Gå direkt till Nyheten (Här är verkstaden för genomtänkta byggen
Här är arkitekter som tänker på trivsel)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 29 March 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Här är verkstaden för genomtänkta byggen
Här är arkitekter som tänker på trivsel

Publicerad Tuesday, 03 March 2015, 09:31 av Björn Smitterberg

sofia-lilja_link_150302På flera platser i Lidköpingstrakten ser vi spåren av vad pennorna ritat hos Link. Lidköpingsnytt har samtalet med Johanna Eriksson, Sofia Lilja, Elisabet Lundberg, Mark Sevedstam och Kjell Apelqvist. Det är några personer som satt spår i Lidköping.
Bilden: Sofia Lilja vid skissbordet.

Bildreportage: Bilderna är klickbara till större format.

– 1960-talet gick ganska varsamt fram med Lidköping. Här har funnits bra stadsarkitekter som ställt rejäla krav.

– När jag cyklade med barn och stannade till någon gång hände det att barnet därbak undrade om jag ritat huset vi stannade vid, säger Johanna Eriksson, som själv bor på Råda Mosse.

johanna-eriksson.link-15030Johanna Eriksson vid Link Arkitektur – ett företag med påfallande många kvinnor.
– Jag tror inte att det finns ett speciellt kvinnligt tänkande – vi har nog gemensamma krav på det vi gör oavsett kön.

– Självklart diskuterar vi Lidköping mycket. Och det finns saker vi är oeniga om, och saker vi är eniga om. Hamnstaden har en självklar del i debatten bland oss, säger Johanna Eriksson.

Det finns en sak som där enigheten är stor: Lidköping skall inte ha fler externa handelscentrum!

– Vill man att Lidköping ska växa så är det ett levande centrum av stan man ska inrikta sig på. Vill man inte uppnå framtida befolkningsmål – då ska man bygga fler affärsområden utanför stan, säger arkitekten Sofia Lilja och får starkt medhåll.

sofia-lilja-2-150302Sofia Lilja.

– Vi behöver inte pröva att skapa affärscentra i utkanten. Det felet har tillräckligt många andra gjort. Se bara hur flera andra städer i vår närhet utarmas i sina centrala delar. Men jag förstår att de ekonomiska krafterna som står bakom nya affärsområden är starka, men vi måste stå emot.

När samtalet kommer in på hur andra städer utvecklats och hur Lidköping utvecklas kommer en annan klarhet i öppen dager:

– Lidköping är unikt, Lidköpings centrala delar är en miljö som inte går att återskapa. Det gäller också delar utanför själva centrum.

Link Arkitektur har spelat en viktig roll i det planförslag som tillåter tre ”höga hus” på Lidåkersplan.

– Ja, men här har De la Gardiestadens fyrkanter splittrats upp, och det vi föreslår är inte högre än vattentornet – tvärtom, säger Johanna Eriksson.

carina-skaergaard-markseved– Sjävklart ser jag mig omkring på husen när jag kommer till en stad, säger Mark Sevedstam, här på arbetsplatsen tillsammans med Carina Skärgård.

– Det är oundvikligt att jag med mitt yrke inte tittar på hus. Det är enda sättet att lära sig något, man får se hur andra gjort och dra slutsatser av det. En byggnad ska fungera för sitt ändamål, ägaren skall få det som den vill ha det och det skall förstås vara möjligt att bygga det.

Link Arkitektur har i Lidköping personal som arbetar från första penndraget till byggets färdigställande.

– Egentligen börjar uppdraget långt innan pennan börjar skissa. Vi träffar kunden och diskuterar – vad har projektet för budget, vad är det man vill ha, var ska det ligga och hur är det med marken. Kanske finns det inte en planerad mark för det ändamål som bygget gäller. Hur ser omgivningen ut?

Ett typexempel med många tankar och viljor som Johanna Eriksson själv arbetat med är äldreboendet i Järpås som blivit en samlingspunkt för hela bygden med bibliotek och samlingsrum.

– Här var det många saker att tänka på. Samtidigt ska byggnaden stå många år, den ska hålla.

vermeverk-2linkarkVärmeverket – en komplicerad konstruktion som ska hålla mycket länge.
Bild från Link Arkitektur

Här har Elisabet Lundberg en viktig roll – att sammanställa en bygghandling för bygget – där arkitekternas skisser blir verklighet genom att specificera utförandet.

Att tala offentligt om vilka projekt som pågår och vilka som väntar – det är inte lämpligt. Link berättar dock gärna om gjorda projekt – även sådana som inte blivit av. Ett nytt polishus exempelvis, eller bibliotek i Sockerbruket. I framtiden hoppas man förstås få arbeta med Hamnstaden – men det är inte dags än.

Dessutom finns en rad stora projekt på olika håll i Västsverige. Sofia Lilja har arbetat mycket att göra om ett tidigare läroverk till ett nytt ungdomhus i Skara.

heligakorset-linkarkBild från Link Arkitektur.

Vill man se en byggnad som är mycket sparsmakad i stilen så det blir vackert kan man se på med sina räta linjer, stillsamhet och väl anpassad till miljön – då är Heliga Korsets Kapell ett bra förslag.

– Huset som Systembolaget är inrymt i är också från ritborden vid Link, berättar Kjell Apelqvist. Volvo Lastvagnar, smidevkstaden VSAB, Sabels, Värmeverket i både Lidköping och Trollhättan är ett storta projekt och kan jämföras med huset för omklädning vid Svalnäs. Villor på Råda mosse, turistbyråns inredning och även försvaret har byggt en motorskola i Skövde på ritningar från Link i Lidköping.

Link Arkitektur i Lidköping är i ett generationsskifte. Det startade 1959 och har haft lite olika ägare och olika namn under årens lopp. Nästan hela tiden har företaget funnits vid Nya Stadens torg. Så är det nu också, i det som tidigare varit Sparbankshus.

kjell-apelqvist_LINK_150302Kjell Apelqvist och Johanna Eriksson berättade om vad man kan se i Lidköping av deras arbete.

– Vi har lite brist på medelålders medarbetare. Vi har de äldre som varit med länge, och vi har de unga, säger Johanna Eriksson.

Man kan tänka sig att papper och penna försvunnit – men så är det inte. Skisserna kommer på papper och blir sedan på olika sätt datoriserade.

– En annan viktig utrustning är stövlarna, säger Sofia Lilja. Vi är ena dagen ute i myllan och tittar på marker, och andra dagen besöker vi kunder i deras kontor.

– Allt handlar egentligen om att skapa miljöer som folk trivs i. Det ska hålla länge, ha bra material och vi vet att god arkitektur lönar sig, säger Mark Sevedström.

– Människor söker något som är eget, något att identifiera sig med. Ett bostadskvarter skall helst ha en egen karaktär. Att göra så allt blir lika är inte så lockande för den som ska bo i husen.

vermeverket-likarkLidköpings Värmeverks senaste utbyggnad – nästa utbyggnad – jättetermosen – kommer också från ritborden vid Link Arkitektur i Lidköping.
Bild från Link Arkitektur.

Ofta tänker man på arkitekter i samband med nybyggen. Men en viktig del är också ombyggnader.

– Vi bygger hus för att de skall kunna användas på lång sikt, är det en kontorsmiljö måste den självklart kunna byggas om under årens lopp.

Link arbetar en hel del med projekt som rör ombyggnader av äldre hus – där man bevarar det som bör bevaras.

Det är viktigt att ha känsla för det man är med och skapar – det skall vara hållbart socialt, ekonomiskt och miljömässigt i många år.

Link Arkitektur finns i hela landet – med kontor som använder varandras specialiteter.

– Det är en styrka att vi tillsammans vet att vi kan.

© Lidköpingsnytt – www.lidkopingsnytt.nu