingsnytt.nu eller använd kommentarsfunktionen. Kom gärna med förslag.

Klicka här för att se tidigare material i serien från Idrottsmuseet.

Lidköpingsnytt – www.lidkopingsnytt.nu