Gå direkt till Nyheten (Gustaf Larsed om “Child 44” med Noomi Rapace: en tvåa)

  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Gustaf Larsed om “Child 44” med Noomi Rapace: en tvåa

Publicerad Monday, 04 May 2015, 11:23 av Redaktionen

child44_2Daniel Espinosa nådde viss framgång med filmen ”Babylonsjukan” men det råder nog ingen tvekan om att ”Snabba Cash” var hans stora genombrott och hans biljett till Hollywood. Endast två år senare kom hans regidebut ”over there” med actionrökaren ”Safe House” som hade stora namn som Ryan Reynolds och Denzel Washington på rollistan och med tanke på vilka han fått med i sin senaste film ”Child 44” så verkar det nästan som att hela Hollywood köar för att få jobba med Espinosa.

”Child 44” har precis haft svensk biopremiär, bland annat på Folkets Hus i Lidköping.

I Stalins Moskva i början på 50-talet får inga brott förekomma, åtminstone inte officiellt, så därför är en av säkerhetspolisens främsta uppgifter att mörka de brott som faktiskt begås. Officeren och forna krigshjälten Leo Demidov är lojal mot sin arbetsgivare och tror blint på att han är med och bygger upp ett bättre samhälle. Det vill säga fram till den dag han upptäcker att en lång rad barnamord systematiskt mörkas med resultatet att en kallblodig barnamördare tillåts gå fri. Här går gränsen för vad Demidov kan acceptera, så med fara för sitt liv bestämmer han sig för att ta lagen i egna händer.

child44_1

Det är synd att en så till synes liten detalj som skådespelarnas accent ska påverka den genomgående känslan av filmen på ett så negativt sätt. Jag pratar naturligtvis om valet att alla ska prata med grov rysk brytning som vid flera tillfällen passerar gränsen för parodisk. Detta känns som ett förlegat ”knep” som på sin höjd passar för en liten biroll á la Peter Stormare i Armageddon, men inte för alla skådespelare i en hel film. Tyvärr är detta något som gör skådespelarinsatserna av i vanliga fall extremt kompententa skådisar såsom Tom Hardy, Gary Oldman och Paddy Considine näst intill omöjliga att bedöma. Det är väl dock just de tre som vid några få tillfällen bryter igenom muren av Peter Stormare-accent och faktiskt levererar något trovärdigt, möjligtvis även Noomi Rapace någon gång.

Det är synd att det blev såhär för i övrigt är detta en välproducerad film med en intressant story, så detta hade allt kunnat blivit riktigt bra om man bara låtit skådisarna prata engelska utan låtsasbrytning, eller varför inte gjort filmen helt på ryska?

Betyg 2/5
filmbetyg2-ikon

Fakta
Regi: Daniel Espinosa
Medverkande: Tom Hardy, Noomi Rapace, Joel Kinnaman m.fl.
Speltid: 2 tim, 17 min

bilder från Nordisk Film