Gå direkt till Nyheten (Idrottsmuseet denna vecka: Lidköpings IS
Kapplöpning mot häst – kan det ha varit starten?)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. Lördag 20 juli 2019
  1. Dagens namn:
  2. Margareta och Greta
  3. I morgon:
  4. Johanna

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Idrottsmuseet denna vecka: Lidköpings IS
Kapplöpning mot häst – kan det ha varit starten?

Publicerad onsdag, 06 maj 2015, 07:27 av Redaktionen

Damer-1927lopIdrottsmuseet i Lidköping innehåller mycket intressant, och en hel del kuriosa bland alla fakta. Ingemar Williamsson är det som tittar i materialet. Det borde varit publicerat som vanligt på tisdagsmorgonen – men redaktionen är överlupen med arbete just nu så det blev en irriterande försening till i dag. LIS har haft en särskild betydelse för den svenska damidrotten..

Det hela startade med en tidningsannons 1893, en Fredrik Andersson lät nämligen i den tillkännage att han var beredd att springa i kapp med hästar och han inbjöd till vadslagning.
Detta kanske var startskottet till friidrotten i Lidköping?

Den 18 februari 1910 samlades en rad friidrottsungdomar, vilka tidigare tillhört och tävlat för Lidköpings Atlet och Idrottsförening, för att dryfta bildandet av en specialförening för friidrott vilket också efter livlig diskussion blev beslutat.

Redan 1911 arrangerade klubben nationella tävlingar där bl a Erik Lemming från Göteborg satte nytt världsrekord i spjut med 58,27 meter.

1918 blev det riktig fart på friidrotten i Lidköping, när IP Framnäs invigdes med stora tävlingar och då fick även kvinnor vara med, detta var smått unikt i Sverige.

1926 bildade LIS en damsektion. Damsektionen beslutade att söka att ett Svenskt Mästerskap i friidrott för damer för första gången måste anordnas och förläggas till Lidköping och vilket också skulle ske.

Damer-1927Kvinnligt fridrottsmode 1927.
Märta Johansson hoppar, åskådare är Erik Johansson, Gösta Stigdahl och N W Hallgren.

Söndagen den 31 juli 1927 var SM-dagen inne och bjöd på sol med 1.300 åskådare och fulla läktare. Tävlingarnas stora stjärna blev Elsa Svensson-Sanfridsson, även kallad Elsa ”Necke”. Hon vann sin specialgren kulstötning där hon tidigare samma år satt världsrekord med 10, 84 m. Hon kom trea i spjut och slungboll och tvåa på 800 m och i diskus.

Elsa-Necke-idrmusElsa Svensson Sanfridsson vid damolympiaden 1930

Idrottsmuseet har ett omfattande dokument om Elsa ”Necke” Svensson Sanfridsson.

Märta Johansson vann 80 m och längdhopp, Daga Berling blev 2:a på 80 m häck och i löpning 60 m samt tog en tredjeplats i stående längd. Anna Fredriksson tog en tredjeplats i diskus. Lidköping blev bästa klubb!

thage-soenegard-kulst.idrotKulstötaren Thage Sönegård.

Nästa stora stjärna i friidrott kom i mitten av 40- talet och det var Thage Sönegård. Han slog igenom 1945 i kula med en tredje plats vid SM med 14,89. 1946 debuterade han i Svenska Friidrottslandslaget mot Finland och belade första plats med 15,09 m. Sedan följde 14 landskamper med goda resultat. Vid Europamästerskapen samma år blev han femma med 14,87 m. Vann SM 1953. Innehar Lidköpingsrekordet i kula med 15,55 m från 1946 och diskus 45,88 m från 1956

Trestegshopparen Åke Hallgren från LIS deltog i OS i London 1948 och innehar Lidköpingsrekordet med 14,22 m

evypalm-amandah-idrottsmAmanda Holmberg och Evy Palm på Idrottsmuseet 2011

Några löpare från LIS som nått stora framgångar är Thomas Eriksson och Lars-Olof Adebahr på 400 m samt långdistansarna Kalle Lund och Valter Berggren. På damsidan på senare år är förstås Evy Palm det stora namnet även om hon tävlade för Mölndals AIK under storhetstiden.

LIS har idag en stor grupp lovande ungdomar som redan nått många nationella framgångar, bl a mångsidiga Amanda Holmberg som tillhör Sverigeeliten i sin åldersklass i flera grenar och hon tog en guld-, en silver- o två bronsmedaljer vid USM 2014.

– – – –

Läs om Idrottsmuseet i Stadsträdgården – klicka här.

Vill du som läsare bidrar med något – välkommen. Skicka det till redaktionen@lidkopingsnytt.nu eller använd kommentarsfunktionen. Kom gärna med förslag.

Klicka här för att se tidigare material i serien från Idrottsmuseet.

©Lidköpingsnytt – www.lidkopingsnytt.nu