Gå direkt till Nyheten (Tore Sahlström möter Elisabeth Örnehage)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Fredag 22 juni 2018
  1. Dagens namn:
  2. Paulina och Paula
  3. I morgon:
  4. Adolf och Alice

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Tore Sahlström möter Elisabeth Örnehage

Publicerad fredag, 07 augusti 2015, 12:05 av Tore Sahlström

oernehage-lopFörra veckans möte var med konstnären Didier och jag fortsätter på det konstnärliga temet då dagens träff blir med Lidköping hattmogul och modeskapare -modistmästaren Elisabet Örnehage.
Vi träffas i hennes butik som jag lite hurtigt kallar Elisabeth på hörnet (hörnet Särnmarksgatan -Sveagatan) men affärens rätta namn är Mode Elisabeth.
ikon-bildreportage 
Vi slår oss ner i hennes lilla hantverksrum. Ibland plingar det från butiksdörren och då får Elisabeth ta några steg ut till sin butik för att ta hand om sina kunder. En affärslokal som troligen är Lidköpings äldsta i alla fall när det gäller att ha samma ägare och tillika bransch.
Inom kort kan hennes affärsrörelse fira sitt 50 årsjubileum.

Det var hos Elisabeths mor Gunhild som då hade sin lilla hattaffär intill Garströms på Grevhusgatan 1 som den unga Elisabeth fick lära sig modistens yrke från grunden. Gunhild Örnehage och Elisabeths faddermor fröken Ester Tidwald delade på affärslokalen och här fick Elisabeth redan som fyraåring pilla med montering för band och flor till hattar.

oernehage-a
Det var här Elisabets intresse väcktes för hattar i mors Gunhild (t.v.) och faddermoderns Ester Tidwalds lokal på Grevhusgatan 1. Bilden är från 1949.

När Elisabeth hade fyllt 19 år (1965) startade hon sin egen affärsaktivitet i hattbranschen.  Hon övertog Mia Lindhs hattaffär mitt emot där gamla Röda Kvarn en gång i tiden låg (Norra Torngatan). Örnehage hade tänkt att starta eget redan som 17-årig men eftersom Mia Lindh tänkte gå i pension fick Elisabeth vänta i två år. Vid denna tid fanns det hela tolv hattaffärer i Lidköping. Trots lite allvarsord och lite oro från föräldrarna om hur det skulle gå för den lilla” tösa” så körde hon igång sin så framgångsrika rörelse.

– Jag har alltid gillat utmaningar och, detta var en härlig sådan – börja sin verksamhet när det inte var populärt att bära huvudbonad och när konkurrensen var som störst .

– Nu fick jag jobba 15-16 timmar om dygnet och det gav resultat, nu är jag ju ensam med hattillverkning i stan, berättar modisten Örnehage.

oernehagx2
Det är 35 år mellan dessa bilder-den svartvita är från ett tidigare reportage från 1980-exakt samma plats och samma modist.

Till sitt nuvarande butiksläge vid Särnmarksgatan flyttade Mode Elisabeth den numera så berömda hörnbutiken 1967 och här har Elisabeth fortfarande sin modeaffär och ateljé. Det var från början en lägenhet som en herreman hyrde ut de olika rummen till Rörstrandspersonal.

Att stiga in i butiken är som att kliva tillbaka lite till sekelskiftet. Det är en affär som sprudlar av kreativitet och fantasi. Här är hatten huvudsaken och längs väggarna hänger hattar i skiftande färger, skepnader och material. Förutom dam- och herrhattar i massa olika designutförande kan besökaren även här beskåda exklusiva kläder skor och smycken. Man kan gå länge inne i denna lugna modemiljö och få en skönhetsupplevelse, och fantisera hur damerna och även herrarna kan se ut i de olika hattskapelserna.

hattar
Här visas en liten bråkdel av Elisabets skapelser.

Att tillverka en hatt gör man inte på en kafferast utan det är ett tidskrävande arbete som tar sin tid. Numera görs hattarna i ullmaterial men Elisabeth föredrar det lite bättre materialet som är av hare-, kanin- och antilophår. Elisabeth köper in färdiga filtkapliner (hattstommar) som sedan formas över en hattstock. Detta moment kallas att dra ner hatten på stocken. Att dra hattar är ett tungt arbete som kräver väldigt hårda nypor. Sedan följer åtskilliga arbetsmoment – här är några exempel:
– som forma brättet,
– karkas (linda in en trådöverspunnen böjlig metalltråd),
– linda ett tunt bommulsband,
– montera hatten,
– sätta in foderband och resår samt,
– till slut göra rätt storlek så den passar hattbeställaren.

oernehage-c
Eva-Maria Malmevik från Vara passar alltid på att besöka Elisabeths Modebutik när hon är i Lidköping.

Elisabeths hattar bärs av damer från hela världen och pryder många kända huvuden.
Ända från Australien kommer det beställningar från damer som vill ha Elisabets hattar vid de årliga stora galopptävlingarna och det är allmänt känt att vår drottning Silvia bär hatt som Elisabeth har skapat. Olika teatrar tillhör också de kunder som modisten Elisabeth har levererat till.

En annan sysselsättning, som hon nu har upphört med, var att klä många bröllopsbrudar med slöja klänning hatt och skor.

– Alla kunder är lika viktiga för mig, annars skulle jag inte finnas som hattmodist, säger Elisabet och fortsätter: Alla kan ha hatt men, inte samma modell och en hatt kan både förgylla eller förstöra ett utseende.

– Gränsen mellan maskerad och elegans är hårfin. Att vara hattmodist innebär att syssla med något mitt emellan hantverk och konst. Nyckelordet för mig är att tänka hatt när det gäller att med ett material och form skapa något personligt anpassbart, menar  modisten Örnehage.

Hennes hattintresse har tagit henne över stora delar Europa och även länder utanför. Hon var under många år verksam på mässor och visningar. Numera har hon dragit ner på den verksamheten och har istället börjat de senaste åren med att visa sin modekollektion vid mannekänguppvisningar i bygdegårdar runt omkring i vår bygd.

oernehage-b
Här sitter Elisabeth i sitt hantverksrum och skapar en ny damhatt.

Ett bevis på detta fick skribenten uppleva vid besöket då Eva-Maria Malmevik från Vara kom in i butiken. Hon hade varit på en visning som Elisabeth hade haft i Ryda bygdegård för ett tag sedan.

– Det var så roligt och faschinarande när Elisabeth kom till oss så i Ryda bygdegård, och varje varje gång jag är i Lidköping besöker jag hennes butik som är så unik – allt hon gör är ju som ett konshantverk säger, en entusiastisk Eva-Maria från Vara.

På fritiden ägnar Elisabethen del tid åt sina sex små älsklingar – hundar av raserna Japanese Chine, King Charles Cavallier, Lappanes och Shitzo.

hattstock
Modistens käraste arbetsredskap-den runda hattstocken.

Elisabeth Örnehage håller liv i ett gammalt hantverk med allt färre yrkesverksamma – numera knappt ett handfull aktiva modister i hela landet varav Elisabeth är en av dem. Yrkestiteln modistmästare är hon dock ensam i Sverige att inneha. Hur länge hon kommer att hålla på med sin verksamhet kan hon inte svara på riktigt. Hon kör nu säsong för säsong och nu har hon närmast siktet på höst/vinter kollektionen. Hon kör helt klart för fullt den närmaste tiden sedan tar hon ett beslut hur det kommer bli i fortsättningen.

Tack för pratstunden Elisabeth.

Jag vill avsluta denna artikel med sju goda skäl från Elisabeth Örnehage varför vi ska bära hatt.

1: Du blir alltid glad.
2: Du gör andra människor glada.
3: Du förstärker din personlighet.
4: Du väcker uppmärksamhet.
5: Är du kvinna får du ha hatten på dig inomhus.
6: Är du man får du lyfta på hatten för en kvinna.
7: Du har jättekul när du provar dig fram till rätt hatt.

Bilderna är klickbara till större format © Lidköpingsnytt – www.lidkopingsnytt.nu

Inga kommentarer

Kommentarsfunktion är inaktiverad för denna nyhet