Gå direkt till Nyheten (Hört på stan: Ett bindestreck betyder så mycket)

 
  1. Lidköpingsnytt.nu
  2. 18 april 2024

Sök i Lidköpingsnytt arkiv

Mer eller mindre relaterat

Hört på stan: Ett bindestreck betyder så mycket

Publicerad Friday, 30 January 2015, 12:12 av Björn Smitterberg

ikon_bjoerns2En gång i tiden, för sådär 600 á 700 år sedan kom något snille på att det är lättare att läsa om det är mellanrum mellan orden. Vemsomhelstkanintygaattdetärsvårtomalltsitterihop.
Lika viktigt som mellanslaget är förstås bindestrecket.

Nu har Lidköpingsnytt skaffat ett bindestreck. Ett eget.
Allt fler kallar nämligen Lidköpingsnytt för L-N. Så har det varit i flera år. Och den som skriver l-n.nu hamnar hos Lidköpingsnytt. Men vi har inte marknadsfört detta precis.

Nu har bindestrecket blivit lite aktuellt av lite olika skäl. Vän av ordning undrar förstås varför vi inte använder .SE-adresser. Bakgrunden är problemet med bokstaven ö. Numer går det visst på .SE, men inte då för tio år sedan. Med .NU var det fritt fram. Den läser helt enkelt ö som ett o.

Det är mycket med det tekniska som dom sa när månlandaren vägrade starta från månens yta.
Mycket med det tekniska är det för L-N.NU. Lagom när serverproblemen fixats så dog facebook-sidan. Det är väl enkelt att fixa. Ja, för den som begriper. Nu är det så att den som begriper just börjat inskola sina tvillingar på dagis. Det betyder att den som begriper kommer att vara förkyld de närmaste fyra månaderna.
Men vi ska ha igång facebook-sidan igen. Twitter också vad det lider. Måste bara köpa lite fågelfrö…

En förgrymmad man ringde redaktionen: Parkeringsförbrytelsen gällde det.
Mannen har parkerat på Kopparportens P-plats för att gå till biblioteket. Han satte pliktskyldigt sin parkeringsskiva i bilfönstret – som han brukar.

Men när han kom tillbaka satt en gul lapp på bilen – och kommunens trafikövervakare fanns en bit bort. Förbrytaren frågade förstås och fick vänligt besked att han ställt sig på fel plats. Det här är inte lätt att förstå – för mannen parkerade bakom skylten som kräver P-skiva, och trodde han gjort rätt. Men han skulle stått framför upplystes han om.

Tja, inte hela värden tänkte parkeringsförbrytaren. Jag betalar och får saken ur världen. När det var dags visar det sig att gironumret att betala på inte går att läsa. Däremot hänvisas till Polisen. Parkeringsbrottslingen vänder sig till Polisen – som dock svarar att detta är inget polisiärt och kan inte hjälpa till.

Vi vet ännu inte om historien är slut nu. Avgiften för felparkeringen var 300 kronor.

Dags för att starta en filosofisk debatt: Var är framsidan och var är baksidan?

Samtidigt har i veckan pågått en liten debatt i kommentatorsfälten om hur man ska betala. Via mobiltelefon, eller med kontokort eller med pengar. Det sägs att sjukhusparkeringen har ett smart system. Redaktören var där för en tid sedan, parkerade bilen och sprang på vägen in till uppdraget förbi automaten, stoppade i bankkortet och fick lappen att sätta i rutan. Efter avklarat ärende återvände redaktören till automaten, satte i kort och 2 kronor och 67 öre drogs från kontot. Banken tyckte dock det var för futtigt och drog 3 kronor till, bara för att man som bankkund inte ska tro att man får använda sina pengar hur som helst.

Alla dessa dagar…
Världscancerdagen infaller på onsdag. Det uppmärksammas bl a med en speciell gudstjänst i S:t Nicolai kyrka.

 

Bengt BG Gustavsson i Vinninga är oförtröttlig. Han har samlat ihop ord som blir fel när man gör fel i avstavningen och när man glömmer bindestrecket:

Rök fritt på denna restaurang
Sjö nära tomt
Kyckling lever
Kalv lever med kul potatis
Inbjudan: Kom ut klädd
Fel sökning
Hand tvättas separat
Skylt vid kassan: Snälla, vi behöver femtio öringar!
Jag har en halv bror.
Snygga super under ställ!

En klassiker som används när avstavning diskuteras är ordet Bildrulle. Bil-drulle eller bild-rulle?

God Helg